Financiële Vrijheid

Ja, opnieuw een blog over geld, omdat januari nu eenmaal een maand is waarin veel mensen financieel overleven tot de volgende pay day. Dit betekent dat je het nieuwe jaar weer begint met financiële stress. Maar dat kan anders! Met de juiste mindset, aandacht en kennis kan ook jij financieel gezond worden.

Financieel gezond betekend kortweg dat je financiële situatie zodanig is, dat deze je geen (noemenswaardige) stress oplevert. Dat je over voldoende financiële middelen beschikt om nu en in de (nabije) toekomst in je levensonderhoud te voorzien. Dat er een gezond evenwicht is tussen de ingaande en uitgaande geldstromen.

Maar de reis gaat verder! Lees hieronder hoe je van financieel gezond naar financiële vrijheid kunt groeien.

Mindset

Financiële Vrijheid! We willen het allemaal, maar geloven vaak niet in de haalbaarheid ervan. Jammer, want het kan wel. Natuurlijk moet je daar wel wat voor doen en verkrijg je dat niet met achterover leunen vanuit je luie stoel. Maar moet je dan zweten en zwoegen totdat je er bij neervalt en geen fut meer hebt om er dan nog van te genieten? Nee, ook niet! Grote reizen beginnen met kleine stapjes en zo ook de reis naar financiële vrijheid.

Geld is niets anders dan een ruilmiddel, waar wij vaak een dieper liggende ‘waarde’ aan geven. Deze dieper liggende ‘waarde’ is onze overtuiging over geld. Een overtuiging die van invloed is op de aandacht die wij aan geld geven en dus ook op de keuzes die wij maken. Overtuigingen die vaak diepgeworteld zijn, overgeleverd van familie en vrienden en waarvan wij ons vaak niet eens bewust zijn. Overtuigingen die daarnaast ook nog vaak van invloed zijn op de resultaten die wij behalen op andere aspecten van ons levenswiel.

Jammer, want het financiële aspect van ons levenswiel heeft een grote invloed op onze stresservaring. Met een gezonde mindset kun je geld (weer) de aandacht geven die het nodig heeft om financieel gezond te worden. Eenmaal daar aangekomen wil je waarschijnlijk je route vervolgen richting financiële vrijheid.

Financieel gezond

In mijn vorige blog over financieel gezond worden heb ik al geschreven over mijn eigen ervaringen rondom geld. Tijdens deze financiële reis van pieken en dalen heb ik veel kennis opgedaan. Ik heb ervaren hoe mijn financiële situatie van het ene op het andere moment drastisch veranderde, zonder dat ik daar direct wat aan kon doen. Maar, ik ben er keer op keer uitgekomen, en elke keer met meer kennis!

In mijn vorige blog heb ik kennis, inzicht en gezond verstand met je gedeeld om je te inspireren ook aandacht te geven aan financiële gezondheid. Je uit te dagen om je persoonlijke mindset rondom geld eens te onderzoeken. Om je zicht te geven op een toekomst, waarin geld een rol speelt, die het verdient. Niets meer en niets minder!

In deze blog wil ik je inspireren om hier ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan! Door je zicht te geven op een horizon die nog veel verder reikt dan financieel gezond. Namelijk financiële vrijheid.

Nieuwe koers

Om voor financiële vrijheid te gaan, moet je eerst richting financiële gezondheid gaan. Dit betekent dat je aandacht moet geven aan je financiële situatie van NU. Dit is het vertrekpunt voor je reis. Vanaf dit punt kun je een koers uitzetten naar financiële vrijheid. Financiële gezondheid is dan gewoon een halte die je onderweg aandoet.

Aandacht voor je situatie van nu, betekend inzicht in waar je geld naartoe stroomt. Inzicht in je uitgavenpatroon geeft je namelijk keuzemogelijkheden; ook op het gebied van mindset. Daarnaast heb ik je geïnformeerd over mogelijkheden om extra geld naar je toe te halen. Gratis mogelijkheden door gewoon gebruik te maken van technologische ontwikkelingen.

Door gebruik te maken van cashback apps, zoals de Woolsocks app (link naar Woolsocks) krijgt je bijvoorbeeld 0,5 tot 4% retour op je boodschappen. Boodschappen die je toch moet doen, zoals bij de supermarkt. Maar ook over aankopen, zoals mode, eten, telefoon, elektronica, reizen en nog veel meer. En ja, je moet je bankrekening koppelen, maar dat moet je tegenwoordig bij elk financieel product. Dit is juist om jou te beschermen en het gebeurt via een veilige verbinding, gelijk als bij internetbankieren.

Financiële vrijheid

Financiële vrijheid heeft te maken met passief inkomen genereren. Hiervoor gebruik je geld en middelen die je niet direct nodig hebt, want passief inkomen opbouwen heeft tijd nodig. Het leuke is echter, dat dit echt geen honderden euro’s per maand behoeven te zijn. Je kan al beginnen met kleine bedragen; vanaf tien euro bijvoorbeeld. Dit lijkt niet veel, maar is wel een begin! Grote reizen beginnen nu eenmaal met kleine stappen; eenmaal op weg ga je vanzelf versnellen.

Het passieve inkomen dat je nodig hebt om financieel vrij te zijn, is het inkomen dat je nodig hebt om aan je maandelijkse verplichtingen te voldoen. Ook wel het FIRE-getal genoemd (Financial Independence Retire Early). Op basis van dit getal ga je jouw koers uitzetten. Als je dit getal eenmaal hebt vastgesteld, kun je dit heel eenvoudig eens per drie tot vijf jaar checken. Belangrijk, want dan weet je of je jouw koerst moet of wilt bijsturen.

Nu zijn er veel manieren om passief inkomen te genereren. Je kunt hierbij denken aan vastgoed, edelmetalen, kunst, whiskey, valuta, crypto’s en aandelen. Wat je kiest is afhankelijk van waar je nu staat (je investeringsmogelijkheden) en wat je passie is (denk aan kunst bijvoorbeeld).

Investeren

De investeringsvorm, waarmee je met kleine bedragen kunt beginnen, die voor iedereen toegankelijk is, een goed rendement oplevert en op een veilige manier kan worden uitgezet, is investeren in aandelen. In het boek ‘Blondjes beleggen beter’ kun je heel overzichtelijk jezelf informeren over de wereld van investeren. Hierin geeft Janneke Willemse in heel begrijpelijke taal uitleg over de vele ins en out die hiermee te maken hebben. Het laatste hoofdstuk in haar boek is helemaal geweid aan het maken van jouw plan.

Ik kan het niet nalaten om te vermelden dat bekend is, dat vrouwen beter beleggen dan mannen. Ik hoop hiermee vrouwen uit te dagen om te beginnen met beleggen (want wij zijn op dit moment echt nog in de minderheid) en mannen uit te dagen om beter te worden. Voor de starters onder het beleggen geldt de gouden tip: keep it simpel, beleg in ETF’s.

Ik beleg bij DEGIRO (link naar DEGIRO). Mijn keuze voor dit platform was destijds omdat zij een kenniscentrum hebben, waarin je met video’s uitleg krijgt over de basisbeginselen en omdat het gratis was. Op dit moment vragen ze wel transactiekosten, maar deze zijn nog steeds relatief laag.

Investeren in Crypto is ook een goede mogelijkheid, maar staat niet bij iedereen hoog aangeschreven. Toch biedt het prima mogelijkheden om met kleine hoeveelheden geld te beginnen. Nexo.com (link naar Nexo.com) is hier een goed platform voor. Het team achter Nexo combineert de expertise uit de financiële wereld met de blockchain technologie. Nexo wordt door gebruikers en media als een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar platform ervaren. Het feit dat Nexo in 2019 als eerste een garantie heeft opgesteld, heeft hier zeker aan bijgedragen. Verder voldoen zij aan de KYC procedure en controleren dus daadwerkelijk of accounthouders zijn wie ze zeggen dat ze zijn.

De Rups

In mijn blog van financieel gezond gaf ik al aan dat de Rups het passende antwoord is om van te leren. Rupsen kennen namelijk een grote verscheidenheid, terwijl zij allemaal hetzelfde proces van pop doorlopen. Daarom dat ik ook in deze blog opnieuw verwijs naar de Rups.

Rupsen zijn eenkennige eters en proeven met hun voorpoten om zeker te weten dat ze de juiste plant hebben om van te eten. Daarnaast gebruikt de Rups zijn grote verscheidenheid in stekels en/of afschrikwekkende kleuren om zich te beschermen. De belangrijkste reden hiervoor is, dat de Rups in een korte periode een flinke groei moet doormaken om zich voor te bereiden op de volgende fase.

Rupsen groeien zo snel dat zij soms om de paar dagen hun oude huid moeten afwerpen. Soms wel vier keer, voordat zij volgroeid zijn.  De Rups is namelijk de tweede levensfase van vlinders en motten; het is de fase van aansterken en zorgen dat ze er klaar voor zijn.

Lessen van de Rups

Het proces van de Rups heeft dus alles te maken met de slogan ‘zonder verandering geen vlinders’. Deze slogan verteld ons dat wij met achterover leunen niets gaan bereiken. Het gaat hier wel over het ontwikkelen van discipline en het nemen van je eigen verantwoordelijkheid om aandacht aan je financiën te geven. In het begin kost dit meer energie, omdat alles nog nieuw is. Maar na verloop van tijd wordt het routine in onderhouden van uitgezette acties.

De Rups leert ons ook dat je nu moet aansterken om voorbereid te zijn op je (financiële) toekomst. Als jij straks als vlinder in (financiële) vrijheid wil vliegen, moet je nu transformeren; je mindset aanpassen naar een gezonde financiële mindset. Besef namelijk dat jij je eigen toekomst weeft.

De grote verscheidenheid aan Rupsen leert ons ook dat wij ons eigen plan moeten kiezen dat bij ons past. Rupsen zijn immers eenkennig wat betreft hun eten. Leer hier dus van en kies wat bij je past, maak je plan en vooral voer dit uit!

De Rups is de tweede levensfase van vlinders en motten. Houd je groei in de gaten, zodat je op tijd je plannen kunt bijsturen. Leer van de Rups hoe je verspilling kunt omzetten naar financiële gezondheid.

‘Jouw geluk begint bij de keuzes die je maakt.’

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Laat een berichtje achter, dan neem ik z.s.m. contact met je op.
Are You Ready To Become Your Own Crystal?

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een cashback app?

Met een cashback app (link naar Woolsocks) krijg je inzicht in je financiën, verdien je geld met je aankopen, zeg je abonnementen op, kun je sparen voor goede doelen en nog veel meer.

Hoe kun je veilig investeren in start-ups?

In mijn vorige blog heb ik uitgebreid uitleg gegeven over Scramble up (link naar Scramble up), waarmee je veilig kunt investeren in jonge bedrijven. Ook dit is een vorm van investeren, waarin je met kleine bedragen kunt beginnen, maar waarmee je wel een interessant rendement kunt behalen.

Nieuw! Jouw gids Naar Financiële Gezondheid

In de gids ‘Naar Financiële Gezondheid’! geef ik je informatie waarmee je €100 tot €1.000 per jaar kunt besparen. Met dit geld kun je je schulden aflossen, een buffer creëren en beginnen met investeren. Een goed begin dus om het financiële aspect van je levenswiel een positieve boost te geven! Met deze gids wordt jij de architect van jouw levensgeluk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *