Wat is jouw plan?

In deze Insights kijk ik terug op de lessen van de Amerikaanse Matkop. Deze lessen waren gekoppeld aan gezond leiderschap. Laten wij snel gaan kijken hoe ik hier als eenmansbedrijf (lees zzp’er) van heb geleerd.

Lessen van de Amerikaanse Matkop

De lessen van de Amerikaanse Matkop gaan over het kunnen kwijtraken van het contact met de wereld om ons heen. Om zelfreflectie in te zetten en onze eigen schaduw te onderzoeken, omdat de waarheid in onszelf is te vinden.

De grote tip was om te kijken hoe ik zelf kon groeien!

Het ging over kritisch kijken naar de voortgang en hoe ik kon omgaan met het resultaat. Waarbij ik ‘aanvallen’ tot de laatste optie moest behouden en vooral moest inzetten op enthousiasme.

Aangezien ‘zelfreflectie’ mijn tweede naam is en mijn ‘enthousiasme’ voor mijn vrienden vaak heel herkenbaar, zou dit voor mij dus haalbaar moeten zijn. Maar laten deze twee eigenschappen elkaar nu ook wel eens in de weg zitten! Elkaar tegenwerken! Het effect? Kans op struikelen!

Geduld is een schone zaak

Doen wat je leuk vind, geeft energie! Plezier en voldoening! Dit is wat werken aan Bespirit voor mij betekend. Let wel: dit betekent natuurlijk echt niet, dat ik elke dag 24 uur lang alleen maar een blij ei ben. Nee! Niets menselijks is mij vreemd. Dus ook ik ken gevoelens als frustratie en onzekerheid.

Neem nu de bouw van onze website. Dacht ik eerst nog ‘die bouw ik wel even zelf’ (ik had gehoord, dat dit niet zo moeilijk was) veranderde al spoedig in ‘Help!’. Als ik dat zelf wilde doen, zou daar heel veel tijd in gaan zitten. Echt heel veel! Maar ik wilde meer, verder en door.

In mijn directe omgeving was iemand die dit graag wilde leren en die handig is met de computers. Een niet onbelangrijk extra voordeel was, dat ik deze persoon heel goed ken en hij mij. Dus: samen een win-winsituatie ervan gemaakt en klaar.

Tot mijn grote genoegen ging het als een speer zo snel. Ik leverde aan en beantwoorde 100.000 vragen en hij bouwde. Wat was ik trots op wat er ontstond! Op 1 juli was de planning om online te gaan, maar het ging zo snel allemaal en zo goed. Zou dan 1 juni ook haalbaar zijn?

Boem, weg, einde oefening. Ineens was alles voor niets. Een kleine verandering en de hele website liep vast! Frustratie? Ja! Onzekerheid? Ook ja! Niet alleen bij mij, maar ook bij mijn geweldige websitebouwer. En dan komt het dus aan op ‘reactie’! Leiderschap dus!

Erken de leermomenten

Na een paar keer goed slikken en vooral diep en rustig ademhalen, dwong ik mijzelf om vooral vooruit te blijven kijken. Er was al heel veel geleerd, alleen die laatste stap daar moest worden opgelet de tweede keer. En (oeps…) dan maar een maandje later online?

Bij een bedrijf in ontwikkeling moet je vertrouwen op de expertise van je medewerkers (lees voor Bespirit dus denktank of crew) en een dienende houding aannemen. Ha, een mooie oefening om grip te krijgen op mijn gevoel van: verbijstering, verslagenheid, paniek (?).

Met de mantra ‘Geduld, komt goed’ in mijn hoofd, was ik in staat om vooral geen druk uit te oefenen op mijn websitebouwer. Los te laten. Te vertrouwen. Om mijn energie dan maar vooral te steken in wat ik wel kon doen. Blogs schrijven, plannen uitwerken enz.

‘Kies wat je echt wilt laten groeien en maak je plan’

Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Na nog wat strubbelingen en vastlopers kwam de vaart er weer in. Zouden wij 1 juli toch gaan halen?! Ja en hoe! Dit resultaat was nog mooier dan de eerste versie!

Wat een rijkdom! Het commitment ervaren van de denktank en zien hoe hun dit aanzet tot groei en ontwikkeling! Het gevoel van trots, dat ik daar getuige van mocht zijn en natuurlijk trost op het eindresultaat!

Elke keer als ik dus weer vastloopt, denk ik bij mijzelf ‘geduld, geduld, geduld’. Dan dwing ik mezelf om naar mijn gevoel te gaan en alle spanning los te laten en te vertrouwen op het proces. En dat is echt ook voor mij vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Over 14 dagen volgt weer een nieuwe Bespirit Insights met meer groei- en stoeimomenten. Wil je deze direct in je mailbox ontvangen, stuur dan een berichtje via mijn website!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *