Waar vertrouw jij op?

In deze Insighs kijk ik terug op de lessen van de Vlinder. Hoe dit gedachtengoed onderdeel is van Bespirit. Of er balans is tussen geduld en arbeid en ruimte voor transformatie.

Lessen van de Vlinder

De lessen van de Vlinder gaan over transformatie en balans. Balans tussen geduld en arbeid. Het geduld om de fase van nu te accepteren en zijn tijd te geven om tot wasdom te komen. De arbeid om op het juiste moment uit de pop te komen, de vleugels te laten drogen en al dartelend van bloem tot bloem nectar te verzamelen.

Vlinders hebben voelsprieten, waarmee zij symbool staan voor ons waarnemen. Door de smaakreceptoren op hun voorpoten proeven zij al dansend de bloemen die hun van nectar voorzien.

Vrijheid

Deze blog ging over vrijheid in de ruimste zin van het woord, namelijk spirituele vrijheid.

Spirituele vrijheid gaat over kiezen wat jij wilt laten groeien; over jouw inzichten. Dit  gaat over jouw unieke kleuren en eigenschappen en hoe jij die wilt inzetten om een positieve verandering teweeg te brengen. Jouw inzichten om een wereld van morgen te creëren, waarin jij meer levensvreugde ervaart.

Maar de blog ging ook over transformatie en groei. Over nieuwe waarde toekennen aan bestaande zaken. Over accepteren wat je niet veranderen kunt. En over gebruik maken van beperkingen en mogelijkheden als basis voor vernieuwing.

Keuzes van Bespirit

Het eerste half jaar van Bespirit is zeker een periode geweest van transformatie, geduld en balans zoeken. Een zaadje heeft tijd en de juiste omstandigheden nodig om te kunnen ontkiemen. En als dan net het eerste groen boven de grond verschijnt is het nog niet direct een volgroeide boom met alles erop en eraan.

Ja, geduld hebben is een uitdaging die volgens mij hoort bij het starten van een nieuw bedrijf. Geduld (leren) hebben hoort in ieder geval bij mij 😊. Afstemmen op de mogelijkheden en kansen die zich aandienen en vertrouwen op het proces. Vertrouwen betekend voor mij om niet op die stoel te gaan zitten en proberen het plantje boven de grond uit te kijken. Nee, het betekent voor mij vertrouwen op de kwaliteit van het zaad. Erop vertrouwen, dat als ik het regelmatig van de juiste voeding voorzie, dan komt het echt wel boven de grond.

De tijd die nodig was om te groeien heb ik dus besteed aan de verdere ontwikkelingen van Bespirit. Het door ontwikkelen en verfijnen van wat al was en het ontwikkelen van aanvullende producten.

En hoe leuk is het om dan ineens te constateren dat het groene stipje boven de grond is doorgegroeid tot een echt plantje! Een klein steeltje met blaadjes. Nog teer en kwetsbaar, maar toch! De eerste resultaten dus! De eerste aanmeldingen enz.

Ondernemerschap

Leren welke voeding en verzorging naar de beste omstandigheden leiden om te groeien, betekend voor een ondernemer afstemmen op de ontwikkelingen die je omringen. Leren aan welke knoppen je moet draaien om een optimale groei te kunnen realiseren.

Alles in de natuur heeft zijn eigen tijd nodig om te groeien. De juiste kennis hebben of opdoen om dit proces te versnellen blijft belangrijk, maar een bepaalde mate van geduld hebben is onontbeerlijk. Geduld hebben betekend vertrouwen hebben. Vertrouwen in jezelf en de acties die je onderneemt.

Het vertrouwen om te starten met Bespirit was diep verankert. Het plezier om te creëren en ontwikkelen is nog steeds aanwezig. Het wordt gevoed met elke stukje groei dat zichtbaar wordt. In dit stadium is elk nieuw blaadje nog waar te nemen. De balans tussen geduld en arbeid is echt vergroot door te vertrouwen op het proces. Ondanks mijn gedrevenheid leer ik steeds meer om geduld te omarmen, omdat dit de ruimte biedt die zorgt voor nieuwe inspiratie.

En als ik soms dacht, wat zal ik nu weer eens oppakken, dan was er altijd de verfijning. Het verfijnen van de processen. Het stroomlijnen daarvan. Orde en structuur aanbrengen, dat het fundament verstevigt waarop dus weer (verder) gebouwd kan worden. En ja, degenen die mij kennen, die weten wel dat orde en structuur aanbrengen mij wel is toevertrouwd. Ik vind dit namelijk erg belangrijk. Vooral voor mijzelf 😉, want dat geeft mij overzicht. Handig als je veel wilt en ook snel (hahaha).

Vertrouwen

Met een goed doel voor ogen (visie), kan je dus een gedegen plan maken. Bepalen welke stappen er gezet moeten worden (strategie). Daarnaast moet je net als Emiel van der Kruk ook leren om gebruik te maken van de beperkingen en mee te bewegen op de stroom, zonder het doel uit het oog te verliezen.

Voor Bespirit betekende dit gebruik maken van de tijd between. Zaadjes planten en verzorgen. Vertrouwen op het onzichtbare proces, waarin de wortels zich een weg zoeken in de aarde. Zich uitbreiden, verstevigen en een basis vormen voor de plant om tot wasdom te komen.

Het plantje gaat niet sneller groeien, als je op een stoel ernaar gaat zitten kijken. Die tijd om te kijken kun je beter gebruiken om actie te ondernemen. Zodat je voorbereid bent, als je kunt oogsten. Zodat je er klaar voor bent, als kansen zich aandienen. En dan natuurlijk genieten van de oogst!

‘Een cocon is slechts het omhulsel van nieuw leven’

De lessen van de Vlinder gaan ook over het verzamelen van nectar. Dus genieten van het proces in wording. Kleine zoete momenten die zorgen voor plezier en energie. En erop vertrouwen dat het verzamelen van de nectar nodig is voor de bestuiving; dus nieuwe groeimogelijkheden.

Het is een proces van levelen tussen verplichtingen en kansen. Tussen uitgadingen en mogelijkheden. Om de vertrouwen op de intuïtie en vandaar uit te bestuiven en te verzamelen. En om hier vooral van te genieten. Dit betekend natuurlijk ook momenten van ‘tegenslag’. Niet alles gaat immers altijd volgens plan. Maar elke tegenslag is ook een moment van groei.

Dus voorbij de frustratie en het gevoel van balen en kijken waar ik kan leren. Zodat ik morgen beter voorbereid ben en dus dichter bij een ja. Het is ook een moment van analyse, want soms zegt een nee ook iets over de ander. Waar de ander aandacht aan geeft. En zo leer je mensen ook weer beter kennen (en inschatten).

Nu ik terugkijk kan ik oprecht zeggen, dat ik steeds opnieuw ervaar dat in de momenten van rust vaak nieuwe inspiratie ontstaat. (Zo dit laat ik even indalen; lekker gevoel 😉.) Mij hiervan bewust zijn vergroot mijn vertrouwen en ook zeker mijn geduld (dit is namelijk niet altijd mijn sterkste eigenschap (geweest)). (Oeps, laat ik dit ook maar even indalen, want deze komt nogal eens teug. Hahaha.)

Over 14 dagen volgt weer een nieuwe Bespirit Insights met meer groei- en stoeimomenten. Wil je deze direct in je mailbox ontvangen, stuur dan een berichtje via mijn website!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *