De kracht van loslaten!

Vasthouden en loslaten zijn twee tegengestelde intensieve krachten die een grote invloed kunnen hebben op ons functioneren in de breedste zin van het woord.

Stel je eens voor, dat je een stok moet vasthouden. Een klein licht stokje uit het bos lijkt in het begin niet echt een zware opgave, maar na verloop van tijd gaat het stokje toch echt zwaarder wegen. Het kost steeds meer doorzettingsvermogen, fysieke en mentale inspanning. Nog interessanter is wat er gebeurd als je dat stokje daarna loslaat. De spierspanning die ineens wegvalt en het gevoel dat je daarbij ervaart.

Spierspanning ontstaat door stress en fysieke overbelasting. Ook langdurige emotionele situaties zorgen voor spanning. Als deze spanning niet weg kan, gaat deze fysiek vastzitten. Spierspanning kan je ervaren door tintelingen en slapende ledematen, maar heeft ook een negatieve invloed op ons zenuwstelsel.

Regelmatig bouwen wij spierspanning op in ons lichaam. Door situaties, waar wij soms weinig en soms helemaal geen invloed hebben. In deze blog wil ik je leren hoe jij met de kracht van loslaten hiermee omgaan.

Relaties

Nu is een stokje maar een stokje, maar ditzelfde principe werkt ook in relaties en met andere zaken in ons leven die wij belangrijk vinden. Het ondersteunen van een dierbare voelt natuurlijk, maar kan ons wel steeds zwaarder vallen. Het vinden van de balans tussen er zijn voor jezelf en de ander vraagt voor mantelzorgers bewuste aandacht.

Ook als er geen bijzondere situaties zijn, speelt vasthouden en loslaten een grote rol in onze relaties. Heel simplistisch: ’We leren een nieuwe liefde kennen en zijn daarna bang om deze te verliezen.’ Als nu de verhouding vasthouden en loslaten niet gezond is, kunnen wij elkaar verstikken of kwijtraken.

Soms is loslaten geen optie is. Dan is het nodig om ruimte te creëren om de spanning van het vasthouden iets te laten vieren, zodat je fysiek en mentaal kunt ontspannen. Dit geeft ruimte voor nieuwe energie die je op een later stadium weer kan inzetten, als dit echt nodig is. Net als sporters geef je je spieren rust, zodat ze kunnen herstellen in plaats van verzuren.

Nieuwe baan

Het rouwproces is een beladen woord, waarbij wij vaak denken aan het verlies van dierbaren. Maar een rouwproces speelt vaker en meer in ons leven dan wij vaak denken. Het doorlopen van een rouwproces heeft namelijk diverse fases die wij allemaal wel eens in meer of mindere mate hebben ervaren.

Een nieuwe job, betekent namelijk ook de oude loslaten. Je wilt die nieuwe kans die op je pad komt, maar had het ook fijn met je collega’s die je los moet laten. Je kunt natuurlijk contact houden, maar werkt straks niet meer met hen samen. Ondanks de positieve energie die je krijgt van de nieuw baan, voelt er ook iets van verlies.

Of misschien ben jij juist blij, dat je eindelijk van die oude baan af bent, omdat er dingen zijn gebeurd die jouw boos of verdrietig maakten. Je nieuwe baan is meer dan welkom en jij voelt je eindelijk verlost. Ook nu vind er een rouwproces plaats. Op de laatste werkdag of erna valt er iets van je af. Ook dit is loslaten en kan soms moeheid tot gevolg hebben.

Praktijk

Als spierspanning niet regelmatig wordt afgebouwd, kan dit een negatief effect hebben op onze gezondheid. Denk maar aan het veelvuldig achter de laptop zitten werken. Vooral als je dit ook nog doet in een verkeerde houding!

Je kan dan kramp krijgen in je vingers van het typen. Je nek gaat vastzitten, waardoor afvalstoffen niet meer weg kunnen. De nek is een smalle doorgang tussen je hoofd en de rest van je lichaam. Als dit door spierspanning verkrampt, kan dit zorgen voor hoofdpijn, vastzittende schouders en nog veel meer.

Ik heb dit zelf helaas eens mogen ervaren. Van het ene moment op het andere kon ik mijn tas niet meer vasthouden en had ik een ongelooflijke pijn. In plaats van de ene klas naar de andere, werd het van de ene klas naar de eerst hulp op het ziekenhuis. Enkele weken rust met veel lopen was een van de adviezen.

Opbouwen

Maar spierspanning bouwen wij ook op door mentale stress. Of door langdurig emotionele situaties. Soms bouwen die situaties zich zo langzaam op, dat wij het eigenlijk niets eens in de gaten hebben. Elke dag een druppel meer merken wij niet, totdat de emmer overloopt!

Waaraan je ook vasthoudt, het voelt vertrouwd. Het zorgen voor de ander voelt normaal vanuit normen of waarden. Je doet het uit liefde. Die ander loslaten voelt als die ander laten vallen; er niet zijn voor elkaar. Dat doe je niet.

Beginnen aan die nieuwe baan waar je zo bewust op hebt gesolliciteerd, betekend ook loslaten van wat vertrouwd en bekend is. Je weet namelijk nooit honderd procent zeker of die nieuwe baan jou ook gaat geven, wat jij voor ogen hebt. Je weet immers niet wat morgen brengt!

Loslaten

Eenmaal begonnen aan die nieuwe baan, merk je pas wat er van je afvalt! Hoeveel stress al die irritaties hebben veroorzaakt! Dit loslaten wordt ervaren als moeheid. Dit kan zo erg zijn, dat je ineens niet meer kan functioneren. Je voelt je futloos en hebt niet meer de energie die je gewend was.

De kracht van loslaten helpt ons dus om gezond te blijven. Regelmatig loslaten creëert ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Regelmatig zorgen voor ontspanning is dus belangrijk. Vooral als je voor anderen moet zorgen. Hoe moeilijk en onmogelijk dit ook lijkt.

Als jij namelijk niet regelmatig je spanning afbouwt, ben je straks misschien niet meer in staat om voor die ander te zorgen. Hoe egoïstisch het dus ook klinkt: ‘Zorg goed voor jezelf, zodat je ook morgen nog kunt zorgen voor die ander’. Dit afbouwen van spanning kan je doen door ademhalingstechnieken, sporten, wandelen, bewegen en het beoefenen van een hobby.

De Vos

De Vos is een van de sluwste en vindingrijkste dieren in de natuur. Het is een nachtdier die zich aan de rand van het bos laat zien bij de dagenraad en avondschemering. Een Vos is zo goed in het verstoppen dat hij je op één meter kan benaderen, zonder dat je het in de gaten hebt.

De Vos wordt geassocieerd met camouflage, metamorfose en onzichtbaarheid. Zijn creativiteit en vindingrijkheid is zo groot, dat hij overal voorkomt. In elk klimaat. Vossen beschikken over bijzonder ontwikkelde zintuigen.

Hoewel zij kleurenblind zijn, kunnen zij wel veel nuances onderscheiden. Hun gehoor is zo scherp dat zij in de sneeuw heel goed prooidieren kunnen lokaliseren. Het reukvermogen van de Vos is echter het scherpst ontwikkeld. Dit gebruikt de Vos ook als een sociaal communicatiemiddel. De reuk bepaald wie hij wel en niet wil.

Ten slotte is er nog de bijzondere jachttechniek van de Vos die hier het benoemen waard is. Vossen hebben in verhouding tot hun lichaamsgrootte een zeer groot uithoudingsvermogen. En kunnen als het nodig is zelfs in bomen klimmen. Bij de jacht maakt de Vos gebruik van biologeren.

Lessen van De Vos

Leer van de Vos als het gaat over aanpassen aan andere omstandigheden. Het inzetten van onze creativiteit. De Vos leeft ongeveer vijf maanden per jaar alleen en keert altijd terug naar hetzelfde hol. Door in contact te blijven met onszelf, kunnen wij in contact blijven met onze seksuele energie, onze levensenergie. In de stilte bij onszelf krijgen kan onze intuïtie antwoorden geven.

De camouflagekunst van de Vos kun je vertalen met opgaan in je omgeving. Dit kun je gebruiken om jezelf voor te bereiden op de nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen. Als je opgaat in je omgeving, kun je beter nuances waarnemen. Met zelfreflectie kun je hiervan leren en nieuwe kansen en mogelijkheden ontdekken.

Vossen hebben ook een bijzonder eetpatroon. Verdeeld over de dag eten zij kleine hoeveelheden. Aandacht voor en spelen met ons eetpatroon kan ons dus helpen om de kracht van loslaten te ontwikkelen.

Leer van de Vos! Adem de stilte en de rust om door de kracht van het loslaten het onmogelijke tot stand te brengen.

Goede sporters, rusten op tijd

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Laat een berichtje achter, dan neem ik z.s.m. contact met je op.
Are You Ready To Become Your Own Crystal?

Veelgestelde vragen

Wat is biologeren?

Tijdens de jacht maakt de Vos gebruik van biologeren. Door zijn rare bewegingen betoverd hij zijn prooi. De Vos fascineer en eist de aandacht volledig op om dan ineens met een sprong zijn prooi te verrassen.

Wat zijn de fasen van een rouwproces?

De eerste fase van een rouwproces is ontkenning. De ontkenning is een bescherming van onszelf tegen de emotionele pijn. Daarna volgt boosheid. Boosheid dat dit jou is overkomen. Je hebt dit niet verdiend. Hierna volgt het gevecht naar aanvaarding. Dit kan gepaard gaan met nieuwe dingen ondernemen, moeheid, depressie. De laatste fase is wanneer je opnieuw kunt genieten, terwijl je de herinnering bewaard.

Wat is de kracht van loslaten?

De kracht van loslaten is accepteren waar je geen invloed op hebt. Niet langer energie stoppen in wat geen zin meer heeft. Dus niet langer vasthouden aan wat er niet meer is. Door het los te laten ontstaat de ruimte voor het koesteren van de herinnering. Door los te laten ontstaat nieuwe ruimte voor levensvreugde.

2 Comments

  1. Dag Agnes,
    Het stuk wat je schrijft over loslaten heb ik met veel aandacht gelezen. Het is begrijpelijke uitgelegd en hier kun je iets mee, loslaten in de ruimste zin van het woord, in verschillende situaties.
    Het verhaal van de vos is ook duidelijk verwoord, ik heb dit met plezier gelezen!
    Dank je wel,
    Liefs, Ria

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *