Wat is jouw ritme van succes?

Ook in het bedrijfsleven is de hype inmiddels doorgedrongen om je successen te vieren. Het motiveert en geeft mensen het gevoel dat ze gezien worden; erbij horen. Het vieren van succes verbindt! Maar wat is succes en succesvol zijn? Hoe kun je leren succesvol te worden? In deze blog ga ik je daar antwoorden op geven en je inspireren vanuit persoonlijke ervaring.

Succes is het positief behaalde resultaat van je inspanningen om jouw doelen te verwezenlijken. Elke stap die je beter en sterker maakt op de korte termijn. En elk bereikt doel waar je je jarenlang voor hebt ingespannen.

Dat het vieren van successen werkt, wordt door steeds meer managers en bedrijfsleiding ingezien. Het gaat er echter om ‘Hoe je deze successen viert!’. Heb je hierbij een plan? Zorg je voor variatie? Of wordt de viering van het succes door het personeel al ervaren als ‘Ja, ja, daar heb je ze weer!’

State of mind

Succesvol zijn is een state of mind. Het is de manier waarop je naar jezelf en de wereld om je heen kijkt. Belemmerende overtuigingen, ontstaan en versterkt door familie, vrienden en ervaringen, hebben hier een grote invloed op. Deze kunnen ons in een negatieve spiraal trekken. Het is aan jouw om dit proces te keren.

We zijn geconditioneerd in het vaststellen wat niet goed gaat en wat ons irriteert aan een ander. Het vraagt lef om al deze ervaringen te gebruiken als spiegel voor onszelf. Je kunt namelijk alleen zien wat je kent.

Wat je als minder positief ervaart aan de ander kun je ook gebruiken om het zelf beter te gaan doen. Wat herken je in de ander van jezelf? Wat doet het met jouw gevoel? Het feit dat je iets waarneemt, is jouw kans op succes. Het biedt je de mogelijkheid om de verandering in te zetten.

Fasen van succes

Einddoelen kunnen vaak ver weg en hoog gegrepen zijn. Dit belemmert velen om te beginnen en daarna om door te zetten bij tegenslag. Als je blik gericht is op de volgende stap, is succes ineens dichterbij. Zo kun je voor jezelf de flow van succes creëren.

In het proces zelf is de meeste winst te behalen. Ben jij bereid om naar jezelf te kijken en je belemmerende overtuigingen los te laten? Wat is je geleerd, dat niet meer bij je past? Hoe vaak heb je als kind niet geprobeerd om op die stoel te klimmen? Precies, net zolang totdat het je was gelukt!

Je dacht toen niet na over wat iedereen wel of niet van je dacht. Je wilde iets en ging ervoor! En wat was je trots toen het je eindelijk was gelukt! Ineens was alles op die tafel binnen handbereik en was je wereld weer een stukje groter.

Grow mind

Als klein kind hadden wij een grow mind en door ervaringen in ons leven verandert dit langzaam naar een fixet mind. Wij willen niet nogmaals ervaren dat wij voor het oog van de wereld een blunder begaan. Of de negatieve blikken en opmerkingen van familie en vrienden ervaren.

Maar elke dag gebak gaat ook vervelen. Een eenvoudige maaltijd kan ook voedzaam en lekker zijn. Het economische denken is erop gericht dat wij altijd meer en beter willen. Dit houdt de groei in onze economie, zorgt voor innovatie, maar kan ook onze valkuil zijn.

Door social media zien wij steeds meer de vaak bijgekleurde successen van anderen en niet de weg en het proces erheen. Het eerste is nieuws en het laatste niet. Terwijl het proces meer voldoening geeft dan het behalen van het einddoel alleen.

Natuurlijk mag je trots zijn op je behaalde doelen en daarvan genieten, maar wat daarna? Daarna heb je weer een nieuw doel nodig om in beweging te komen en de voldoening te ervaren van elke succesvolle stap vooruit.

Effect op gezondheid

Het gevoel van succesvol zijn zorgt voor positieve energie, maakt ons lichter. Het vergroot ons vertrouwen in onze eigen mogelijkheden. De tegenslagen en hindernissen helpen ons om met beide benen op de grond te blijven.

Van winnen kun je niet zoveel leren; van verliezen wel. Als wij alleen maar winnen, leren wij niet meer omgaan met groei. Door alleen te winnen verschuift onze focus naar het in stand houden; de voedingsbodem voor angst om te verliezen.

De weg naar het doel begint met de eerste stap. Zet je angst om te falen om in het vertrouwen dat wat je vandaag (nog) niet kunt, morgen kunt leren. Zo is je focus gericht om vandaag het best haalbare neer te zetten en zo te leren hoe dit morgen wellicht beter kan.

Varieer je ritme

Successen vieren helpt om het vertrouwen te vergroten, als het oprecht is en inhoud heeft. Succes is persoonsafhankelijk, want een kleine stap voor jouw kan een berg voor iemand anders zijn.

Het vieren van successen binnen bedrijven kan het competitiegevoel aanwakkeren en mensen stimuleren tot meer en beter. Maar kan ook omslaan in stress. Zorg dat er ook oprechte aandacht is voor wat nog steeds goed gaat.

Het vieren van succes kan ook bestaan uit een enkel woord tot de juiste persoon. Vertrouw erop dat iedereen ‘succesvol’ wil zijn, maar niet succesvol in hetzelfde. Omarm de verschillen in visie, zodat beide er beter van kunnen worden.

Derby wedstrijd

Hoe succes tot stand kan komen, heb ik gisteren mogen aanschouwen. Mijn schoondochter zit sinds kort op volleybal en gisteravond stond er een Derby wedstrijd op het programma. Uiteraard ging ik met zoonlief en nog wat familieleden supporteren.

Hoewel de publieke tribune niet tot de nok toe was gevuld, had een fanfare niet boven het tumult uit kunnen komen! Natuurlijk was er de GroepsYell om elkaar te motiveren bij de start en nog velen malen vaker.

En eenmaal begonnen bleek elke punt gevierd te worden, waarbij de nodige variatie was aangebracht. Zo ging het van 2, 4, 6 (nog 6 punten) naar 5, 3, 1 (nog 5 punten) naar 4, 2, bam (nog 4 punten), naar 3, 2, 1 en 2, 1, bam!

Als heuse cheerleaders hielpen de spelers op de bank om het adrenalinepeil van de spelers in het veld hoog te houden. En met succes! Was de laatste Derby wedstrijd nog verloren, deze keer wisten de dames toch echt overduidelijk te winnen!

De Specht

De Specht is onze leermeester als het gaat om succesvol te zijn met hun ritme als toverkracht. Ze pikken gaten in bomen en dood hout om bij insecten te komen.

Soms hakken ze alleen wat in de buitenzijde om vervolgens direct de insecten te kunnen graaien. Dan weer hakken ze enkel om het boomsap van de bast naar buiten te laten stromen. Waarom? Zodat zij later terug kunnen komen om de insecten die in het sap terecht zijn gekomen op te eten.

Met zijn getrommel verbindt de Specht zich met de hartslag van de aarde en is hij herkenbaar van verre, als je de tijd neemt om te luisteren.

Lessen van de Specht

Leer van de Specht als het gaat om successen te creëren! Groei naar een state of mind, waarin je dankbaar wordt voor de levenslessen die je mag ervaren.

Kies je ritme, zorg voor variatie en maak dat het hoorbaar is voor wie wil luisteren. Vertrouw op jezelf. Wat nu nog niet succesvol lijkt, kan morgen wel zijn vruchten geven.

Weet wat je kan en wat je (nog) wilt leren en geniet van elke stap vooruit. Maar wees gewaarschuwd, want voordat je het weet heb jij al je creativiteit nodig om jouw successen te vieren!

‘Geniet van elk vruchtbaar moment; het zijn de zoete herinneringen in de winter’

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Are You Ready To Become Your Own Crystal?
https://bespirit.nl/

Veelgestelde vragen

Wat is perfectionisme?

Perfectie is wat je niet meer kunt verbeteren. Perfectie betekend stilstand en is het begin van achteruitgang. Perfectie kan ook alleen bestaan in het moment en dus niet in het proces.

Wat is het best haalbare?

Als je streeft naar het hoogst haalbare van het moment, maak je het moment als onderdeel van het proces. Een proces waarin nieuwe technologie of inzichten kunnen leiden tot vernieuwing. Waarin nieuwe ervaringen ons kunnen leren te groeien naar morgen.

Wat is fout?

Alles wat een andere uitkomst heeft, dan je voor ogen had kan je als fout aanmerken. Dit is hetzelfde als alle bloemen die je niet in de tuin wilt, als onkruid aanmerken.
Je doet pas iets fout, als je merkt dat je anderen tekort doet en toch doorgaat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *