Leren is spelen

In deze Insights kijk ik terug op de lessen van de Eekhoorn en of ik wel voldoende verantwoordelijkheidsgevoel aan de slag leg. Wat is het verschil tussen leren en na-apen en hoe hou je plezier in het geven, als er ogenschijnlijk nog niet zoveel terugkomt? Wat is de overeenkomst daarin tussen investeren in aandelen, je bedrijf of relaties?

Lessen van de Eekhoorn

De lessen van de Eekhoorn gaan over het balans zoeken tussen geven en nemen. Daarbij is het de kunst om die balans te combineren met de juiste mate van verantwoordelijkheid. Ondanks de situatie van het moment mag en kan je blijven genieten! Ook als je hard moet (en wil) werken om iets nieuws op te bouwen, zoals een eigen bedrijf, is het belangrijk het plezier hierin aandacht te blijven geven.

Het is net als bij investeren; in het begin is het rendement vaak laag. Heb je wel die klapper in het begin? Top! Besef dat dit vaak niets zegt over kwaliteiten, maar meestal meer over geluk. En dat is prima. Geniet van het succes en probeer te achterhalen wat de succesfactoren waren, zodat je er alsnog van kunt leren!

De Eekhoorn leert ons ook een bijzondere manier om nieuwe dingen eigen te maken, namelijk kopiëren. En ook hier komt ons verantwoordelijkheidsgevoel weer om de hoek kijken. Leren door de kopiëren is namelijk niet hetzelfde als simpelweg na-apen!

Stapeleffect

Laten wij eens kijken naar de financiële wereld, als voorbeeld voor geven en nemen in relaties en de opbouw van je bedrijf. We kunnen het dan hebben over het aangaan van een lening, waarvoor je dus ook rente moet betalen. En we kunnen de optie nemen om te investeren in aandelen bijvoorbeeld. Beide laten namelijk goed het stapeleffect zien.

Stel, je hebt een lening nodig om je bedrijf op te starten. Je hebt een goed plan, dus we gaan ervan uit dat je de lening krijgt. Deze moet je natuurlijk terug betalen met rente. Optie één is om dit te doen met een vast bedrag per maand (de meest voorkomende methode). In het begin betaal je dan voornamelijk rente en maar een beetje aflossing. Elke keer los je wel iets af, maar in het begin zijn dit kleine beetjes. Langzaam groeit dit uit naar iets meer, maar vooral in de laatste fase, groeit de aflossing met grote bedragen (en gaat er nog maar weinig geld naar de rente). Dit stapeleffect van het groeiende bedrag aan aflossing werkt ook bij de tweede optie.

Als je wilt gaan investeren in aandelen, is het belangrijk dat je dit doet met geld dat je voorlopig niet nodig hebt. Waarom? Het heeft namelijk tijd nodig om te groeien! Stel, dat je elke maand honderd euro kunt missen en kiest om dit te gaan gebruiken voor aandelen. Je rendement is dan hoger dan op de bank. (Op de lange termijn geldt dit nog steeds!). In het begin is je winst laag, omdat het ingelegde bedrag nog laag is. Daarna krijg je rente over het ingelegde bedrag, maar ook rente over de rente. Online zijn genoeg tools te vinden om te zien wat een maandelijkse inleg van honderd euro na één jaar, vijf jaar, tien jaar of zelfs dertig jaar kan opbrengen.

Geven en nemen

Op dezelfde manier kunnen wij ook kijken naar geven en nemen in relaties, en naar geven en nemen met betrekking tot de opbouw van je bedrijf. Net als aflossen en investeren moet je hier een bepaalde regelmaat in vinden. Niet vandaag alles weggeven en daarna niets meer. En ook niet alleen weggeven, omdat je morgen iets terug wilt hebben. Wat is de kern van je bedrijf? Wat wil jij toevoegen aan de wereld om je heen? Wat is de ‘why’?

Dit betekend dat je moet leren vertrouwen op het boomrang effect; op de resonantie van wat je uitzend. Zoek de balans tussen het geven van waarde met een bepaalde regelmaat en vertrouw erop dat dit zijn weg naar je terug vindt. De hedendaagse marketing staat bol van de voorbeelden hiervan. Geef waarde in je posts of geef waarde in de service die je verleent. Dit werkt onderscheidend van de rest! Hierin kun je het verschil maken met andere bedrijven en hiermee kun je klanten aan je binden.

Het klinkt misschien raar, maar op dezelfde manier werkt geven en nemen ook in relaties. Ook nu is het belangrijk om regelmaat na te streven. Om niet alleen te geven, omdat je iets van die ander wil. Oprecht geven van waarde (aandacht bijvoorbeeld), zal op termijn ook resoneren namelijk! Het zal nu zeker ook wel helder zijn, dat alleen geven geen optie is, omdat je daarmee de werking van het boomrang effect blokkeert.

Balans

Balans in geven en nemen is belangrijk, zodat ook de ander de kans krijgt om te geven. Doordat je die ander de kans geeft om te geven, krijgt die ander ook de kans om te ervaren hoe dankbaar dat kan zijn! Ook hier gaat het dus om het nemen van je verantwoordelijkheid. Alleen maar geven of alleen maar nemen, kunnen beide leiden tot isolatie en eenzaamheid. Met de balans in beide bouw je betekenisvolle relaties en dat willen wij toch allemaal?

Als je alleen geeft, kunnen mensen zich opgelaten voelen met betrekking tot jou. Zij krijgen niet de kans om iets terug te geven.  Simplistisch gezegd, vinden mensen het vervelend om constant ‘dankjewel’ te moeten zeggen. Dit heeft namelijk te maken met eigenwaarde. Andersom – dus alleen maar ontvangen – werkt net zo isolerend. Ook dan gaan mensen je uiteindelijk mijden.

Onze mindset is hier best een belangrijke speler in! We zien het vaak wel als een pluspunt als wij een gever zijn. Leren om de aandacht op de juiste aspecten te leggen is nu belangrijk. Kijk eens kritisch wat je investeert (letterlijk of figuurlijk) en ook wat het oplevert. Krijg je de dingen terug die je wilt? Is de verhouding nog oké?

Kopiëren

Laten we dit gegeven eens vertalen in leren voor een examen. Je bereid je voor, zoals je dat gewend bent. Helaas blijkt het resultaat een ruimte onvoldoende! Ga je dan de tweede keer meer van hetzelfde doen of ga je iets veranderen? Als je slim bent, ga je nadenken ‘hoe’ je je hebt voorbereid; wat werkte wel en wat niet. Wat wel werkte ga je opvoeren en wat niet werkte ga je aanpassen toch?

Juist en dit laat ook direct het verschil tussen kopiëren en na-apen zien. Het eerste is leren door de kunst af te kijken en het tweede is een kunstje nadoen. Het verschil zit in de woorden ‘leren’ en ‘kunstje nadoen’. Leren is persoonlijk en doen wij allemaal op onze eigen manier. Hier zijn hele wetenschappelijke essays over te vinden; dus dat ga ik hier niet doen. De kern komt erop neer, dat wij allemaal onze eigen leeringangen hebben. Ik heb hier altijd veel mee gewerkt in het begeleiden van mijn leerlingen en studenten, en zet deze kennis en ervaring inderdaad ook in bij mijn coachactiviteiten.

Toen ik Bespirit begon in april 2023 was ‘marketing’ een geheel andere tak van sport, dan ten tijde van mijn vorige coachpraktijk (een verschil van circa vijftien jaar!). Dit betekende dat ik veel om mij heen ging kijken naar hoe anderen dat deden! Wat sprak mij aan en wat juist niet? Wat paste bij mij en wat helemaal niet? Waarom het wiel uitvinden, als het al bestaat toch?! Het was dus een balans zoeken in kijken, analyseren, doen (en ervaren) en bijsturen. Oftewel een combinatie van gezond verstand en kundig oordeelsvermogen.

Dit is een manier van leren die bij mij werkt; ik ben een doener! Zo heb ik geleerd in de horeca hoe je boorden moet vasthouden bij het serveren. Zo heb ik geleerd hoe ik leerlingen en studenten bij de les kan houden, door tips toe te passen en deze op die manier eigen te maken. Luisteren, doen en ervaren. Of kijken, doen en ervaren. Op het moment dat je alleen aan het na-apen bent, is het een truckje. Het is niet echt en men zal dit ook als onecht gaan ervaren. (En ook dit resoneert uiteindelijk 😉.)

‘Alleen werkend aan je doel zal je de finish bereiken’

Relaties en bedrijven hebben beide (constante) aandacht nodig om gezond te blijven. Het is echter belangrijk om ook te genieten van dit constante aandacht geven aan. Dit kun je doen door met regelmaat te kijken naar de successen onderweg. De horizon (het doel) is nodig om de koers uit te zetten, maar de groei zit in het proces zelf.

Als je alleen maar geeft, zul je een keer leeg zijn. (Voor de rasechte gevers onder ons een herkenbaar gevoel? 😉) Net als de maandelijkse aanvulling van je rekening bij de bank na pay day, is het ook belangrijk om met regelmaat te ontvangen. Dit geeft energie om weer en meer te geven en zo breng je een mooie positieve spiraal van energie in beweging.

Wil jij dit ook? https://bespirit.nl/
Over 14 dagen volgt weer een nieuwe Bespirit Insights met meer groei- en stoeimomenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *