Leef je mooiste dromen!

De lessen van de Beer leren ons om gebruik te maken van natuurlijke processen, die ruimte geven aan de geboorte van nieuwe plannen. Om mee te bewegen met natuurlijke ritmes en je eigen muziek te maken. Om je eigen authenticiteit herkenbaar vorm te geven. Lees mee hoe ik vanaf de start van Bespirit ben meegegroeid in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Lessen van de Beer

De lessen van de Beer gaan over onze innerlijke stem en levenscycli. Over de winterslaap die geen winterslaap is en waarna nieuwe geboorte in het voorjaar naar buiten komt. Het gaat over de kracht vinden in jezelf. Over in contact komen met je innerlijke energie en van daaruit de juiste weg vinden.

Die innerlijke stem gaat over je authenticiteit; jouw eigenheid, die de weg wijst naar jouw levensritme. Een juiste dosis zelfreflectie hierbij maakt nieuwe horizonten zichtbaar. De honing die je onderweg verzameld is uniek van smaak en zoet van dankbaarheid.

De lessen van de Beer waren om te ontdekken wat nog in jezelf sluimert en in het voorjaar geboren mag worden.

De kracht van winterslaap

De kracht van de winterslaap is denk ik voor veel (startende) ondernemers een goede les om bewust van te zijn. In die winterslaap slaapt de beer niet echt, maar voor de buitenwereld lijkt dit wel zo. Het is een tijd om dus door te gaan met de dingen die al geïnitieerd zijn.

Een tijd waarin je routine en structuur kunt aanbrengen in bestaande activiteiten. Voor mij een tijd om bestaande producten te verfijnen op basis van feedback en ervaringen. Maar ook een tijd om nieuwe producten en ideeën tijd te geven om te rijpen.

Tijdens de winterslaap groeien de welpen in de beslotenheid van het hol om pas in het voorjaar naar buiten te komen. Deze cycli kunnen wij benutten door in perioden van ogenschijnlijke rust te werken aan de lancering van nieuwe projecten.

Stilte voor de storm

Ik noem het heel bewust een periode van ogenschijnlijke rust, want de uitzette processen hebben tijd nodig om tot wasdom te komen. Soms zie je geen beweging, maar dat wil niet zeggen dat er geen beweging is.

Ik heb dit zelf heel bewust ervaren. Je bouwt, lanceert en initieert, maar merkt daar vaak niet direct iets van. Het zijn de zaadjes die je uitzet en waarvan je de groei onder de grond niet ziet, maar die er wel is. Het is de tijd om door te gaan met de acties die behoren bij de gemaakte plannen. Het is de tijd om te zorgen dat je voorbereid bent, als het voorjaar zich aandient.

Want dan ineens zie je de beweging en is het tijd om daar actief op te reageren. Dit was het beoogde plan en het is raadzaam om voorbereid te zijn. Als het resultaat komt, moet je niet nog ineens een inhaalslag moeten maken, maar moet je er klaar voor zijn. Zorg dat je op tijd op het perron bent, als de trein komt. Als je dan nog van huis moet vertrekken, ben je simpelweg te laat!

Bespirits winterslaap

Voor mij was dit de tijd om de nieuwe plannen te verfijnen. De ideeën, gevangen in de loop van de ontwikkelingen, uit te werken. Te vertrouwen op de ondergrondse groei en deze te zien als stilte voor de storm. Eerlijk is eerlijk, dit vond ik best wel eens lastig. Vertrouwen is wel een eigenschap die in deze periode wordt ontwikkeld en voor mij persoonlijk zeker is gekoppeld aan geduld. Voor mij betekende dit afstemmen op mijn gevoel; even vertragen naar het nu.

Momenten om mijn energie opnieuw te kanaliseren. Weer wat nieuwe activiteiten uit te zetten voor ontspanning, hetgeen weer zorgde voor nieuwe creatieve ideeën. Een tijd van bezinning, evaluatie, zelfreflectie, bijsturen en dankbaarheid. Even heel bewust voelen hoeveel er al gebeurd was.

Nee, de stip aan de horizon is nog lang niet bereikt. Gelukkig maar, want dan zou ik op zoek moeten naar een nieuwe stip om uit te werken. En ja, er was al een mooi stuk van de weg afgelegd in een relatief korte periode. Dus genoeg om van te genieten en zeker om dankbaar voor te zijn.

Durf te dromen

In deze prestatiemaatschappij zijn wij vaak zo gericht op de resultaten, dat we vergeten om te kijken naar de groei onderweg. ‘Shoot for the moon’ maakt dat je in beweging komt. Een doel hebt om uit te werken, naar toe te groeien. Het gaat er echt niet om of je die maan bereikt. Wellicht kom je uit op die prachtige ster er net naast. Wees daar dan ook trots op, want je hebt die wel bereikt!

We zijn vaak afgeleerd om grote dromen (te mogen) hebben, terwijl die juist zo belangrijk zijn. Die grote dromen kun je namelijk omzetten in kleine haalbare doelen, die je dan vervolgens kunt omzetten in kleine haalbare stappen. Dit klinkt simpel, maar is het in de praktijk vaak niet.

Het stellen van haalbare doelen en stappen heeft alles te maken met mindset en communicatie (in de breedste zin van het woord). In de stilte van ons hoofd ontstaan namelijk de mooiste verhalen, waarvan er (helaas) maar weinig worden geboren. En als je dan zover bent, dat je haalbare stappen hebt uitgezet, dan begint de uitvoering. Ook bij deze laatste overgang speelt mindset en communicatie (met onszelf) een grote rol. Goede coaching help je echter om voorbij deze (vaak) blinde vlekken van jezelf te komen.

‘Iedereen heeft zijn eigen berg die uitkijkt over het land van melk en honing’

Elke berg kun je stap voor stap bedwingen. Eenmaal bovenaan, is het vooral genieten van het uitzicht en krijg je zicht op de volgende berg die je wilt bedwingen. Hoe hoger de berg, des te dieper het dal dat er naast ligt of van waaruit je start.

Diepe dalen worden nog al eens als negatief gezien, maar dat hoeft niet. In het dal is het vaak groen en gezellig en juist dat weerhoud ons ervan om weer een nieuwe berg te bedwingen. Terwijl juist het bedwingen van die nieuwe berg zorgt voor het gevoel van voldoening en euforie! Stel je het uitzicht eens voor daar boven op die top! Dit hoeft niet winderig en koud te zijn. Dit kan best een breed tableau zijn, waar je met een hele groep gezellig kunt vertoeven in de luwte van stenen of struiken.

Net zoals opstaan na een goede nachtrust, kun je in beweging komen na een tijd van genieten van behaalde resultaten. Juist deze houding is gezond voor lichaam en geest en houdt de spirit levendig! Net als met muziek kun je tempo’s en ritme aanpassen aan de omstandigheden onderweg. Je kunt zelfs rust inbouwen. Maar wat ik je zeker adviseer is om niet te stoppen met het maken van muziek! De muziek van jou levensenergie!

Over 14 dagen volgt weer een nieuwe Bespirit Insights met meer groei- en stoeimomenten. Wil je deze direct in je mailbox ontvangen, stuur dan een berichtje via mijn website!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *