Deze insights gaat over de polariteit van vasthouden en loslaten en hoe dit een grote invloed heeft op ons functioneren van alle dag. Deze keer kijk ik terug in hoeverre ik deze kunst heb kunnen ontwikkelen en hoe ik de kwaliteiten van de Vos hierbij heb kunnen benutten.
Lessen van de Vos
De lessen van de Vos gaan over het aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden. Het gebruikmaken van onze camouflagekunsten en het inzetten van metamorfose bij het verwezenlijken van onze doelen. Onze flexibiliteit en de kunst om uit de stress en in het plezier te blijven.
Door op te gaan in onze omgeving ontstaat meer ruimte voor observatie. Hierdoor kunnen wij nuances waarnemen die ons waardevolle informatie geven voor het maken van weloverwogen keuzes. Als wij hierbij afgestemd zijn op de Creatieve Energie, kunnen wij onopvallend meegaan met de stroom richting het verwezenlijken van onze dromen.
Dit alles schept ruimte om nieuwe processen uit te werken. Een ruimte waarin wij kunnen afstemmen op ons gehoor om obstakels te omzeilen. En waarbij ons reukvermogen ons helpt om op koers te blijven. Als wij al deze eigenschappen van de Vos combineren met zijn grote uithoudingsvermogen en zijn vindingrijkheid, zijn wij in staat om op het juiste moment onze successen binnen te halen.
Een geheel andere les van de Vos is gelegen in de aandacht voor onze voeding en hoe deze is verdeeld over de dag. Uiteindelijk leert dit alles ons om de kracht om los te (kunnen) laten te ontwikkelen en gezond te kunnen ademen in de stilte.
Acceptatieproces
De kracht van loslaten is voor mij gelegen in de kunst om de situatie te nemen zoals die is. In het NU is het verleden niet meer te veranderen, alleen de toekomst te beïnvloeden. Dus: dit is waar ik sta en op basis daarvan neem ik een keuze. Natuurlijk overdenk ik die situatie en de keuze die ik maak, maar ik vertrouw hierbij ook op mijn intuïtie. Dit maakt dat ik snel keuzes kan maken, mee kan gaan met de stroom en tegelijk mijn eigen weg blijf volgen.
In dit proces is ook de regelmaat van het reflecteren opgenomen, waarin ik mijn systeem de ruimte en rust geef om de opgedane ervaringen te evalueren. Momenten waarin ik alle opgeslagen prikkels verwerk, zodat ik mijn lessen eruit kan halen. In deze momenten van terugschakelen kan ik loslaten wat niet meer passend en dienend is en ontstaat ruimte om het nieuwe proces aan te gaan. Op deze manier kan ik goed afgestemd blijven op mijn seksuele energie, mijn levensenergie, en de balans tussen vasthouden en loslaten monitoren. Ik creëer deze momenten door als het kan dagelijks een half uurtje te wandelen. Wonend aan de voet van de Holterberg is dat geen probleem en zeker geen straf. 😊
Ik heb hierbij geleerd dat je niet altijd de gehele weg of gevolgen van je keuzes kan overzien. De Vos is immers ook niet elke keer succesvol in het binnenhalen van zijn prooi toch 😉?! De menselijk invloed door veranderende keuzes door anderen of invloeden van onvoorziene omstandigheden, worden vaak pas zichtbaar tijdens het afleggen van de route zelf. Het weerhoudt mij echter zelden om niet op weg te gaan. Onderweg zie ik wel wat ik tegenkom en vertrouw op mijn skills om hiermee om te gaan.
Uiteraard heeft dit acceptatieproces de ene keer meer tijd nodig dan de andere, maar zo ga ik hier wel mee om. Ik merk ook dat bepaalde ervaringen soms (of regelmatig) na-ebben, maar dan besef ik dat dit iets zegt over mij en over bepaalde overtuigingen, waar ik dan naar kan kijken.
Stick to the plan!
Ik heb ook geleerd naar mijn fysieke reacties te kijken. Naar de informatie hierin en hoe ik die kan doorbreken, bijsturen. Soms schiet je letterlijk vast en blokkeer je van frustratie en boosheid. (Dit ken ik ook hoor!) Maar ik heb geleerd, dat acteren vanuit dit gevoel niets veranderd aan de situatie zelf en zeker niets bijdraagt aan de oplossing ervan! Het maakt de afstand tot de ander alleen maar groter en vergroot het verschil dat overbrugt dient te worden. Beide kosten op termijn alleen maar meer energie.
Dit wil absoluut niet zeggen dat gevoelens van frustratie en boosheid niet zinvol zijn. Ik zeg alleen dat vanuit die gevoelens reageren niet zinvol is. De gevoelens op zichzelf zijn zinvol en het is mijn expertise om de informatie die hierin zit opgesloten te extraheren en om te zetten in wel werkzame krachten. Deze gevoelens zetten ons fysiek echter op slot en dus is het noodzaak om ons fysieke systeem weer op doorstromen te zetten.
Voor mij werkt het om dit te doen door mijn aandacht dan op andere zaken te richten en vanuit ‘Stick to the plan’ mijn activiteiten op te pakken. Door deze verplaatsing van mijn aandacht zet ik mijn systeem (energie) in beweging. Door de focus elders te leggen, kan de situatie stromen en kan ik de informatie die hierin opgesloten zit eruit halen. Natuurlijk vond ik dit in het begin erg moeilijk, maar ik merkte dat het steeds meer een ‘gewoonte’ werd, die mij uiteindelijk groei en vooruitgang opleverde. En zo heb ik zicht gekregen op de technieken die hier achter zitten en hoe ik die technieken als een krachtig instrument kan inzetten. Technieken die ik inzet bij mijn coaching, zodat ook jij kan leren jouw mindset te resetten.
Loslaten
Loslaten wil absoluut niet zeggen, dat als ik iets naast mij neerleg, ik het ook vergeet. Ha, echt niet! Ik heb een prima geheugen en misplaatst gedrag sla ik echt wel op. Ik zie het als een voorbereiding op de volgende ontmoeting; de uitdaging om het dan anders aan te pakken.
Mensen hebben nu eenmaal regelmatig verborgen agenda’s. Het zegt iets over hun en hun behoeften. Mij hierover boos maken kost alleen maar energie en ik wil zelf beslissen hoe ik die energie inzet. Dus: ‘Wat is het dat ik wil bereiken?’ en ‘Hoe wil ik dat doen?’, zijn de vragen die aan de basis liggen van mijn keuzes.
Vasthouden aan mijn eigen waarden, dromen en doelen en kijken welke creatieve mogelijkheden er zijn om die te bereiken. Dit is waar mijn uitdaging ligt om mijn potentieel te ontsluiten. Wat is mijn passie om door te gaan en die mijn plannen steeds opnieuw weer aanwakkert? Anders gezegd: ‘Loslaten in liefde geeft ruimte, zodat het weer naar je toe kan komen. Het maakt ook dat er ruimte ontstaat die je weer kan opvullen met jezelf of waar jij voor staat.’
Geef het tijd!
Loslaten betekend voor mij ook accepteren dat dingen tijd nodig hebben. Tijd om te rijpen en tot wasdom te komen. Tijd om te bezinnen welke onderdelen nog extra aandacht behoeven, waarmee de kwaliteit uiteindelijk toeneemt.
Tijdens de startfase van Bespirit kun je dit vertalen met de tijd die de wereld nodig had om mij te leren kennen. Vertrouwen opbouwen voor wie ik ben en waar ik voor sta. Ik werk immers met menselijk potentieel en dat is wel wat anders dan een ‘product’, dat je terug kunt brengen, als het defect is of iets dergelijks.
Dit maakt niet dat ik minder enthousiast ben over wat ik doe en wat ik te bieden heb. Het maakt dat ik begrijp dat mensen tijd nodig hebben om tot de beste keuze voor hen op dat moment te komen. Dit is mensenwerk; het gaat om de klik, het gevoel.
‘Goede sporters, rusten op tijd’
Dit is een passende quote bij het thema vasthouden en loslaten. Ik ontdekte de kracht hiervan tijdens mijn training voor de Triathlon van Holten. Ik schreef toen over het deelnemen aan deze wedstrijd door te schrijven over mijn ervaringen als kersverse deelnemer. Ik begon namelijk vanaf het absolute nulpunt, waarop ik nog geen vijf minuten kon hardlopen, zonder een steek in mijn zij te krijgen.
Toen ik later kon aansluiten bij een groep, die door professionals werd getraind, ontdekte ik het belang van quote. Ik hoorde regelmatig deelnemers vragen, waarom ze last bleven houden van een blessure of waarom hun vorderingen maar niet verbeteren. Meestal hoorde ik ze ook zeggen, dat ze (vanuit frustratie hierover) juist nog harder waren gaan trainen. Het antwoord dat ze kregen was juist dat zij meer rust moesten nemen. Even afstand nemen en erop vertrouwen dat ze daarna veel sneller weer op niveau en zelfs daar voorbij zouden zijn.
Ook in het onderwijs ben ik dit principe vaak tegengekomen. Hoe vaak ik leerlingen en/of studenten niet hoorde zeggen dat ze na een onvoldoende nog harder gingen leren. Op zich een mooie gedachte natuurlijk, dat die onvoldoende blijkbaar een wake up call was, maar ik stelde dan altijd de vraag: ‘wat ga je meer doen?’. Als je namelijk meer doet van hetzelfde, waarvan je weet dat het niet oplevert wat je beoogt, waarom ga je er dan meer van doen?
Ik ging vervolgens met ze kijken, wat wel werkte en wat niet. Voor de onderdelen die niet werkte reikte ik ze andere strategieën aan, die meer profijt zouden opleveren. Of ik gaf hen een aantal strategieën, zodat ze konden ontdekken, welke het beste aansloot bij wie zij waren. Wij leren immers allemaal op onze eigen unieke manier.
Ik heb de kracht van het loslaten al vroeg in mijn leven noodgedwongen geleerd; simpelweg om te overleven. Het heeft mij jaren gekost om deze kracht te doorgronden en te zien welke mechanismen hier achter zitten. Hoe ik die kan benutten, zodat deze dienend aan de situatie kunnen worden ingezet. Dit is nu een expertise van mij geworden, waarmee ik jou kan helpen te transformeren naar een leven waar je ooit van droomde 😉.
Wil je weten hoe? https://bespirit.nl/
Over 14 dagen volgt weer een nieuwe Bespirit Insights met meer groei- en stoeimomenten. Wil je deze direct in je mailbox ontvangen, stuur dan een berichtje via mijn website!