In de huidige maatschappij is alles vierentwintig uur per dag beschikbaar en staan wij constant met elkaar in contact door mail, apps en social media. Het vraagt focus en bezinning om ruimte voor jezelf te behouden en te genieten van de kleine dingen in het leven. Het is stress versus levensvreugde!
Maar wat is stress en hoe hou je de balans? Met deze blog informeer ik je over de kunst van stressregulatie.
De kunst van stressregulatie is de vaardigheid om de hoeveelheid stress in je leven te (her)kennen. Te weten wat dit fysiek en psychisch met je doet. Om de mogelijkheden te kennen met welke kleine aanpassingen jij deze stress kan beïnvloeden, zodat jij de kans op een burn-out minimaliseert.
In deze blog wil ik je informeren over de signalen van stress. Over de invloed hiervan op ons systeem en de mogelijkheden om hier grip op te houden. Gewoon om je inspireren de balans tussen stress en levensvreugde te herstellen.
De schone schijn
Is jouw leven al verzand in de vele lijstjes met moeten van dingen, waar je eigenlijk geen zin meer in hebt? Weet jij je nog te herinneren wat je allemaal ooit wilde verwezenlijken?
Welke dromen van jouw zijn langzaam op een zijspoor beland omdat je druk bent met allerlei dagelijkse beslommeringen? Je drukke gezin vol verplichtingen, zoals het huishouden, het brengen en halen van de kids naar diverse sporten en feestjes…
Alle dagelijkse berichten die onze aandacht opeisen met wat gezond is. Of hoe slecht het ergens in de wereld gaat. Want op het nieuws hoor je vooral wat er niet goed gaat. Voor successen is niet veel ruimte, want dat trekt geen kijkers.
Prestatiemaatschappij
In de huidige maatschappij draait alles om prestaties. Voor middelmatigheid lijkt geen plaats meer te zijn. Bijna alles is meetbaar en daarmee zichtbaar. Het is meetbaar hoeveel tijd wij besteden aan mailen en het is zichtbaar wanneer wij mailen.
Door onze constante bereikbaarheid verzanden wij steeds meer in ad hoc acties. Het zicht op de horizon vervaagt en voor wij het weten zijn wij afgedreven van onze koers. Het tempo om de top te bereiken wordt steeds sneller en het neveneffect op de economie is een toename van het aantal burn outs.
Op steeds jongere leeftijd horen wij klachten als uitgeput en opgebrand zijn en het lamlendig en leeg voelen. De lust en de energie niet meer hebben om de dag van morgen aan te vangen…
Hormonen
Stress is van invloed op onze hormoonhuishouding en is bedoelt om ons te beschermen. Stress stimuleert de aanmaak van adrenaline en cortisol om ons in de vecht- en vluchtmodus te zetten. Dit fysieke beschermingssysteem is niet verandert, maar de stressfactoren die deze hormoonaanmaak stimuleren wel. Erger nog, de stressfactoren waar het hier om gaat worden (in den beginne) vaak niet als stressfactoren herkent!
Zo is het hormoon cortisol samen met het hormoon melatonine verantwoordelijk voor ons slaapritme. Normaal gesproken starten wij met een hoge dosis cortisol in de ochtend. In de loop van de dag neemt deze hoeveelheid af en neemt de hoeveelheid melatonine toe. Dit proces maakt dat wij ’s avonds weer kunnen genieten van een gezonde nachtrust.
De toegenomen dagelijkste schermtijd (telefoon, laptop, tv) en prestatiedruk is van invloed op deze hormoonhuishouding. Langdurig aan stressprikkels blootgesteld worden, kan zorgen voor een onzichtbare afbraak van ons systeem. Totdat ineens de emmer overloopt!
Stressregulatie
Stressregulatie begint met bewustwording over willen en moeten. Wat wilde jij ooit, dat nu als moeten voelt? Dit kan je doen met de volgende oefening.
Pak pen en papier en ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt. Schrijf op papier de zin ‘Ik moet … ‘; vul deze zin aan met alles wat er op dat moment in je opkomt. Oordeel niet, schrijf gewoon. Ben je klaar dan schrijf je de zin op ‘Ik wil …’; ook nu vul je deze zin aan met alles wat in je opkomt. En ook nu zonder oordeel.
Als je deze oefening samen wilt doen met een partner of vriendin, kan dat ook. Ga tegenover elkaar zitten en zorg dat je elkaar aankijkt tijdens deze oefening. Om beurten zeg je de zin ‘Ik moet…’; en vult aan. De ander kijkt je alleen aan, geeft je aandacht, maar reageert niet. Als je beide de eerste zin hebt gedaan, doe je om beurten de tweede zin en vult aan.
Pas na afloop bespreek je samen (met respect) wat deze oefening jullie heeft opgeleverd. Ik weet zeker dat je verrast zult zijn door de uitkomsten.
Levensvreugde
Met de uitkomsten van de oefening hierboven, heb je een mooi vertrekpunt om meer energie te stoppen in het ervaren van levensvreugde. Het zal je zeker handvatten geven om de stressfactoren in jouw leven te herkennen. Het maakt de mogelijkheden zichtbaar om hier anders mee om te gaan of verandering in aan te brengen.
Andere effectieve manieren om stress te reguleren zijn lichaams- en/of ademhalingsoefeningen. Dit kunnen heel gewoon simpele oefeningen zijn, voor nek en schouders, die je hooguit vijf minuten per dag kosten.
Ga eens experimenteren met kleine veranderingen. Elke stapje vooruit is een stap dichter bij je doel. In plaats van een dagelijkse wandeling, een ommetje, sporten of werken in de tuin, kun je ook je auto verder in de straat parkeren. Deze paar kleine stappen dagelijks uitgevoerd, zullen je zeker iets brengen!
De Kolibrie
De kolibrie is het kleinste vogeltje dat wij kennen. Deze behendige vliegers zijn van cruciaal belang voor de bestuiving van veel bloemen en worden geassocieerd met zon, dromen en prestaties.
Dit kleine vogeltje is behendig en zeer moedig. De Kolibrie is namelijk voor geen enkele andere vogel bang! Het is ook het enige vogeltje dat achteruit kan vliegen; waardoor de parallel wordt getrokken van ‘nieuwe nectar uit het verleden onttrekken’.
De Kolibrie is onafhankelijk, speels en geniet van zijn vrijheid. Daarnaast zijn het harde werkers! Wetenschappers zijn er nog steeds niet achter hoe de Robijnkeelkolibrie het voor elkaar krijgt om voldoende nectar te verzamelen voor zijn lange trektochten.
Lessen van de Kolibrie
Leer van de Kolibrie en laat oude dromen herleven. Leer van het verleden en zie de kansen die dit biedt om jouw visie te verwezenlijken. Besef dat hard werken en levensvreugde ervaren samen gaan, als jij gaat doen wat bij jou past.
Verzamel jouw levensvreugde uit vele kleine momenten, verspreid over de dag. Speel en geef weer ruimte voor het kind in jezelf.
Besef dat hoe klein je acties misschien ook lijken, deze van positieve invloed zijn. Alles is immers energie. Als je bewust bent van de acties die jouw nectar opleveren, zal ook jij ongekende prestaties kunnen neerzetten.
‘Ga niet gebukt onder de regen, geniet gewoon van je wandeling onder de paraplu’
Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Laat een berichtje achter, dan neem ik z.s.m. contact met je op.
Are You Ready To Become Your Own Crystal?
Veelgestelde vragen
De signalen van stress zijn hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid en een versnelde en/of hoge ademhaling.
De signalen van een burn-out zijn keuzestress, concentratieproblemen, wakker liggen, piekeren en vergeetachtigheid.
Let op je ademhaling. Als deze hoog en versnelt is, vertraag dan door bewuster en dieper adem te halen. Adem diep en rustig in en vul je gehele lijf. Adem daarna diep en rustig uit. Herhaal dit een paar keer.