Hoe creëer jij levensvreugde?

Hoe kun jij als ondernemer de balans houden tussen stress en levensvreugde in een maatschappij waarin alles vierentwintig uur per dag beschikbaar is? In een maatschappij waarin jij constant met anderen in contact staat door mail, apps en social media? In deze Insight kijk ik terug op hoe de lessen van kolibrie mij hierbij hebben geholpen.

Lessen van de Kolibrie

De lessen van de Kolibrie waren om oude dromen te laten herleven. Door te leren van het verleden en deze te gaan zien als kansen in het nu. Dat het gevoel van werken geheel anders is, als je acties zijn ontsproten aan je passie.

De lessen van de Kolibrie gingen er ook over om te genieten van alle kleine gouden momenten onderweg. De nectar die je voorziet van de energie die nodig is om grootse prestaties neer te zetten, want dit kleine vogeltje kan bijzondere prestaties verrichten.

De twee zijden van de medaille

Een wereldstad is niet gebouwd in één dag en dit zelfde geld ook voor een onderneming of bedrijf. Het bouwen van een huis begint met het leggen van de eerste steen, maar pas nadat een goed fundament is aangelegd.

In deze maatschappij, waarin alles zichtbaar is door technologie, wordt veel met elkaar vergeleken. Dit kenmerk heeft echter twee zijden en het is de kunst om beide te benutten. Door te kijken naar het succes van anderen kan je leren hoe jij jouw succes wil manifesteren. Wat wil jij ook en wat wil jij anders. Het gevaar kan echter zijn, dat je vergeet te kijken naar de vorderingen onderweg.

Vergelijkbaar het met de bouw van een nieuwe wijk of stad. Blijf kijken naar het werk dat al is verzet. De eerste wegen die zijn aangelegd, zodat het vrachtverkeer de bouwbestemming kan bereiken. Die weg moet later (opnieuw) geplaveid worden voor het woon- en werkverkeer. Denk ook aan het werk dat nodig is om de grond te bewerken, voordat de huizen kunnen worden gebouwd.

Op deze manier kijken helpt om de nectar te blijven zien van de vorderingen onderweg. Zoals het eerste huis dat af is. Of het gehele eerste huizenblok. De eerste bewoners die intrek hebben genomen en begonnen zijn met de aanleg van hun tuintjes. Op deze manier kijken betekend beide zijden van de medaille benutten.

In de startblokken

Dus ja, de beginperiode van Bespirit was zeker een uitdaging tussen stress versus levensvreugde. Ik stond aan de ene oever en moest de brug nog bouwen om de overkant te bereiken. Dit betekende levelen tussen verplichtingen en verwachtingen van de huidige maatschappij en het fundament voor de pijlers van de brug.

Het vroeg focus en discipline om de beschikbare tijd te verdelen tussen moeten en willen. Tussen verplichtingen en wensen. Tussen uitdagingen en kansen (creëren). Je begrijpt natuurlijk al dat echt niet elke dag even succesvol is ervaren. Gevoelens van frustratie en onzekerheid waren zeker een terugkerend onderdeel om mee te dealen.

Een scherp doel voor ogen heeft echter geholpen om deze momenten (en dagen) te overwinnen. Om steeds terug te keren in het nu en van daar uit nieuwe inspiratie en mogelijke oplossingen te zien. De voldoening die daarop volgt voelde dan echt wel als nectar! De focus richten op deze momenten van voldoening is het ontwikkelen van een krachtige positieve mindset (grow mind).

Vertrouwen

Met aandacht voor de juiste dingen kun je het evenwicht bewaren tussen stress en levensvreugde. Tussen inspanning en genieten. Net zoals de topsporter schakelt met training en rust om tot de best mogelijke prestaties te kunnen komen.

Natuurlijk heb ook ik mij geconfronteerd gezien met een omgeving die alleen keek naar waar ik stond. Die mij (vaak geheel goedbedoeld) wees op de vraagtekens bij de haalbaarheid van mijn plannen. Ja, ik noem het plannen, want dromen worden door velen helemaal afgedaan als ‘niet haalbaar / onmogelijk’.

De uitdaging was om balans te vinden tussen verbinding met de omgeving en verbinding met mezelf. Door te luisteren naar de (goed bedoelde) boodschappen en eruit te halen wat voor mij relevant was. En dus te laten bij de ander waar ik niets mee kon. 😉 Openstaan voor het leermoment, zonder mijzelf daarin te verliezen. En blijven vertrouwen ondanks de mist die mij soms het zicht benam op de volgende stap.

Groeiproces

Natuurlijk is het fijn om doelen te bereiken. Om dit te vieren en aandacht te geven. Denk aan de sporters die olympisch goud hebben gewonnen. Geluk zit echter voor het grootste deel in het proces. Het proces, waarin je groeit; buiten je comfortzone stapt. Momenten waarin je nieuwe dingen leert. Door het grotere doel vast te stellen kun je een koers uitzetten en krijg je inzichtelijk welke stappen er genomen moeten worden.

Door de uitdaging aan te gaan ontwikkel je en maak je vorderingen. Het is zo belangrijk om deze vorderingen en groeimomenten onderweg ook aandacht te geven. Het helpt je energieniveau op peil te houden, die nodig is voor de volgende uitdaging op weg naar je doel.

Het zijn deze gouden momenten die de voeding zijn voor je gevoel van dankbaarheid. Die een stimulans zijn voor je intrinsieke motivatie en zicht blijven geven of je nog op koers ligt. Aandacht geven aan deze momenten maakt dat je verbonden blijft met je creatieve energie. Dat je intuïtief de antwoorden krijgt op de vragen die je (onbewust) hebt uitgezet.

‘Ga niet gebukt onder de regen, geniet gewoon van je wandeling onder de paraplu’

Regen is nodig om planten en dieren te laten leven en groeien. Ook wij mensen kunnen niet zonder water. Blijkbaar heb ik ergens onderweg in mijn leven geleerd om te accepteren wat ik toch niet kan veranderen. Het weer is daar zeker een goed voorbeeld van. 😊

Als het regent kan ik mij daar heel erg over opwinden, maar het weer verandert er niet mee. Mijn humeur wel! Accepteren dat het gewoon regent en dat dit soms nodig is, helpt echt. Daarin ontstaat de ruimte om te zien waar je wel invloed op hebt. Namelijk het (tijdelijk) aanpassen van je plannen en daar actie op zetten.

Stressregulatie vraagt om in contact te staan met jezelf en dit gedurende de dag in stand te houden. Voor mij betekend het ’s morgens vijf minuten nemen om mijn lichaam in de actieve stand en mijn mindset in de positieve stand te zetten. Om te luisteren naar de informatie van mijn gevoel en lijf. Door met aandacht in te tunen op mijzelf weet ik wanneer mijn energieniveau onder druk staat. Dat er energie wordt afgetapt of juist wordt toegevoegd en hoe ik daar op dat moment mee wil (kan) omgaan.

Over 14 dagen volgt weer een nieuwe Bespirit Insights met meer groei- en stoeimomenten. Wil je deze direct in je mailbox ontvangen, stuur dan een berichtje via mijn website!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *