Succesvol ondernemen!

Succesvol ondernemen, hoe doen wij dat in deze snel veranderende prestatiemaatschappij? Welke kwaliteiten en vaardigheden helpen ons om succesvol te zijn in het verwezenlijken van onze dromen? Het ontwikkelen van doorzettingsvermogen is voor velen nu zeker een uitdaging!

Doorzettingsvermogen is kracht om door te gaan; ook bij tegenslagen. Het gaat over het vertrouwen in jezelf dat je uiteindelijk zal slagen; ook als anderen daarin (nog) niet geloven. Het vergt geduld en bereidheid om te leren van elke poging, zodat je kunt groeien. Doorzettingsvermogen gaat over de volharding om te presteren.

Doorzettingsvermogen gaat ons dus helpen om succesvol te zijn. Het is een vaardigheid die wij ooit allemaal eens bezaten. Maar waar en wanneer zijn wij deze dan verloren? Met deze blog wil ik je inspireren deze vaardigheid terug te vinden in jezelf.

De rijkdom van het kind

De wereld om ons heen verandert steeds sneller en vraagt steeds meer flexibiliteit om mee te veranderen. En juist dat vinden wij lastig, want veranderen betekend buiten je comfortzone treden. Maar dit betekent ook ruimte om te groeien en nieuwe kennis en vaardigheden ontwikkelen. En om weer plezier te ervaren.

Eigenlijk niets anders dan het kleine kind dat net zolang probeert om op de stoel te klimmen, totdat het is gelukt. Met een glimlach van oor tot oor zit het dan heel voldaan en vol trots om zich heen te kijken naar de nieuwe wereld die binnen handbereik is gekomen.

Dit kleine kind denkt dan echt niet ‘Wat zal iemand er van vinden dat ik hier honderd keer over heb gedaan?’. Of: ‘Mag ik hier wel zitten?’. Nee! Dit kleine kind heeft zich niet laten weerhouden door mislukkingen of een negatieve mindset, maar is net zolang doorgegaan, totdat het gewenste doel was bereikt. Namelijk op die stoel komen. En eenmaal daar, ontdekt het weer nieuwe dingen en nieuwe uitdagingen!

Oefening baart kunst

Stel jezelf eens voor, dat je op een markt met ambachten langs een pottenbakker loopt. Je ziet een marktkraam met de mooiste vazen en blijft staan. Daarnaast zit de ambachtsman of -vrouw met de handen tot aan de ellenbogen onder de klei. En onder die bewegende handen zie je het ontstaan van een nieuwe creatie!

En stel je dan nu een voor dat jij, helemaal gefascineerd door het schouwspel en de zichtbare resultaten, bij jezelf denkt: ‘Dat wil ik ook!’. ‘Ik wil ook van die mooie vazen kunnen maken!’ Wellicht ben je zo gepassioneerd, dat je jezelf ter plekke opgeeft voor een cursus.

Vol verwachting ga je naar je eerste cursusavond en ben je een van de vele gelukkigen om te ontdekken, dat je er helemaal niets van bakt! Ja, je leest het goed! Jij bent dan een van de gelukkigen, maar wellicht denk jij daar anders over?

Voedingsbodem voor succes

Jij bent gelukkig, omdat jij jezelf met deze ontdekking een mogelijkheid hebt gegeven om te groeien! Om te leren hoe je de beste klei kunt uitzoeken en samenstellen. Hoe dat voelt en ruikt. Om te leren welke kleisamenstelling het beste resultaat geeft bij een bepaalde temperatuur. En om te ervaren dat de dikte van de vaas invloed heeft op baktemperatuur, de benodigde tijd van afkoelen enz. enz.

Als je iets heel erg graag wilt, ben je bereid te oefenen en te trainen totdat je het kunt. En zelfs dan zoek je misschien nog wel verder naar nieuwe technieken. Je hebt een doel en dat doel maakt dat je actie onderneemt en blijft ondernemen. Steeds weer opnieuw!

Tegenslagen zijn dan uitdagingen en de voedingsbodem om doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Om te volharden. Net zolang, totdat jij je doel hebt bereikt. Dus eigenlijk niets anders dan het kleine kind, dat net zolang probeert om op de stoel te klimmen, totdat het is gelukt.

De uitdaging!

De uitdaging van het ouder worden is om de geestkracht van het kind in onszelf vast te houden. Of wellicht om deze terug te vinden. Dit vraagt om een nieuwe balans tussen ons denkvermogen en gevoel.

Welke ‘aangeleerde’ overtuigingen beperken ons? Waar en wanneer zijn wij dat vertrouwen in onszelf kwijtgeraakt? Sinds wanneer durven wij niet meer uit onze comfortzone te stappen? Wat zijn wij bang om kwijt te raken?

De Zeeschildpad

De Zeeschildpad is groter dan zijn soortgenoten die op het land leven. Zeeschildpadden hebben een verbazingwekkend arsenaal aan capaciteiten en strategieën om te overleven.

Deze bijzondere dieren hebben een scherp gehoor. Met hun huid en rugschild kunnen zij subtiele trillingen waarnemen. Daarnaast kunnen zij kleuren onderscheiden en ruiken zij onder water net zo goed al boven water.

Zeeschildpadden zijn daarnaast nog eens uitstekende zwemmers in tegenstelling tot hun voortbewegen op het land. Op het land bewegen zij langzaam en lijken dan alle tijd van de wereld te bezitten. De vrouwtjes komen ook alleen op het strand om hun eieren te leggen. Soms wel 100 tot 200 eieren per keer.

Door hun eieren in het zand te begraven maken zij handig gebruik van de warmte van de zon om hun eieren te laten uitbroeden. Het zijn immers koudbloedige dieren. Afhankelijk van de temperatuur komen de jonkies uiteindelijk uit hun ei en zijn dan geheel op zichzelf aangewezen. Zeeschildpadden worden heel toepasselijk geassocieerd met volharden om te presteren.

Lessen van de Zeeschildpad

Als we het hebben over succesvol ondernemen, kunnen wij dus heel veel leren van de Zeeschildpad. Als wij weten waar wij staan en duidelijk voor ogen hebben wat ons doel is, kunnen wij onze strategie bepalen.

Met een juiste dosis doorzettingsvermogen kunnen ook wij volharden om te presteren. Denk eens na welke overtuigingen jouw zelfvertrouwen ondermijnen. Relativeer de tijd om je doel te behalen en besef dat vernieuwing en groei ontstaat in het proces zelf.

Als een Schildpad op zijn rug is gevallen, kan hij zelf overeind krabbelen! Laat dit je inspireren als je denkt volledig te zijn mislukt! Gebruik dan je kennis en ervaring om opnieuw te beginnen. Geef niet op, maar leer!

Misschien moet je het tempo verlagen, zodat je meer tijd hebt om waar te nemen. Wat zie je, voel je, hoor je? Baseer je conclusie om te stoppen niet op een enkele actie, maar gebruik de ervaring om te kijken of je nog op koers ligt.

‘Het bereiken van de finish, maakt de ontberingen waardevol’

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Laat een berichtje achter, dan neem ik z.s.m. contact met je op.
Are You Ready To Become Your Own Crystal?

Veel gestelde vragen

Wat is relativeren?

Relativeren is anders kijken naar dingen en gebeurtenissen. Dit betekent de tijd nemen om iets van meer kanten of een andere kant te bekijken. De dingen in de juiste proporties bekijken, vraagt het vermogen om objectief te kunnen zijn.

Wat is objectiviteit?

Objectiviteit is gericht op feiten. Feiten die wij kunnen controleren, die aantoonbaar zijn. Als je objectief kijkt naar je ‘falen’, heb je hier geen oordeel over. Het resultaat voldoet dan niet aan een bepaalde waarde, gelijk een wiskundige berekening. Leren om objectief te kijken naar jezelf, helpt je om doorzettingsvermogen te ontwikkelen.

Wat is subjectiviteit?

Subjectiviteit is het tegenovergestelde van objectiviteit. Nu gaat het vooral om de mening die je ergens over hebt. Deze mening hoeft niet gebaseerd te zijn op feiten. Subjectiviteit is gebaseerd op onze normen en waarden; het is de blik waar vanuit wij naar ervaringen kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *