Wat is jouw klank?

In deze Insights kijk ik terug op de lessen van de Dolfijn. Wat is de klank van Bespirit en wat heeft de resonantie hiervan allemaal opgeleverd? Lessen over branding, resonantie en de kracht van verbinding. Lees mee hoe die samen een koffer vol met schitterende momenten hebben opgeleverd, waarvoor ik zeer dankbaar ben.

Lessen van de Dolfijn

De lessen van de Dolfijn waren om vooral nieuwsgierig te zijn en te blijven naar mijn eigen geluid. Om te beseffen dat ik mijn eigen toekomst weef en dus invloed heb op wat ik aantrek en afstoot. Vanuit deze self fulfilling prophecy is het belangrijk om mijn eigen geluid te onderzoeken op volume, klank en resonantie.

Maar de lessen van de Dolfijn gingen niet alleen over mijn eigen geluid. Zelfreflectie is een gouden eigenschap die veel waardevolle informatie kan opleveren, maar het is ook goed om te kijken naar informatie van anderen. Dus om de resonantie van het geluid van de ander waar te nemen, want ook daar zit heel veel waardevolle informatie in opgesloten.

De lessen van de Dolfijn gingen echter nog verder. Het ging over de invloed van ons geluid (en het geluid van de ander) op onze ademhaling. De kunst om te genieten van het leven door te spelen en regelmatig momentjes van levensgeluk te ervaren. Kortom: veel lessen om ter harte te nemen.

Branding

De scheppingskracht van onze stem gaat veel verder dan ons gesproken woord. Als ondernemer gaat het ook over de branding van je bedrijf of organisatie. Dit gaat dus over de vorm, inhoud en manier van marketing die je bedrijft.

Natuurlijk is het goed om de maatschappelijke ontwikkelingen hieromtrent te volgen, maar dat betekent niet dat je overal in mee moet gaan. Zie het als een hardloopwedstrijd. Je schrijft je in en daarmee stem je in met de regels rondom die wedstrijd, maar als deelnemer loop je je eigen race en probeer je zo hoog mogelijk te eindigen. Oftewel: de best mogelijke prestatie van jezelf op dat moment te verwezenlijken.

Op diezelfde manier kun je kijken naar branding. Je bent een onderneming begonnen en dus is het handig om te kijken hoe branding anno nu gaat en vorm krijgt. Welke mogelijkheden er zijn en welke effecten deze opleveren. Aansluitend maak je daarin je eigen keuzes, die het beste aansluiten bij jouw bedrijf of onderneming. Simpelweg om ook het beste uit je bedrijf te halen.

Resonantie

Dit betekend een helder zicht hebben op jouw missie en visie. Wat wil je, waarom wil je dat en hoe wil je dat. Dit is belangrijk om de stem van jouw bedrijf of onderneming te laten klinken. Daarna begint het proces van groei en ga je finetunen.

Evaluatie voor een bedrijf is net zo belangrijk als zelfreflectie voor het individu. Ook nu is het belangrijk om de kracht van echolocatie waar te nemen. Laat het creatieve proces zijn werk doen door uit te zenden en waar te nemen wat je ontvangt. Vanuit de verbinding met je doelgroep en omgeving komen nieuwe mogelijkheden in het zicht.

Een goed voorbeeld hierin is netwerken. Je hebt een gedachte, een vraag, waar je als ondernemer in je hoofd mee bezig bent. Een nieuw project, een nieuwe koers, what ever! Als je oprecht verbinding aangaat tijdens ontmoetingen, zal je merken dat je zicht krijgt op de antwoorden waarnaar je op zoek bent. Als je hier meer aandacht aan geeft, zal je steeds opnieuw verbaast zijn over dit proces.

Verbinden

Verbinden betekend adem halen en je open stellen. Hierdoor kan het creatieve proces zijn werking doen en unieke verbindingen (in je hoofd) leggen. Nieuwe gedachten, mogelijkheden, oplossingen en gezichtspunten kunnen zich laten horen. Het is aan jou of je daar naar wilt luisteren.

Nieuwe gezichtspunten kunnen je helpen je strategie aan te passen, doordat je aandachtspunten ziet die je over het hoofd had gezien. De terughoudendheid van een ander kan je het inzicht geven, misschien de dingen nog eens goed te overzien, voordat je direct tot actie overgaat. Het enthousiasme van een ander kan je net dat duwtje geven (een bevestiging) die je nodig had om echt tot actie over te gaan. Of de kritische houding van iemand geeft je net die spirit om juist wel door te gaan pakken en er dus vol voor te gaan.

Nieuwe mogelijkheden en oplossingen scheppen energie. Yes, je kunt weer verder! De mist trekt op en het zicht op de volgende stappen is helderder. De puzzelstukje vallen op zijn plek en met hernieuwde energie kun je de volgende stappen gaan zetten. Dit zijn de geluksmomentjes onderweg die belangrijk zijn om waar te nemen en dankbaar voor te zijn.

Gevolgen

Het is best grappig om even stil te staan bij de veranderingen die de lessen van de Dolfijn allemaal hebben opgeleverd voor Bespirit. Door het uitkristalliseren van het gedachtengoed achter Bespirit, heb ook ik als persoon een enorme groei mogen doormaken. Ik ben mij nog veel meer bewust geworden van.

Bewust van de kracht van ademhaling, beweging en voeding bijvoorbeeld. Het resultaat is dat ik nu elke morgen activerende yoga doe. Het is een moment om bewust dankbaar aan de dag te beginnen en mijn energie in een activerende stand te zetten. Het maakt mij scherper gedurende de dag en het is gemakkelijker om de beweging achter zelfdiscipline erin te houden. Het gaat om vijf minuten van mijn tijd, waarvoor ik zoveel terug krijg!

Maar ik drink ook meer water en beweeg meer, hetgeen weer van positieve invloed is op mijn fysieke gevoel van gezondheid. Ik ervaar letterlijk meer ruimte en fysieke energie, waardoor ik ook meer op mijn gebruik van koffie ben gaan letten. Het zijn kleine stappen die elkaar als vanzelf opvolgen. Maar door anderen te leren dankbaar te zijn, ben ook ik zelf nog bewuster geworden van alles waar ik dankbaar voor mag zijn. Het is een positieve spiraal die oneindig doorgaat. Door dit gevoel van dankbaarheid heb ik nog meer inzicht in obstakels en tegenslagen gekregen en kom ik nog sneller in actie; ook bij de minder leuke dingen.

‘Ga net als het kind vol blijdschap op weg om je koffer te vullen met waardevolle herinneringen’

Bij de start van Bespirit had ik wel voor ogen wat ik wilde, maar de weg naar mijn doel was nog gehuld in dikke mist. Soms voelde dat als rijden met het zicht niet verder dan de voorruit. Maar door gewoon stapvoets door te gaan, kwam ik wel vooruit. 😉

Structuur aanbrengen hielp om door die fases heen te komen. Door met een blik op oneindig en het verstand op nul gewoon te gaan. En vooral te blijven gaan. Voor mij werkt het goed om regelmatig te wandelen. Als ik tijd heb elke dag 30 minuten. Nu woon ik aan de voet van de Holterberg, dus dat is zeer beslist geen straf. 😊

Hoe vaak ik niet tijdens deze wandelingen de mooiste inzichten en ideeën heb gehad. Top! Na een netwerkbijeenkomst bijvoorbeeld een echte aanrader om alle indrukken de tijd te geven in te dalen en de resonantie zijn werk te laten doen. De beweging helpt om de energie in werking te zetten; creatief zijn zonder het gevoel dat je er hard voor moet werken.

Over 14 dagen volgt weer een nieuwe Bespirit Insights met meer groei- en stoeimomenten. Wil je deze direct in je mailbox ontvangen, stuur dan een berichtje via mijn website!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *