De kracht van jouw stem!

Met onze stem hebben wij veel meer invloed op ons leven, dan wij ons bewust zijn. Onze stem is namelijk een krachtig en scheppend instrument. Met onze stem kunnen wij in alle stilte in ons hoofd hele werelden scheppen, die nooit het daglicht zien. Met de klank van onze stem kunnen wij echter ook woorden kracht mee geven. Onze stem heeft alles te maken met echolocatie.

Echolocatie gaat over de resonantie van geluidgolfjes. Alles is energie en ons lichaam bestaat uit oneindig kleine energiegolfjes. De frequentie van deze energiegolfjes hebben invloed op onze omgeving. Het initieert nieuwe bewegingen en/of versterkt bestaande bewegingen. Maar afhankelijk van de resonantie geeft het ons ook belangrijke informatie over de wereld om ons heen.

In deze blog wil ik je vertellen over de scheppingskracht van jouw stem. Hoe plezier en leven, samengevoegd met ademen kan leiden tot de grootste rijkdom.

Ademen

Om onze stem te gebruiken hebben wij onze ademhaling nodig. Met onze ademhaling kunnen wij dus invloed uitoefenen op onze stem. Binnen de zangwereld is dit heel normaal. Daar leren ze een diepere ademhaling via de buik en daar leren ze dat ademhalen via de mond stiller is dan via de neus.

Via je ademhaling kun je ook een positieve invloed hebben op stress en angst. Het trainen om rustig te ademen bij hyperventilatie en angst is zeer effectief. Het trainen van je ademhaling is dus ook een effectief middel als je zelf regelmatig aan stressregulatie wilt doen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Ga je graag naar de sportschool, dan weet je dat ook hier je ademhaling van belang is. Bij welke beweging adem je in en bij welk weer uit. Ook de yoga traint veel met ademhaling. Ook dan is het belangrijk te weten bij welke beweging je in- of uitademt.

Leven

Ademen kun je op veel manier doen. Hoog en ondiep ademen. Of heel diep met je buik, waarbij je ook de achterkant van je ribbenkast voelt meebewegen. Door je ademhaling breng je zuurstof naar elke cel in je lichaam. Bij je uitademing geef je het afvalproduct kookstofdioxide mee terug.

Met die ademhaling kunnen wij ook gedachten en gevoelens mee laten stromen. Alles is immers energie. Wij kunnen positieve gedachten inademen of kleuren die ons goed doen. En wij kunnen negatieve gevoelens uitademen. Loslaten dus.

Aandacht voor je ademhaling kan je dus veel brengen. Door alleen al regelmatig even bewust stil te staan bij je ademhaling, zet je iets in beweging. Ben je boos? Check je ademhaling. Bij je blij? Check je ademhaling. Vanuit de bewustwording kan je invloed gaan uitoefenen. Het zal je verrassen hoeveel je leert over je eigen lichaam.

Doe eens gek

Onze stem kan niet zonder onze ademhaling. Maar onze ademhaling is ook essentieel om te kunnen leven. En leven betekend soms iets anders doen. Een creatieve uitstap maken. Voor mij betekend dit dat ik eens in de zoveel tijd op pad ga, waarbij ik iets anders doe en nieuwe mensen ontmoet.

Deze keer bracht mij dit naar Zoetermeer voor een workshop kaas maken bij Boerderij ‘t Geertje. Ooit had ik dit op school geleerd. En ooit had ik dit met mijn kinderen als een uitje gedaan. Maar dit was allemaal langgeleden. Misschien was het nostalgie, maar ik schreef mij in!

Bij aankomst in Zoetermeer trof mij direct de warme gezelligheid die de boerderij uitstraalde. De toon was gezet! Het maken van een koeienkaasje van verse melk gaat in stappen en tussendoor moet het proces tijd hebben om ‘te worden’. Na het stremmen konden wij de wrongelkorreltjes kneden tot een mooi klein rond kaasje. Met of zonder kruiden.

De ‘wachttijd’ werd subliem ingevuld met een rondleiding over de boerderij. De openheid, waarmee deze mensen vertelden over de oorsprong, groei en innovatie van hun bedrijf, maakte dat de tijd voorbij vloog! De liefde waarmee zij vertelden over het bedrijf hoorde je terug in de verhalen over hun dieren.

Vooral de verhalen over de slimme geiten op het bedrijf zorgde voor de nodige hilariteit. Na afloop mochten wij de jonge geitjes de fles geven en ons restproduct, de wei, naar de varkens brengen.

Bijzondere ontmoetingen

Nu ligt Zoetermeer niet precies naast mijn deur. Een mooie gelegenheid dus om op de terugweg af te spreken met een goede vriend. Onze gezamenlijke liefde voor koken en bourgondisch eten had hij samen gevoegd tot een exclusief diner, waarbij mijn meegebrachte wijn een ware aanvulling bleek te zijn!

Ik vind het altijd weer opnieuw een bijzondere en dankbare ervaring, als ik mensen ontmoet waarmee je kunt ‘levelen’. Een soort gelijkgestemde zielen, waarmee je gesprekken hebt die een cadeautje zijn om in je hart mee te nemen. Oprechte gesprekken zonder verborgen agenda, die leiden tot een vriendschap die tijd overstijgt. Ontmoetingen, waarbij je denkt ‘Namasté!’.

De Dolfijn

Als we het hebben over de stem, de ademhaling en het leven, dan kan het niet anders of wij hebben het ook over de dolfijn. De dolfijn wordt geassocieerd met toverkracht, ademhaling en geluid. Dolfijnen zijn nieuwsgierig, ongeacht de gevaren. Verder zijn het zeer intelligente dieren met een heel groot sociaal geheugen.

Dolfijnen hebben allemaal hun eigen unieke stem en beschikken over een groot communicatievermogen dat zij vormgeven met stem en lichaamstaal. Daarnaast maken zij heel bewust gebruik van echolocatie. Door het uitzenden van een serie hoge pieptonen weten zij precies hoe groot iets is, of het zwemt, waarheen het zwemt en hoe snel het zwemt. Deze informatie halen zij uit de weerkaatsing van hun pieptonen, die zij in hun onderkaak opvangen.

Dolfijnen behoren tot de weinig zeezoogdieren, waarvan de orka of de zwaardwalvis de grootste is. De orka is het toonbeeld van geduld. Orka’s weten elkaar over grote afstanden te vinden door middel van echolocatie. Water staat altijd symbool voor vruchtbaarheid. En water hebben wij nodig om te kunnen overleven. Gelijk ademen.

Lessen van de Dolfijn

Leer van de Dolfijn en wees nieuwsgierig naar je eigen geluid. Wat stoot je af en wat trek je aan? Besef dat jij je eigen toekomst weeft! Praat jij hard of zacht? Scherp en hoog? Of maak jij meer gebruik van ronde klanken?

Neem eens de tijd om de resonantie van de klank en de stem van een ander te voelen. Wat verteld je dit? Wat doet dit met je? De stem vervoert veel meer informatie dan alleen het gesproken woord. Neem ook eens de tijd om te ervaren welke invloed een stem heeft op je ademhaling. Ook hierin zit veel informatie verborgen.

Maar leer ook van de Dolfijn door te genieten van het leven en door te spelen. Zoek regelmatig naar momentjes die voor levensgeluk zorgen. Luister naar de stem in jezelf en bedenk of deze je ondersteunt of niet (fixed mind of grow mind). Gebruik je ademhaling om los te laten en gevoelens te reguleren. De kracht van je stem is namelijk niet alleen gelegen in het geluid.

Ga net als het kind vol blijdschap op weg om je koffer te vullen met waardevolle herinneringen

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Laat een berichtje achter, dan neem ik z.s.m. contact met je op.
Are You Ready To Become Your Own Crystal?

Veelgestelde vragen

Wat is een fixed mind?

Als je een fixed mind heb, geloof je dat verandering niet mogelijk is. Het is een negatieve manier van denken, die je belemmerd om vooruit te komen. ‘Jij kan dat toch niet’ is een gedachten die voor jouw gewoon is. Deze gedachten belemmeren je om iets te gaan leren. Om fouten te maken en daardoor beter te worden. Wat je vandaag (nog) niet kan, kan je morgen wel leren. Een Fixed mind kan ontstaan door negatieve ervaringen.

Wat is een grow mind?

Een grow mind is het tegenovergestelde van een fixed mind. Iemand met een grow mind is nieuwsgierig en wil leren. Die denkt ‘ik ga het proberen en kijken hoever ik kom.’ Een grow mind kan je leren ontwikkelen en hierbij speelt gevoel een belangrijke rol. Feedback is hier ook een onderdeel van en dan heeft onze stem dus weer een belangrijke invloed.

Wat is self fulfilling prophecy?

Self fulfilling prophercy betekent letterlijk de zelf vervullende voorspelling. Bij een fixed mind werkt dit als volgt. Gedachte: ‘dit kan ik toch niet’. Het gevolg is dat je het niet probeert en het resultaat is dat het inderdaad niet is gelukt. Je creëert hiermee dus je eigen toekomst. Met een grow mind kan je hier verandering in brengen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *