Wat geeft jou vrijheid?

Onze vrijheid is vastgelegd in de grondwet van Nederland; ons recht om te denken, zeggen en doen wat we zelf willen. Een recht dat op dit moment zorgt voor de nodige polariteiten. Ons milieu en de technologische ontwikkelingen zijn hier bekende voorbeelden van.
Maar wat betekend vrijheid en wat is nodig om deze vorm te kunnen geven? In deze blog wil ik je inspireren je eigen spirituele vrijheid te ontdekken.

Spirituele vrijheid gaat over kiezen wat jij wilt laten groeien; over jouw inzichten. Dit  gaat over jouw unieke kleuren en eigenschappen en hoe jij die wilt inzetten om een positieve verandering teweeg te brengen. Jouw inzichten om een wereld van morgen te creëren, waarin jij meer levensvreugde ervaart.

In deze blog wil ik je meenemen op een wandeling in alle vrijheid. Een uniek gebied dat voor iedereen toegankelijk is. Het is een voorbeeld van hoe oude natuur nog steeds van ongekende waarde is voor nu.

Wandeling in vrijheid

Vanuit het centrum van Wageningen kan je via moerassige, glibberige paadjes naar de bovenpolder van Wageningen.

Langs diverse arboreta en botanische tuinen met een pracht aan kleuren kun je genieten van dit prachtige en afwisselende landschap. En midden in de arboretum op de Wageningse berg kan je onder het genot van het weidse uitzicht genieten van je meegebracht lunch.

Deze wandeling in vrijheid begint niet zomaar in Wageningen, maar omdat hier de capitulatie van de Duitse troepen is opgetekend. Deze capitulatie is in werking getreden op 5 mei 1945 om 08:00 uur.

Stuwwal uit de ijstijd

De Wageningse berg is een stuwwal uit de ijstijd. Hier staat het voormalige landgoed Belmonte. Dit is na de oorlog in handen gekomen van de Universiteit van Wageningen, die hier voor onderzoek een botanische tuin creëerde.

De Wageningse berg is met zijn elf hectare een van de grootste van Nederland. Vooral in het voorjaar biedt deze botanische tuin een betoverend schouwspel aan kleuren door de bloei van een diversiteit aan rododendrons, rozen, struiken en heesters.

Veranderingen

Arboreta waren vroeger van onschatbare waarde voor het doen van onderzoek. Nu zijn ze van cultuurhistorische waarde en prachtige parken om in te vertoeven. Door technologische ontwikkelingen heeft het doen van onderzoek en vastleggen van kennis geheel andere vormen aangenomen.

Waar vroeger nog alles met de hand werd vastgelegd en opgetekend, kunnen wij nu putten uit een verscheidenheid aan digitale kennis. En voorstander bent of niet, deze technologische veranderingen gaan nog steeds door.

Al deze kennis is de basis voor kunstmatige intelligentie (AI) die nu actueel is. Het gebruik van chatGPT wordt wisselend gezien als bedreiging en/of kans, maar is wel een feit. Het zal net als de gsm een steeds grotere en vanzelfsprekendere plek in ons dagelijks leven gaan innemen.

Het Depot

Mijn wandeling in vrijheid afgelopen voorjaar was qua weer net zo divers als de omgeving zelf. Van een prachtig zonnetje, tot winderige momenten. Genietend van de luwte tussen de bomen en eindigend met een druilerige motregen.

Een tocht die eindigde bij Het Depot van Wageningen. Hier zijn de werken van Emiel van der Kruk te bewonderen; eigenzinnige beelden gemaakt van populieren. Met kettingzaag, guts en verf heeft hij zijn voorkeur voor de kloof tussen werkelijkheid en psyche vorm gegeven.

Gebruikmakend van de beperkingen en groeirichting van populieren maakte hij vele beelden waarin tegenstellingen samen kwamen. Over smaak valt niet te twisten, maar het is zeker uniek hoe hij noesten en kernen heeft benut.

Vanuit vrijheid koos Emiel ervoor om polariteiten samen te laten komen in zijn beelden. Het was zijn visie.

Aandacht

De technologische ontwikkelingen hebben ons veel goeds gebracht, maar stellen ons ook voor nieuwe uitdagingen. Nieuwe mogelijkheden kunnen (soms) beangstigend zijn en zijn tegelijkertijd de nieuwe werkelijkheid waarmee wij moeten (leren) dealen.

De grootste aandachtgebieden van deze tijd zijn onze omgang met het milieu en de kloof tussen generaties. Meer dan ooit hebben wij behoefte aan richting en houvast om deze issues het hoofd te bieden. De aandacht voor vrijheid staat hierin centraal.

Vrijheid voor de een kan echter een belemmering van de vrijheid voor een ander betekenen. Met spirituele vrijheid kan hier meer balans in ontstaan. Hierbij ga je uit van jouw unieke eigenschappen en hoe deze in te zetten voor een positieve verandering in de wereld van morgen.

Met aandacht voor spirituele vrijheid ontstaat meer ruimte voor diversiteit en kunnen polariteiten samen komen tot nieuwe vormen. Deze transformatie begint bij onszelf, waarbij bewustwording de eerste stap is.

De Vlinder

De Vlinder is ons voorbeeld voor transformatie en wordt heel toepasselijk geassocieerd met nieuwe liefde, vreugde en gezondheid. Het eerste stadium is van ei tot larve en de tweede van pop tot vlinder. De Vlinder is ons voorbeeld als het gaat om de balans tussen geduld en arbeid.

Het geduld om de fase van nu te accepteren en zijn tijd te geven om tot wasdom te komen. De arbeid om op het juiste moment uit de pop te komen, de vleugels te laten drogen en al dartelend van bloem tot bloem nectar te verzamelen.

Vlinders hebben voelsprieten, waarmee zij symbool staan voor ons waarnemen. Door de smaakreceptoren op hun voorpoten proeven zij al dansend de bloemen die hun van nectar voorzien.

Lessen van de Vlinder

Laat de Vlinder je inspireren om jouw spirituele vrijheid te ontdekken en vorm te geven. Stem meer af op je zintuigen en gebruik jouw antennes om te kijken wat je ziet of voelt.

Kijk uit naar veranderingen en besef dat jij hieraan kunt bijdragen. Neem de tijd om jouw uniekheid tot wasdom te laten komen en initieer de positieve verandering als jij jouw unieke kleuren en eigenschappen inzet voor de wereld van morgen.

Dans net als de vlinder en verzamel wat jouw levensvreugde geeft.

‘Een cocon is slechts het omhulsel van nieuw leven’’

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Laat een berichtje achter, dan neem ik z.s.m. contact met je op.
Are You Ready To Become Your Own Crystal?

Veelgestelde vragen

Wat is een botanische tuin?

Dit is een plantentuin met een wetenschappelijk karakter. Een botanische tuin is van oorsprong bedoeld voor het bestuderen en beschrijven van planten.

Wat is arboretum?

Een arboretum is een gespecialiseerde botanische tuin, die vooral bestaat uit winterharde houtige gewassen. Denk hierbij aan bomen, heesters, coniferen en rozen.

Wat is transformatie?

Transformatie is de verandering van iets naar een andere vorm. Transformatie kan in gang gezet worden door ervaringen, indrukken of behoeften. Transformatie kan ook een natuurlijk ontstaan hebben, zoals weersveranderingen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *