Dirigent van je eigen succes!

Een dirigent is het artistieke geweten van een orkest. Hij wijst de maat en zorgt voor de juiste accenten op de juiste details. Een dirigent is verantwoordelijk voor de samenhang en interpretatie. Hij zorgt ervoor dat iedereen op het juiste moment inzet en tegelijk begint met spelen. Een dirigent moet dus beschikken over creatieve intelligentie.

Creatieve intelligentie is het vermogen om te reageren op prikkels van buitenaf en hierop flexibel in te spelen. Het vermogen om nieuwe combinaties te maken en te vormen op basis van input vanuit de omgeving en jezelf. Creatieve intelligentie vraagt ook het vermogen om te vertrouwen op je intuïtie.

De orkestleden kunnen elkaar nu eenmaal niet altijd zien en hebben dus echt de dirigent nodig om goed te kunnen samenwerken. Hoe vaak ze een muziekstuk echter spelen, de uitvoering zal nooit gelijk zijn. Lees in deze blog wat je hiervan kunt leren om toe te passen in jouw leven.

Het orkest

Een dirigent moet dus zorgen dat alle individuele spelers hun eigen melodieën op elkaar afstemmen qua snelheid, hardheid en toonhoogte. Kortom: de dirigent is zeer bepalend of het muziekstuk ons kan raken, kan meenemen of inspireren. Geen uitvoering zal gelijk zijn, omdat de omstandigheden altijd verschillen. Niet alleen qua ruimte en akoestiek, maar ook simpel omdat het orkest uit mensen bestaat.

Op dezelfde wijze kunnen wij ook de dirigent van ons leven zijn. Ons innerlijk orkest bestaat enerzijds uit de verschillende rollen waaraan wij invulling geven. Anderzijds bestaat het uit de verschillende stemmen in ons hoofd die ons vertellen hoe te reageren en wat wij ergens van zouden moeten vinden.

Constant zijn wij (on)bewust bezig met hoeveel ruimte wij geven aan onze gevoelens en emoties. Met hoeveel kracht wij de stemmen in ons hoofd laten klinken. Hoe hard of zacht wij onze invloed aanwenden of dat wij die juist helemaal niet inzetten. Als dit intern niet harmonieus is, zal dit van invloed zijn in hoe de muziek van ons ‘zijn’ door onze omgeving wordt ervaren.

Het optreden

Een dirigent dirigeert niet alleen met zijn beide handen, waarmee hij overigens allebei aparte signalen afgeeft. Zijn linkerhand bepaald de dynamiek (harder of zachter) en zijn rechterhand bepaald het tempo (sneller of langzamer). Een dirigent gebruikt ook zijn lichaam en mimiek, zonder daarmee teveel aandacht op zichzelf te leggen, maar wel voldoende om signalen aan de orkestleden af te geven.

En net als de dirigent van het orkest gebruiken ook wij (on)bewust ons lichaam om onze muzikale taal kracht bij te zetten. Onze non-verbale houding, gezichtsuitdrukkingen, bewegingen hebben allemaal invloed op ons muzikale optreden. En ook wij worden hierbij constant beïnvloed door de omstandigheden van het moment.

Want ook de anderen in onze omgeving geven een muzikaal optreden op basis van hun interne en externe input. En ook zij doen dit in combinatie met hun vermogen op dit alles op elkaar af te stemmen. Dit maakt dat onze interactie met anderen de ene keer voelt als een geweldig optreden, maar ook kan klinken als een kakafonie van valse noten.

Balans en harmonie

Dit heeft natuurlijk alles te maken met echolocatie en de resonantie van geluidsgolfjes die constant resoneren op alles om ons heen. Afhankelijk van ons energieniveau van het moment, functioneren wij meer of minder vanuit onze autonomie. Zijn wij sneller of juist minder snel uit balans.

Vanuit een gezond energieniveau hebben wij meer grip op onze gevoelens en emoties en kunnen wij hier professioneler en gezonder mee omgaan. Naast communicatie is onze mindset hier een belangrijke schakel in! Wat wij voelen is namelijk van invloed op wat wij denken. En wat wij denken bepaald weer in grote mate wat wij voelen.

De kracht van onze mindset is ongekend, als wij die hebben leren kennen. Hebben wij een grow of een fixed mind? Hebben wij een positief krachtige mindset of hebben wij een mindset die ons tegenwerkt? Het verschil hiertussen bepaald in grote mate ons succes!

Mindset

We hoeven niet altijd dezelfde melodie ten gehore te brengen. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen wij woestere of meer lieflijke melodieën componeren. Harder of zachter spelen en bepalen welke onderdelen wanneer mogen inzetten of een solomoment krijgen.

Onze mindset heeft een grote invloed op de onze uitvoering en wordt gevormd door onze overtuigingen. Overtuigingen, meegekregen vanuit onze omgeving en die door onze ervaringen zijn gevormd. Het bepaald hoe wij kijken naar het leven en wat onze verwachtingen hiervan zijn. We weven immers onze eigen toekomst. Helaas is het niet zo bekend, dat je een positieve en krachtige mindset ook kun leren!

Als onze huidige mindset namelijk het gevolg is van meegekregen overtuigingen en aangeleerd op basis van onze ervaringen, dan kunnen wij deze ook vervangen door nieuwe! Nieuwe overtuigingen die wel voor ons werken en ons wel een positieve en krachtige kijk op ons leven geven. Uitzonderingen daargelaten, hebben wij hier echter wel hulp bij nodig. Hulp om voorbij onze eigen blinde vlekken te komen.

De Kameleon

De Kameleon is de fascinerendste hagedissensoort die wij kennen en wel om verschillende redenen. Het bekendste is hun gave om van kleur te veranderen. Dit kunnen Kameleons op basis van licht, temperatuur, vochtigheid en emoties. Deze eigenschap gebruiken zij deels als camouflage en deels als communicatiemiddel om hun stemming kenbaar te maken. Als zij boos zijn, is dit richting zwart. Als zij gefrustreerd zijn, meer bruin. En als zij tevreden zijn, meer lichtgroen.

Kameleons hebben echter meer bijzondere kenmerken. Zij hebben namelijk op de achterkant van hun kop een derde oog. Deze is niet direct als zodanig herkenbaar, maar zij hebben die wel. Hiermee zien zij niet hetzelfde, als met hun andere beide ogen, maar zij kunnen hier wel licht en donker mee onderscheiden. De twee ‘normale’ ogen kunnen daarnaast onafhankelijk van elkaar bewegen en roteren. Hierdoor zien zij gevaar sneller en kunnen zij beter voedsel vinden.

Maar er is nog meer, want ook hun reactiesnelheid is opvallend! De Kameleon beweegt zich namelijk best traag en je zult ze zelden meer dan één poot tegelijk zien bewegen. Als zij een poot verzetten, verankeren zij die eerst, voordat zij de volgende verheffen. En toch kunnen zij pijlsnel reageren, als voedsel voorhanden is. Binnen één seconde kunnen zij namelijk hun prooi overvallen en verorberen. Dit doen zij met hun tong die langer is dan hun lichaam.

Lessen van de Kameleon

De Kameleon is met al zijn bijzondere eigenschappen dus het voorbeeld om ons te leren de dirigent in onszelf te vinden en te ontwikkelen. Laat je inspireren en vindt jouw kleurenpalet in je zelf. Ga op onderzoek en leer de klank van alle orkestleden in jezelf kennen. Verwissel je muzikanten en breng je mooiste optredens ten gehore.

Ook in het oude Oosten, waar spiritualiteit heel normaal is, is het fenomeen van het derde oog bekend. Ons derde oog bevind zich in ons zesde chakra. Het is onze verbinding met onze intuïtie, waardoor wij dingen weten die niet waarneembaar zijn. Het is onze verbinding met de creatieve intelligentie die zo belangrijk is bij ons oplossend en vormend vermogen.

Laat je inspireren door de Kameleon door meer vanuit balans te functioneren. Door wellicht iets te vertragen en erop te vertrouwen dat als de juiste kans zich voordoet, je pijlsnel kan reageren. Doordat je meer bent afgestemd op je creatieve intelligentie en je meer opgaat in de kleuren van je habitat.

Door op deze wijze de fascinerende gaven van de Kameleon in te zetten, bepaal jij zelf de toon en kleur die jij laat zien aan je omgeving. En zo wordt jij het artistieke geweten van je eigen succes.

Neem de tijd om bewust te worden wat je waarneemt

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Are You Ready To Become Your Own Crystal?
https://bespirit.nl/

Veelgestelde vragen

Wat is een fixed mind?

Als je een fixed mind heb, geloof je dat verandering niet mogelijk is. Het is een negatieve manier van denken, die je belemmerd om vooruit te komen. ‘Ik kan dat toch niet’ is een gedachte die voor jou gewoon is. Deze gedachte belemmert je om iets te gaan leren. Om fouten te maken en daardoor beter te worden. Besef echter, dat wat je vandaag (nog) niet kan, je morgen wel kan leren. Een Fixed mind kan ontstaan door negatieve ervaringen.

Wat is een grow mind?

Een grow mind is het tegenovergestelde van een fixed mind. Iemand met een grow mind is nieuwsgierig en wil leren. Die denkt ‘ik ga het proberen en kijken hoever ik kom.’ Een grow mind kan je leren ontwikkelen en hierbij speelt gevoel een belangrijke rol. Feedback is hier ook een onderdeel van en daarin heeft onze stem dus weer een belangrijke invloed.

Wat is een chakra?

Chakra’s worden ook wel energiecentra genoemd. Chakra komt uit het Sanskriet en betekent cirkel of wiel. Wij kennen zeven hoofdchakra’s in ons lichaam. De energie van elk chakra kan je positief beïnvloeden met bepaalde klinkers en woorden, gecombineerd met ademhaling. Positieve beïnvloeding van de chakra’s heeft een positieve invloed op emoties en ons mentale en fysieke systeem. Chakra’s hebben invloed op organen, hormonen en bloedsomloop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *