Het Krachtige Trio van Mindset: Willen, Moeten en Mogen?

Het klinkt zo eenvoudig om moeten om te zetten in willen. Om de kracht van dankbaarheid toe te voegen door uit te gaan van ‘mogen’. Het lijken drie simpele woorden, die een groot verschil in ons energieniveau hebben. Het ene woord is de brandstof die ons in beweging houd. Het andere woord trekt ons leeg en met het laatste woord kunnen wij ons weer opladen. Maar hoe werkt die nu precies en wat hebben moed en vertrouwen hiermee van doen?

Moedig zijn is een bijzondere eigenschap die sterk verbonden is met vertrouwen hebben in. Moedig zijn gaat verder dan geen angst tonen voor gevaar. Het gaat hier om de dapperheid om moeilijkheden en gevaren het hoofd te bieden. Om uitdagingen aan te gaan en daarbij te vertrouwen op wie je bent en wat je kan (leren).

We willen dingen en houden daar dan vervolgens aan vast. Het sluipt in ons bestaan en vervormt zich langzaam tot moeten. Dit vertraagt ons, belemmert ons en kan ons zelf zeer ernstig gaan beknellen. Wel zodanig, dat dit als spierspanning wordt opgeslagen in ons systeem. Maar daar kunnen wij wat aan doen!

De Kracht van Loslaten en Vertrouwen

Het leven gooit ons regelmatig uitdagingen voor de voeten die ons dwingen los te laten en te vertrouwen op wat we nog niet kennen. Velen van ons worstelen voortdurend met de keuze tussen vasthouden aan wat zeker lijkt en het omarmen van verandering.

Zelf heb ik deze strijd vaak genoeg gevoeld. Vooral wanneer ik de zekerheid van een vast inkomen moest loslaten en moest vertrouwen op de overvloed die het onbekende met zich mee zou brengen. Maar ik heb geleerd dat loslaten en vertrouwen twee kanten van dezelfde munt zijn.

Het is niet alleen een kwestie van materiële zekerheden loslaten, maar ook van beperkende overtuigingen. Elke dag maak ik bewust de keuze om te vertrouwen op mijn capaciteiten en de onzekerheden die gepaard gaan het omarmen van groei. Het lijkt zwaar, maar echte groei gebeurt juist buiten onze comfortzone.

De Polariteit van Willen versus Moeten

We willen allemaal gelukkig en succesvol zijn en onze dromen waarmaken. En toch voelen deze wensen vaak als verplichtingen. We handelen vanuit een ‘moeten’ in plaats vanuit echte verlangens, wat leidt tot frustratie, stress en soms zelfs een burn-out.

Dit patroon herken ik maar al te goed. Er waren tijden dat ik mezelf dwong bepaalde doelen te bereiken, omdat ik dacht dat ik ze moest halen. Vaak is het ons ego dat ons weerhoud om de juiste verandering in te zetten. Om eens bewust na te denken over wat wij nu werkelijk willen loslaten. Of waaraan wij nog langer willen vasthouden. De wijze waarop je deze vraag stelt aan jezelf is namelijk van groot belang.

Wil je iets vasthouden, omdat je dat moet van jezelf? Op basis van je normen en waarden? Jouw overtuigingen? Wring jij je in steeds meer bochten omdat je iets persé wil vasthouden? Of wring jij je in steeds meer bochten, omdat je iets persé wilt bereiken. Naar je toe wil halen; wil verwezenlijken. En waarom dan? Omdat je anders faalt, te kort schiet of anderen teleur stelt? Ook nu zijn het overtuigingen die het willen vervormen tot een moeten en ongemerkt steeds zwaarder wegen en energie kosten. Het zet zich vast in ons systeem als spierspanning en ondermijnen daarmee onze gezondheid.

De Verrassende Oplossing van Mogen en Dankbaarheid

Een verrassende ontdekking in mijn persoonlijke groeireis was de kracht van ‘mogen’ en dankbaarheid. In plaats van te handelen vanuit een ‘moeten’, gaf ik mezelf de vrijheid om te zijn wie ik wilde zijn. Om te doen wat ik wilde doen, vrij van externe verwachtingen. Ja, dat vraagt wel lef. Het vraagt om te vertrouwen op het groeiproces en de overvloed. En ja, soms is dat best wel eng, vooral als de weg voor je nog in een dichte mist is gehuld.

Maar door te handelen vanuit echt verlangen en toestemming, veranderde mijn hele levenshouding. In plaats van me te laten leiden door wat anderen van me verwachten, begon ik te luisteren naar mijn eigen stem en te handelen vanuit eigenwaarde en autonomie. Dit heeft me niet alleen geholpen mijn doelen te bereiken, maar bracht ook meer voldoening en geluk in mijn leven.

Het versterkte niet alleen mijn eigenwaarde, maar zorgde er ook voor dat ik meer dankbaarheid voelde voor de kansen en mogelijkheden in mijn leven. Door te handelen vanuit mogen, leerde ik te genieten van de reis en niet alleen gefocust te zijn op het doel. Dit heeft mijn leven op onverwachte manieren verrijkt. Ik voel me evenwichtiger, voldaner en meer verbonden met mezelf en de wereld om me heen.

De Leeuw

Als we het hebben over het krachtige trio willen, moeten en mogen, dan hebben wij het over de Leeuw. De Leeuw die symbool staat voor wilskracht vanuit onze innerlijke zon.

De Leeuw is het buitenbeentje onder katachtigen, omdat hij de enige is die in groepen leeft. Hierbij is het opmerkelijk dat de vrouwtjes het meeste werk verzetten, want naast het jagen brengen ook zij de jongen groot. Deze welpen hebben en relatief zorgeloos bestaan, omdat de Leeuwinnen heel geduldig en liefdevol zijn in hun zorg richting hun kroost!

Leeuwen zijn zeer geduldig en niet snel bang. Opmerkelijk is dat zij ook niet snel de confrontatie aan zullen gaan. Zij vechten niet om het vechten zelf. Alleen als het nodig is om zichzelf te verdedigen zullen zij zonder aarzelen aanvallen en zijn dan ook fel!

Nee, ondanks dat Leeuwen voor weinig dingen bang zijn, proberen zij tijdens de jacht juist zo onopvallend mogelijk te zijn. Hun succesformule is gelegen in het heimelijk toeslaan.

Lessen van de Leeuw

De Leeuw is ons voorbeeld om op een zachtmoedige en geduldige manier onze kracht te (leren) gebruiken. Om te werken vanuit wilskracht, onopvallendheid en samenwerking. Als wij helder voor ogen hebben wat wij echt willen, kunnen wij hier liefdevol voor zorgdragen.

Wij hoeven de confrontatie niet aan te gaan om dingen te forceren, maar mogen onszelf en onze dromen wel fel verdedigen als deze bedreigt worden. Het is belangrijk om de samenwerking aan te gaan op basis van vertrouwen, welwillendheid en nobelheid. De brandstof hiervoor kunnen wij halen uit onze ambitie en langzaam maar zeker zal onze autoriteit gestalte krijgen.

Laten we dus samen deze weg inslaan naar een leven vol groei, voldoening en vreugde. Laten we onze mindset transformeren en de kracht van willen, mogen en dankbaarheid omarmen. Want uiteindelijk zijn wij de architecten van ons eigen geluk.

‘Wat je loslaat, kan naar je terug komen’

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Are You Ready To Become Your Own Crystal?
https://bespirit.nl/

Veelgestelde vragen

Wat is onze innerlijke zon?

Onze innerlijke zon is ons derde chakra; ook wel zonnevlecht chakra genoemd. Deze heeft de kleur geel. Binnen de astrologie staat de  zon voor levenskracht en creatie. De zon symboliseert zelfvertrouwen, welwillendheid, autoriteit, ambitie en gulheid. Symboliek voor de behoefte om jezelf te kunnen zijn.

Wat is de betekenis van zachtmoedigheid?

Zachtmoedigheid is een karaktertrek die bij moedige sterke mensen past. Zij hebben het namelijk niet nodig om anderen opzettelijk te benadelen of te kwetsen. Als het nodig is, kunnen zij voor zichzelf opkomen, maar over het algemeen hebben zij een vriendelijk karakter en zijn zacht van aard in de omgang met anderen.

De kracht polariteiten?

Polariteiten zijn tegengestelde krachten die met elkaar verbonden zijn. De kracht van loslaten is tegengesteld aan de kracht van vasthouden aan. Op dezelfde manier zijn ook de kracht moed en vertrouwen tegengesteld aan elkaar, maar tegelijkertijd ook versterkend aan elkaar. Op dezelfde manier kunnen wij de kracht van willen, moeten en mogen leren kennen en de invloed hiervan op ons dagelijks leven. 

In essentie draait alles om mindset. Door bewust te kiezen voor een mindset van loslaten, vertrouwen, willen, mogen en dankbaarheid, kunnen wij de kracht van onze geest ontketenen en onze dromen waarmaken. Het is een reis die tijd en toewijding vraagt, maar de beloningen zijn enorm.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *