Wat is jouw goud?

Hoe een dag op een kasteel bijzondere betekenis krijgt, blijkt wel in deze Insights! Was het destijds een druilige dag die zorgde voor inspiratie. Voor Bespirit heeft de achterliggende druilige periode ook voor veel nieuwe inspiratie gezorgd. Het fascinerende is echter waar deze inspiratie uit is ontstaan. Laat je verrassen en ontdek hoe je goud vindt in een grijze rivier.

Lessen van De Vleermuis

De lessen van de Vleermuis gaan over transformatie en vertrouwen op je interne navigatiesysteem. Om nieuwe waarheden te ontdekken uit alle ons omringende energieën. Hoe dit je helpt om de obstakels van je angsten en zorgen te omzeilen.

Als je net als de Vleermuis leert luisteren naar de omgeving, kun je het licht vinden in de duisternis. Oftewel jouw koers voorbij je angsten en zorgen van dat moment. Door open te staan voor de stilte in de duisternis, kunnen oude waarheden zich verbinden met nieuwe inzichten. Het geeft nieuw perspectief en is de aanjager in het voortzetten van je inspanningen om je doel te bereiken.

Wij kunnen net als de Vleermuis onze visuele waarnemingen aanvullen met de informatie die wij verkrijgen door de kunst van het luisteren. Door te leren vertrouwen op de informatie die ons bereikt, kunnen wij beter leren omgaan met de uitdagingen die wij op ons pad tegenkomen. Het helpt ons om ons potentieel te ontwikkelen. Uiteindelijk zullen al deze inspanningen in ons voordeel werken. 

Waarom

Het waarom achter het gedrag van mensen heeft mij altijd geïntrigeerd. Ik begreep als kind niet waarom mensen elkaar zo pijn konden doen. Dit klinkt natuurlijk heel simplistisch, maar besef dat dit de gedachte van een kind was. Zich niet bewust van ‘bewustzijn’, maar dealend met een omgeving vol negativiteit.

Ik ben opgroeiend in een omgeving vol narcisten, manipulators en slachtoffers, die ik niet begreep, waar die wel mijn werkelijkheid waren. En ondanks het feit, dat ik op 16-jarige leeftijd de deur achter mij dicht trok en niet meer omkeek, heb ik geleerd hoe dit toch in mijn systeem is gaan resoneren. Door mijn nieuwgierigheid naar het ‘waarom’ achter het gedrag van mensen heb ik stap voor stap geleerd, hoe deze achtergrond aan de basis staat van wie ik ben.

Hoe onzekerheden en angsten kunnen leiden tot onderpresteren en een hang naar perfectie. Hoe dit zich vormt tot een automatisme, zoals lopen en gaan zitten, maar dan in de geest. Hoe dat verhaal, dat wij onszelf vertellen, resoneert en ons ongelooflijk kan belemmeren. En ook al leer je later, dat perfectie achteruitgang is, de invloed van die ‘aangeleerde’ basis is verweven als een rode draad in je leven.

Nieuwe kijk

Deze nieuwgierigheid naar het ‘waarom’ achter het gedrag van mensen, heeft mij ook veel geleerd. Veel over de mensen om mij heen, maar ook zeker veel over mijzelf. Stukje bij beetje en met veel vallen en opstaan heeft het mij geleerd steeds meer af te stemmen op mijn intuïtie. Het gaf mij inzicht in de kracht van het denken en ons vermogen om te voelen. Wat je denkt, beïnvloed wat je voelt, maar wat je voelt, beïnvloed ook wat je denkt. Het is een voortdurende wisselwerking, die soms (heel) lastig is om te doorbreken.

Het heeft geen zin om het automatisme van ‘hoe ga ik staan’ te doorgronden. Wat veel interessanter is om te doorgronden, is wat maakt ‘dat je gaat staan’! Welke knop zet mijn spieren (automatisch) in beweging en maakt dat ik ga staan? Of: welke knop zet mijn systeem in beweging en maakt (automatisch) dat ik reageer vanuit ‘angst en onzekerheid’? Met die laatste antwoorden verkrijg je de mogelijkheid om de ‘knop’ los te koppelen! Hoe tof is dat!!!

Nee, dit proces is (lang) niet zo eenvoudig, als het klinkt; sommige knoppen zitten echt goed vastgeroest en zijn niet zomaar even los te koppelen. Het vergt (soms) de nodige inspanning en doorzettingsvermogen, maar het resultaat is het meer dan waard! Het geeft je namelijk een bepaalde mate van ‘controle’ over de wereld om je heen. Het geeft je namelijk informatie waardoor je (veel) beter kan navigeren tussen alle obstakels van het leven op weg naar je eigen horizon. Of je eigen dromen of doelen, als dat woord je beter past.

Resoneren

Mijn sensitiviteit heeft mij geholpen om signalen op te vangen, waardoor ik kon overleven. Als kind was ik mij hier uiteraard totaal niet van bewust. Maar mijn zintuigen stonden op scherp en dat hielp mij om mij vliegensvlug aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Alsof je je weg zoekt tussen vallende rotsblokken en probeert ze allemaal te ontlopen. Zie je het voor je?

Besef dus dat je tegelijkertijd die sensitiviteit moet uitschakelen, want sommige van die rotsblokken treffen echt doel. En dat doet pijn! Maar je staat op en gaat door, weg van die vallende rotsblokken! Ten minste, dat was wat ik deed, want ik heb een ongelooflijke overlevingsdrang.

Ik besef dat ik in mijn leerproces naar nu onderweg ook anderen heb gekwetst. Niet omdat ik het wilde, maar omdat ik nog zoveel had te leren. In je poging om te overleven, sla je de vallende rotsblokken van je af en ja, die raken dan anderen. De intentie waarmee of waarom je iets doet, maakt volgens mij uiteindelijk wel het verschil.

‘Het bewerken van oude gronden, levert nieuwe gevulde bokalen’

Nu ik na jaren van mensen begeleiden, trainen, inspireren en coachen opnieuw een coachpraktijk ben begonnen, heb ik ook mijzelf opnieuw groeimomenten gegeven. Ik heb de afgelopen periode namelijk ook geleerd, hoe mijn angsten en onzekerheden mij vroeger altijd hebben beperkt. Hoe deze veel van mijn keuzes in het verleden hebben ondermijnt, zonder dat ik daar erg in had.

Zie het als goud zoeken. Als je een nieuwe ader ontdekt, zie je de grote stukken glinsterend liggen. Maar na verloop van tijd wordt het een kwestie van volhouden om elke stukje grond te spoelen en de kleine ieniemienie stukjes eruit te zeven. Mijn groei tijdens Bespirit kun je dan vergelijken met het wassen en zeven van het grind.

Hoewel mijn blik vooral gericht was op de horizon, leerde ik tegelijkertijd hoe mijn ‘verleden’ hierop van invloed was. Door dit te accepteren hielp het mij echter ook om steeds meer in het nu te staan, omdat dat het enige moment is, waarop je de verandering kan inzetten. Morgen kan je iets willen, maar nu kan je iets doen. Voor mij betekend het evenwicht zoeken tussen actie en rust. Tussen prikkels en stilte, zodat alle informatie tijd krijgt om te resoneren en de belangrijke stukjes informatie zichtbaar worden. Maar bovenal is het een wonderschoon proces. 😉

Uiteindelijk gaat het erom om al die lessen die je geleerd hebt en alle kwaliteiten die je daarbij ontwikkeld hebt samen te voegen tot een nieuw verhaal. Een nieuw verhaal dat je helpt om een betere versie van jezelf te worden. Een nieuw verhaal dat zorgt voor het inslijpen van nieuwe automatismen.

Een bedrijf opstarten betekend ook altijd nieuwe dingen tegenkomen. Er zullen altijd kleine details weer net iets anders zijn en maken dat je buiten je comfortzone komt. Hierdoor overwin je iets van jezelf en ontstaat groei die je helpt om nog weer beter passende keuzes te maken. En zo wordt dat een doorlopend proces van een positieve spiraal. Bij Bespirit is dit proces niet anders geweest. Het continu uitzoeken en overwinnen van uitdagingen maakt het voor mij zo leuk, omdat het mij ook met regelmaat momenten geeft om iets te vieren. 😊

Wil jij dit ook? https://bespirit.nl/

Over 14 dagen volgt weer een nieuwe Bespirit Insights met meer groei- en stoeimomenten. Wil je deze direct in je mailbox ontvangen, stuur dan een berichtje via mijn website!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *