Wat is jouw sleutel van succes?

In deze Insights onderzoek ik welke sleutels tot succes behoren bij Bespirit. Ik blik terug om te kijken of ik de lessen van de Zeeschildpad heb weten toe te passen. Want één ding is zeker, leermomenten waren er genoeg onderweg!

Lessen van de Zeeschildpad

De lessen van de Zeeschildpad gaan over volharding en doorzettingsvermogen. Het duidelijk voor ogen hebben wat je doel is. Hoe duidelijker je doel is, des te beter je jouw strategie kunt afstemmen om dat doel te bereiken.

Met volharding en doorzettingsvermogen kun je de hobbels en struikelbokken onderweg nemen. Weet je hoe je jouw koers kunt bijsturen, als jij je doel duidelijk voor ogen hebt. Jij bent dan in staat om voorbij de hindernis te kijken en laat je zelfvertrouwen niet ondermijnen door eventuele tegenslagen.

Je weet net als de Zeeschildpad overeind te krabbelen, als je op je rug bent gevallen. Je denkt niet in mislukkingen, maar in groeimomenten waarin je leert hoe je het morgen anders en beter kan doen.

Lessen onderweg

Bij het opzetten van een onderneming vanaf nul kom je uitdagingen tegen, dat is een ding dat zeker is. Of je nu een ervaren ondernemer bent of niet. Daarnaast kent elke onderneming zijn eigen uitdagingen.

Uitdagingen door de marktontwikkelingen, je eigen mindset of de mindset van anderen. Als ondernemer moet je creatief en flexibel mee kunnen bewegen en het lef hebben om in te stappen, als je denkt dat het moment daar is.

Ook elke fase van het ondernemerschap heeft zijn eigen uitdagingen. Of je nu als eenmansbedrijf begint of een groot concern te runnen hebt en voor grote en nieuwe uitdagingen staat. Een duidelijk doel voor ogen en weten waar je voor staat en waarom je het doet zijn de basis om een koers uit te zetten. In de groei daar naartoe zit het succes.

Leren is spelen

Het opzetten van een coachpraktijk was niet nieuw voor mij, maar de vorm waarin ik het deze keer wilde doen wel. De omstandigheden van nu zijn daarbij totaal verschillend aan de omstandigheden van 20 jaar geleden.

Zo heb ik LinkedIn en Twitter nog zien ontstaan (oeps, dat klink alsof ik al oud ben 😊). Het was de tijd dat websites nog statisch waren en ranken op Google voor velen nog nieuw. Marketing, reclame en netwerken waren toen ook belangrijk, maar werkten geheel anders.

Het afstemmen op de doelgroep is voor elk bedrijf belangrijk. Dit is de rode loper; de toegang tot je bedrijf. Het bouwen aan de zichtbaarheid van je bestaan als (nieuw) bedrijf vraagt vertrouwen, doorzettingsvermogen en volharding, maar geeft ook voldoening.

Loop je eigen race

Ik vond het mooi om te ontdekken hoe eerdere ervaringen mij hielpen om nieuwe dingen te leren. Hierbij denk ik aan mijn tijd dat ik voor het eerst begon met hardlopen, omdat ik de uitdaging aanging dat een goede journalist van binnenuit schrijft. En ik wilde schrijven over het meedoen aan en training voor de Triathlon van Holten.

Zo deed ik mee met crosswedstrijden om sterker in mijn benen te worden en wedstrijdervaring op te doen. Tijdens die wedstrijden leerde ik hoe belangrijk het was om je eigen tempo vast te houden. Want geloof mij, als iemand je inhaalt, kan je ongemerkt meegezogen worden in zijn of haar snelheid. Of het kan je juist een klap geven, waardoor je langzamer gaat. Ik leerde mijzelf lopen in mijn eigen bubbel om hier geen last meer van te hebben.

Ook ondernemerschap vraagt de vaardigheid om bij je eigen kern te blijven. Je niet mee te laten zuigen door het succes van anderen of om je daardoor te laten afremmen. Natuurlijk is het goed om te kijken hoe anderen het doen; wellicht kan je daar van leren. Dus niet kopiëren en na-apen, maar waarnemen en de informatie uit kristalliseren. Steeds weer terugkeren naar je eigen kern en je eigen doelen, zodat je de strategie kunt aanpassen. Of niet, want soms is de les gewoon ‘doorgaan volgens plan’. 😉

Struikelmomenten

Uiteraard heb ik mijn struikelmomenten gehad. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik een post op social media eruit deed. Ik had een gaaf idee en wilde die even tussendoor eruit gooien. Oeps… in mijn snelheid had ik even over het hoofd gezien, dat er een taalfout in stond!

Het leverde direct de nodige reacties op. Gelukkig kon de typefout aangewend worden als ‘bewust gedaan’ als onderdeel van de post. Het bevestigde dat mijn post in ieder geval wel werd gelezen en dat was ook fijn om te ervaren. Waarschijnlijk hebben veel mensen de fout niet eens opgemerkt of zelfs mijn post helemaal niet opgemerkt. Zo heel erg zichtbaar was ik nog niet in die tijd. Deze blooper maakte dat ik opviel op social media. Sinds die tijd heb ik wel meer structuur in mijn posts aangebracht om herhaling te voorkomen.

Gelukkig is het bij deze ene blooper gebleven en kan ik daar, zoals het hoort bij bloopers, met plezier op terug kijken.

Veel nieuws geleerd

Uiteraard heb ik ook veel nieuwe dingen mogen leren; alles moest immers opgezet worden vanaf nul. Na een aantal posts was de vaste vorm ontstaan, waardoor de branding van Bespirit kon worden uitgezet. Het schrijven van blogs vind ik nog steeds heel erg leuk om te doen, maar gaat wel sneller dan bij de start. Het opzetten van een nieuwsbrief was leuk, maar heeft ook enige vernieuwingen ondergaan om te komen tot het huidige concept.

Verder heb ik ook geleerd hoe ik een suppletie voor mijn omzetbelasting moet indienen. Ik doe namelijk mijn eigen boekhouding. Ik heb er les in gegeven en heb hier de nodige ervaring mee; dus eigenlijk was dit niet zo’n probleem. In mijn situatie is het ook niet zo’n ingewikkelde boekhouding (nog), maar toch, een foutje is zo gemaakt. 😊

Ik ontdekte mijn eigen fout en zag dat ik een ‘paar’ cijfers per ongeluk in de verkeerde kolom had gezet. Dit maakte echter wel dat mijn gedane aangifte niet meer klopte. En tja, dat had ik nou net nog niet eerder meegemaakt. (Tja, opleiding is één, maar je leert niet alles op school 😊.) Gelukkig was deze hindernis snel verholpen met een telefoontje naar de belastingdienst voor ondernemers. Even een suppletie indienen en alles was weer klaar. (Ha, dus toch nog een klein bloopertje 😉.)

‘Het bereiken van de finish, maakt de ontberingen waardevol’

Ik vind het leuk om te merken dat heel veel beperkende overtuigingen die ik vroeger had, mij nu niet meer hinderen. Hierdoor geniet ik van het proces om Bespirit verder uit te rollen en ben ik elke dag oprecht dankbaar voor de behaalde resultaten. Soms is dat een nieuw gesprek met een mooi perspectief en soms de afname van een product. Want alles begint met één, daarna volgt het meervoud en pas daarna komt het veelvoud 😉

Waar ik echter elke dag opnieuw dankbaar voor ben, is dat ik mensen mag zien groeien. Mensen die zichzelf overwinnen en zichzelf verrijken omdat zij zich bewust worden van hun eigen kwaliteiten en mogelijkheden. En dat lieve vrienden, geeft mij steeds opnieuw het plezier en de energie om door te gaan.

Over 14 dagen volgt weer een nieuwe Bespirit Insights met meer groei- en stoeimomenten. Wil je deze direct in je mailbox ontvangen, stuur dan een berichtje via mijn website!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *