Assertief, hoe dan?

Red de Egel! Die reclame komt steeds voorbij op mijn telefoon. In tien jaar tijd is de egel met vijftig procent afgenomen! Best jammer, want dit zachtaardige diertje is een heuse inspiratiebron, als we het hebben over zelfbescherming en assertiviteit.

Assertiviteit is het opkomen voor jezelf en rekening houden met de gevoelens van anderen. Dit betekend dat je goed afgestemd moet zijn op je eigen gevoelens en je eigen mening. Weten waar je grenzen liggen en vooral nee durven zeggen!

In deze blog ga ik het dan ook hebben over hoe de Egel ons kan leren om assertiever te zijn. En vooral hoe dit ons kan leren om te ‘winnen zonder strijd’.

Winnen zonder strijd

Assertiviteit wordt over het algemeen als positief ervaren. En is dus niet te verwarren met agressie en egoïsme. Bij deze laatste twee houdt je namelijk geen rekening het met gevoel en belang van de ander. In het slechtste geval maak je hier dan misbruik van.

Nee, assertief zijn is dus een mooie eigenschap die je kunt ontwikkelen. Iedereen. Ook jij! Een eigenschap die je helpt om anders om te gaan met conflicten. Met assertiviteit kun je jezelf beschermen tegen de negatieve energie om je heen.

Voor mij heeft dit alles te maken met het boek ‘Winnen zonder strijd’ van Sun Tzu. Een boek over het strategisch denken uit het oude China en hoe dit te vertalen naar de wereld van nu. Een boek dat je vaker moet lezen om de dieper liggende betekenis enigszins te kunnen duiden. Maar voor mij een boek dat ik ongelooflijk inspirerend vindt.

Strategisch denken

Strategisch kunnen denken is belangrijk als je aan de leiding staat van een groot bedrijf. En toch zijn er maar weinigen die deze kunst verstaan! Vanuit het oude China betekend strategisch kunnen denken kennis hebben en overzicht hebben van ‘alles’. Hier een voorbeeld uit het boek: ‘Verdedig, en u hebt een reserve. Val aan, en u schiet te kort.

Winnen zonder strijd gaat over strategisch denken en gaat over ‘de ander kennen en zichzelf kennen’. Assertiviteit gaat daar ook over. Hoe kan je anders rekening houden met het belang en het gevoel van de ander?

Met de juiste vaardigheden kan je strijd uit de weg gaan of ombuigen naar een win-winsituatie. Conflicten zijn nodig voor groei en moeten niet gericht zijn op het gewin van slechts een zijde.

Boemerang

Assertiviteit heeft dan ook alles te maken met de beheersing van je emoties! Want reageren vanuit negatieve emoties werkt als een boemerang. Als je boosheid en frustratie om je heen slingert, zul je die hoe dan ook terugkrijgen. Mensen gaan je mijden, nemen afstand en eenzaamheid ligt op de loer. Bewust zijn van je gevoel en denken is belangrijk om steeds opnieuw de goede keuze te maken. Zowel voor jezelf als voor de ander!

Dit betekend anders luisteren en niet alleen de woorden horen die gezegd worden. Soms lijkt het verhaal van de ander best logisch. Maar aandachtig luisteren betekend dat je waarneemt waar de aandacht in het verhaal van de ander op gericht is. Is die gericht op het ego of op de inhoud van het probleem zelf?

Als je reageert vanuit frustratie, boosheid of angst is de aandacht gericht op het ego. Met angst bedoel ik hier niet de angst, als je in een levensbedreigende situatie verkeerd. Ik bedoel hier angst voor gezichtsverlies, voor armoede, voor verliezen. Als je met aandacht leert luisteren, kun je gewaar worden welke mogelijkheden in de situatie verscholen liggen.

Autonomie

Bij assertiviteit is het dus belangrijk om bewust te zijn van jezelf. Wie je bent, wat je belangrijk vindt, waar je grenzen liggen enz. Maar bovenal om dit te delen met je omgeving, als dit nodig is! Autonoom zijn en zelfstandig keuzes durven maken spelen hier een belangrijke rol.

Autonoom wordt in de spirituele wereld ‘gegrond’ genoemd. Als je ‘gegrond’ bent, kan de wereld om je heen noch zo onstuimig en vol energie zijn, maar jij bent in staat stabiliteit te ervaren. Jij wordt dus niet zo snel omver geblazen. Je verstaat dan de kunst om weer bij jezelf te komen en weer in je eigen kracht te gaan staan.

Vanuit je autonomie kan je afstand nemen van het ego en kijken naar het situatie. Je doorziet dat de frustratie van de ander iets zegt over die ander. Het geeft informatie over wat voor de ander belangrijk is, waar hij of zij behoefte aan heeft. Mededogen en begrip zijn dan een goede katalysator. Deze helpen je om bij je eigen standpunten te blijven en om deze af te zetten op de belangen van de ander. En zo werk je aan een win-winsituatie.

Leren

Als je gegrond bent en in je autonome kracht staat, straal je rust uit en ben je veel creatiever. Je kunt de situatie dan beter overzien en staat beter in verbinding met je intuïtie. Het creëert een ruimte tussen jouw en de ander, die bescherming biedt. Het vraagt zelfacceptatie van wie jij op dat moment bent, want groei en ontwikkeling zijn altijd mogelijk op elk denkbaar vlak.

Assertiviteit is te leren en wordt geassocieerd met ‘nee’-zeggen. En dat vinden sommige mensen echt heel lastig! Ik hoorde hier vroeger ook bij; dus ik ken dat gevoel! Als je bijvoorbeeld heel empathisch bent, heb je de neiging te veel rekening te houden met het gevoel van de ander. Nee zeggen en assertief zijn, kan dan tegen je eigen gevoel indruisen, terwijl je weet dat je het zou moeten doen. Heel verwarrend!

Je begrijpt dus het begrip assertiviteit wel, weet hoe het werkt, maar kunt het toch niet toepassen. Ik kon pas assertief worden toen ik inzag dat nee-zeggen en ja-zeggen hetzelfde kunnen betekenen. Hierbij ga ik ervan uit dat alles energie is.

Als jij jouw geld aan mij geeft, kun jij het niet uitgeven. En als ik jouw geld heb, kan ik er niet over beschikken, want het is niet van mij. En zo werkt het ook met energie. Als ik nee zeg tegen jou, laat ik dus jouw energie bij jou. Daarmee geef ik jou de unieke mogelijkheid om te groeien. Namelijk om zelf te leren in een behoefte te voorzien.

De Egel

De Egel is dus een zachtaardig diertje dat zichzelf beschermd tegen roofdieren door zijn stekels op te zetten. Daarnaast kan de Egel zich ook oprollen als een bal en zo beschermd hij al zijn kwetsbare delen.

De Egel houd een winterslaap en is graag te vinden in onze tuinen. Je kunt de Egel herkennen aan een zacht geritsel. Echt heel anders dan het getrippel van een muisje. De Egel is een schuchter diertje dat pas in de schemer tevoorschijn komt om te eten.

Wat ook bijzonder is aan de Egel, is dat dit beestje alleen leeft.

Lessen van De Egel

Leer van de Egel en besef dat je soms de strijd aan moet gaan. Prima om dan je stekels op te zetten. Maar vaak genoeg is het ook mogelijk om boven de situatie uit te stijgen en te zien wat nodig is om zonder strijd groei te verwezenlijken.

Daarnaast, strijd voeren kost beide partijen energie. Jij hebt misschien gewonnen, maar de relatie is wel beschadigd. Jij hebt misschien gewonnen, maar de buit is wel in waarde gedaald. Pas als het echt niet anders kan, kun jij je stekels opzetten en je oprollen als een bal om jezelf te beschermen.

Dit betekend dus niet dat je conflictsituaties moet onderdrukken of negeren, maar leren hoe je hiermee om kunt gaan. Leer dus van de Egel en reageer vanuit zachtaardigheid en positieve energie. En zie de nachten als momenten om de prikkels van overdag te verwerken.

Een sterk huis heeft een goed fundament

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Laat een berichtje achter, dan neem ik z.s.m. contact met je op.
Are You Ready To Become Your Own Crystal?

Veelgestelde vragen

Wat is zelfbescherming?

Zelfbescherming is een afweermechanisme die je beschermd om niet gekwetst te worden. Het is een soort overlevingsmechanisme om je zachte kern te beschermen. Zelfbescherming is vergelijkbaar met de opgerolde Egel. Je zachte kern is niet bereikbaar van buitenaf, maar kan ook niet naar buiten treden. Zelfbescherming gaat over het voelen en toelaten van emoties.

Wat is schuchter?

Schuchterheid is een soort teruggetrokkenheid. Bedeesdheid. Dit wil niet zeggen dat je niet voelt, maar betekend vaak wel dat je niet direct zichtbaar wil zijn. Vergelijkbaar met de Egel die pas in de schemering tevoorschijn komt. Schuchterheid wordt ook gezien als een soort angstvalligheid. Het grensvlak hiertussen is erg dun. Soms ben je gewoon erg graag op jezelf en kan je daardoor schuchter overkomen.

Wat is Authentiek?

Als je authentiek bent, betekent dit dat je origineel bent. Als je een authentiek persoon bent, ben je trouw aan jezelf. Autonomie hoort daarbij. Dit is namelijk een vorm van onafhankelijk zijn. Je eigen keuzes durven maken. Een authentiek en autonoom persoon is in de spirituele wereld een ‘gegrond’ persoon.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *