Een dagje op en om Kasteel Groeneveld op een druilerige dag in het najaar bleek vol verrassing en humor te inspireren tot nieuwe kennis en inzichten. Tijdens de rondleiding door het kasteel werden wij verrast met de achtergronden van het ´waarom´. Dit gaf een frisse kijk op de wereld om ons heen en hoe dit ons kan helpen om te navigeren naar onze wereld van morgen. En dit heeft alles te maken met echolocatie.
Echolocatie gaat over de resonantie van geluidgolfjes. Alles is energie en ons lichaam bestaat uit oneindig kleine energiegolfjes. De frequentie van deze energiegolfjes hebben invloed op onze omgeving. Het initieert nieuwe bewegingen en/of versterkt bestaande bewegingen. Maar afhankelijk van de resonantie geeft het ons ook belangrijke informatie over de wereld om ons heen.
In deze blog brengt een kasteelbezoek ons naar bijzondere plekken vol inspiratie.
Waarom?
Terwijl de regendruppels ritmisch op de ramen tikten en de wolken een grijs tapijt over het land uitrolden, begon ik aan mijn reis door het majestueuze kasteel. Maar het waren niet alleen de prachtige kamers en eeuwenoude meubels die mij betoverden; het was de diepere betekenis achter alles, het ‘waarom’, dat mij intrigeerde.
Waarom leidde het bordes naar een hoger gelegen voordeur? Waarom werden de personen op de schilderingen altijd afgebeeld met hun mond gesloten? Hoe leefde men in een tijdperk met sanitaire voorzieningen die aanzienlijk verschilden van wat wij vandaag de dag als vanzelfsprekend beschouwen? Hoe ging men om met personeel en hoe zorgde men ervoor dat delicate informatie niet in verkeerde oren terechtkwam?
Het was fascinerend om te ontdekken hoe deze ogenschijnlijk stille plek tot leven kwam door de verhalen van de gids, en hoe dit een nieuw perspectief bood op het leven van weleer.
Xylotheek
De rondleiding in dit prachtige kasteel eindigde uiteindelijk in de xylotheek; een schatkamer van kennis die was gehuld in de vorm van boeken gemaakt van schors. Deze unieke xylotheek is een van de drie xylotheken die ons land nog bezit. Deze is aangelegd door de Duitse plantkundige en bosbouwer Alexander Schlümback, in opdracht van Lodewijk Napoleon.
Elk boek in deze xylotheek bevat kostbare informatie over de specifieke bomen die in het omringende park te vinden zijn. Het aanleggen van deze xylotheek heeft jaren in beslag genomen om alle specifieke kenmerken in de vorm van objecten te verzamelen, te drogen en documenteren. Elk boek in deze enorme xylotheek bevat een omschrijving van de betreffende boom en stukjes schors, gedroogde blaadjes, vruchten enz.
Als onze liefde voor de natuur nog niet volledig was gewekt, dan werd dit wel gedaan door de tentoonstelling in het kasteel over Rien Poortvliet. De tekenende verhalenverteller, die naast kabouters ook vele andere bijzondere realistische tekeningen heeft gemaakt. Ondanks de druilerige regen kon een wandeling door het park dan ook niet uitblijven.
Nieuwe kijk
Al deze nieuwe informatie maakte dat je met andere ogen keek naar alles om ons heen; alsof een sluier werd weggenomen die eerder nog niet was opgemerkt. Op dezelfde wijze kan bewustwording ons inzicht geven en voorzien van nieuw informatie. Deze informatie kan ons helpen obstakels, zoals angsten en zorgen, in ons leven te omzeilen.
In ons eigen leven hebben we een innerlijk kompas, ons instinct, onze intuïtie. Vaak negeren we dit kompas en laten we ons leiden door externe verwachtingen of de druk van anderen. Maar als we leren te vertrouwen op ons instinct en onze intuïtie, kunnen we betere beslissingen nemen en onze eigen weg vinden, zelfs in moeilijke tijden.
Soms moeten wij uit onze comfortzone stappen en onze kennis vergroten om nieuwe horizonten te verkennen. Dit kan betekenen dat we nieuwe boeken lezen, andere mensen ontmoeten of simpelweg de wereld om ons heen met een nieuwsgierige blik bekijken. Het is in deze momenten van ontdekking dat je vaak de meest waardevolle inzichten vindt.
Luisteren
Als wij in ons eigen leven leren om aandachtiger te luisteren, kunnen we dieper begrip en empathie ontwikkelen in onze relaties en situaties. Dus niet alleen luisteren naar wat er gezegd wordt, maar ook naar wat er niet gezegd wordt. Soms zijn de belangrijkste boodschappen verborgen in de stilte, in non-verbale signalen of in de ruimte tussen woorden. Door met aandacht te luisteren, wordt je bewust van deze subtiele signalen.
Vaak weerhouden onze emoties ons ervan om vooruit te gaan, om nieuwe kansen te grijpen en onze dromen na te jagen. Maar als we leren om deze angsten en zorgen te herkennen en te begrijpen, kunnen we manieren vinden om ze te overwinnen. Hiervoor is het belangrijk om niet alleen te leren luisteren naar signalen van buitenaf, maar ook naar de stem in je eigen hoofd.
Wanneer je bereid bent om te reflecteren, sta je open om te groeien en voor verandering. Dit noemen wij een grow mind. Vanuit hier kan je nieuwe wegen inslaan, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Zo kun je door verandering evolueren en jezelf steeds opnieuw weer uitvinden.
De Vleermuis
Deze dag vol nieuwe informatie over oude zaken deed mij denken aan de Vleermuis, die symbool staat voor nieuwe waarheden en gewaarwordingen. Het zijn de enige zoogdieren die in staat zijn om te vliegen.
De Vleermuis is een fascinerend wezen dat ‘s nachts door de lucht navigeert met behulp van echolocatie. Wanneer de visuele waarneming van de Vleermuis tekortschiet, vertrouwt deze op geluidsgolven om zijn omgeving te begrijpen. Door middel van echolocatie kan hij obstakels identificeren, prooien lokaliseren en veilig navigeren.
De Vleermuis vertrouwt op zijn instinct om te weten welke geluidsgolven hij moet uitzenden en hoe hij moet reageren op de echo’s. Dit instinctieve vermogen stelt de Vleermuis in staat om snel beslissingen te nemen en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.
De Vleermuis is in staat om snel van richting te veranderen en een boom of ander obstakel te vermijden. De Vleermuis is een meester in het omgaan met verandering door zich aan te passen en voortdurend bij te leren.
Lessen van de Vleermuis
Leer van het navigatiesysteem van de Vleermuis om in alle energieën die ons omringen nieuwe waarheden te ontdekken. Zo kun je leren hoe je de obstakels van je angsten en zorgen kunt omzeilen. Luister naar de verborgen boodschappen en implicaties in de duisternis en leer te koersen op je instinkt! Het resultaat van je inspanningen zal uiteindelijk in je voordeel werken!
Laat je niet door je angsten en zorgen belemmeren; hoe de situatie er ook uitziet op het moment zelf. Het gaat om het vermogen om nieuw perspectief te zoeken en het verleden los te laten. Leer om open te staan voor nieuwe kennis en waarheden, waarin kansen en mogelijkheden zijn opgesloten. Het zal je creatieve energie ten goede komen.
Ontwikkel de verheven kunst om te luisteren in de breedste zin van het woord! Luister dus niet alleen naar het gesproken woord, maar ook naar de non-verbale signalen en de klank van de stilte. Luister en voel ook de verbinding, resonantie en harmonie die met communicatie gepaard gaat.
‘Het bewerken van oude gronden, levert nieuwe gevulde bokalen’
Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Laat een berichtje achter, dan neem ik z.s.m. contact met je op.
Are You Ready To Become Your Own Crystal?
Veelgestelde vragen
De tandheelkunde was vroeger niet zoals het nu is. Dus het gebit was lang niet altijd even mooi om te zien; dit al op jonge leeftijd. Mensen met de mond dicht portretteren kon dit euvel eenvoudig verhelpen.
In veel kastelen zijn mooie tafrelen in stof te bewonderen. Deze wandbekleding had echter ook nog een andere functie. De stoffen die werden gebruikt absorbeerden de menselijke ‘luchtjes’. De sanitaire reinheid die wij vandaag de dag zo vanzelfsprekend vinden was in die dagen echt heel wat primitiever.
Een xylotheek bestaat uit een verzameling boeken, die er allemaal uitzien als kistjes. Elk kistje is beplakt met de schors van de boom, die in het kistje wordt ‘beschreven’. Dit is een oude documentatiemethode die tegenwoordig nauwelijks meer wordt gebruikt. De drie xylotheken die Nederland nog rijk is werden in 1809 door Lodewijk Napoleon geschonken aan de universiteiten van Leiden, Harderwijk en Franeker. De Leidse xylotheek (147 delen) staat inmiddels in Kasteel Groeneveld in Baarn.