Oorsprong van Echte Vernieuwing voor Duurzame Innovatie

In de wereld van vandaag, waar veel dingen overontwikkeld zijn om aan onze (consumptie)eisen te voldoen, staan we voor de uitdaging van duurzame innovatie. Dit vraagt om een open blik naar oude kennis en de moed om deze op creatieve wijze toe te passen op nieuwe vraagstukken. Het doel is niet alleen onze eigen (overmatige) eisen te vervullen, maar ook de wereld van morgen te dienen. Besef dat de oorsprong voor echte vernieuwing soms dichterbij is dan we denken, namelijk in onszelf!

Je innerlijke kompas is de sleutel tot authentieke vernieuwing. Ons innerlijke kompas gaat over ons weten, dat uitstijgt boven onze ratio en gevoelens. Het helpt ons te kijken voorbij de beperkende horizon van ons ego en het grotere plaatje te zien. In contact met ons innerlijk kompas zijn we in contact met onze authentieke waarden. Onze doelen en interesses geven richting en betekenis aan ons leven.

Deze blog is een reis langs vergeten groenten die met sprongen uit de oceaan zorgen voor golven van vernieuwing die nog lang na blijven resoneren. Ga je mee?

Pure Passie in de Groene Schuur

Een dagje in De Groene Schuur in Groessen (nabij Arnhem) is een dagje waarin je kennis maakt met pure passie. De eigenaren Ferdinand en Anja Eeuwes laten je met verrassende creativiteit kennismaken met de vergeten groenten van weleer. Hun liefde voor het vak komt je via allerlei activiteiten tegemoet, allemaal met het doel om de vergeten groenten van toen weer opnieuw in het daglicht te plaatsen.

Bij De Groene Schuur zijn ze gespecialiseerd in het kweken van tropische groenten, oud-Hollandse vergeten groenten, pepers en komkommers. Je staat versteld van de hoeveelheid komkommers die er zijn en die in niets lijken op de groene komkommers die wij in de winkels kopen. De keuze is reuze, qua formaat, vorm, kleur en smaak.

Meegenomen in een verhaal vol interactie en met een kwinkslag, ontdek je de oorsprong van menig oud gezegde, waardoor weer nieuwe inzichten ontstaan. Het is een verhaal waarin je letterlijk ziet, hoort, voelt en proeft wat deze ‘vergeten’ groenten ons vandaag opnieuw kunnen bieden. Of dit nu gaat over het verbeteren van onze gezondheid, het verbeteren van ons milieu of gewoon over het ultiem genieten van lekker eten.

Een Verhaal vol Verrassingen en Spaanse friet

Na dit indrukwekkende verhaal, waarin je zoveel hoort dat de helft aan je voorbij gaat (dus een mooie reden om nog eens terug te keren 😉), wordt ook de fysieke beweging toegevoegd. In het rondje door de kassen, waan je je het ene moment langs de berm ergens in Nederland en een moment later in een oer-Hollands buitengebied.

Ik had in ieder geval geen idee hoeveel eetbaars ik dagelijks voorbij kom, als ik op weg ben naar … (vul maar in met werk of privé gerelateerde activiteiten). Het verschil is echter dat ik het onderweg toch maar niet ga innemen, gezien alle ‘uitlaatgassen’ (of anderszins) die hier dan op zitten. Maar in de kas van De Groene Schuur kun je veilig en vrij proeven en je verwonderen over wat dit allemaal met je smaakpapillen doet.

Het zal je dan waarschijnlijk ook niet verbazen dat toen wij eenmaal terug waren bij de tafel met vergeten groenten, onze trek in eten behoorlijk was toegenomen. Gelukkig voor ons stond er dan ook een Spaanse Tapas workshop op de agenda met inderdaad de gehaktballetjes in tomatensaus, maar ook met lekkere verrassende salades en studentenfriet (op basis van courgette). Als afsluiter kregen wij een bijzonder nagerecht, waarbij ook de grenzen van Nederland niet werden gevreesd en ingrediënten uit Friesland een welkome aanvulling bleken. Kortom, een verrassende dag waarin onze zintuigen tot het uiterste werden geprikkeld en iedereen toch voldaan naar huis ging.

De Impact van Onze Consumptiemaatschappij

Een dag die zeker tijd nodig had om alle prikkels te verwerken, maar die mij ook inspireerde tot deze blog. Deze dag liet namelijk overduidelijk zien hoe onze consumptiemaatschappij is doorontwikkeld. Ja, het is al vaker in het nieuws en krijgt steeds meer aandacht, en volgens mij is dat ook niet verkeerd.

De groenten die niet goedgekeurd worden omdat de kleur niet goed genoeg is of de maat niet klopt. Een plekje hier, een beschadigingetje daar… Waar we vroeger al blij waren dat het er was, is het heden ten dage niet meer goed genoeg. Of stellen we onze eisen gewoon te hoog? Wat jij hier ook persoonlijk van vindt, laat ik in het midden, omdat het mij hier vooral om het idee zelf gaat. Het idee van de (over)ontwikkeling van onze (consumptie)maatschappij en de uitdagingen waar we voor staan als het de toekomst van onze planeet betreft.

Maar laten we terugkeren naar onze voeding. Er is genoeg verandering te zien, als je kijkt naar de stickers van 35% en 50% korting in de supermarkten. En toch verdwijnt er nog voldoende naar de voedselbank, simpelweg omdat het niet door de keuring heen komt. Ik weet dit omdat er bij ons in het dorp eens per maand een bijzondere culturele netwerkbijeenkomst wordt georganiseerd. Een fantastisch initiatief waarin de ware kracht van verbinding een vorm krijgt.

Culturele Netwerkbijeenkomsten

Tijdens deze bijeenkomsten wordt een lunch samengesteld wordt door een Turkse en Oekraïense dame die aan dit project meewerken om zich daardoor beter onze Nederlandse taal eigen te maken. Onder begeleiding van vrijwilligers (vanwege de taalbarrière) gaan zij ’s morgens op pad naar de voedselbank met de vraag: ‘Wat is beschikbaar en wat kunnen wij daarvan maken?’ Het resultaat is keer op keer een grensoverschrijdende ervaring, die een voedzame basis legt voor nieuwe ideeën en initiatieven.

Een culturele netwerkbijeenkomst dus. Bijeenkomsten die al menig hulplijntje hebben gelegd en waar diverse plezierige samenwerkingen zijn gestart. Waarin regelmatig nieuwe mensen te vinden zijn en gedachten en ideeën worden uitgewisseld in een aangename sfeer.

Maar laten we niet verder afdwalen en terugkeren naar de oorsprong van deze blog. Namelijk de doorontwikkeling van onze (consumptie)maatschappij enerzijds en de uitdaging voor het behoud van onze planeet voor ons nageslacht anderzijds. Wat kunnen wij hieruit leren, dat ons helpt te komen tot echte vernieuwing? Een bijzonder dier dat ons hierover iets kan leren is de Walvis.

De Walvis

De walvis, het grootste zeezoogdier ter wereld, heeft zich aangepast aan het leven in de zee en staat symbool voor nieuwe lagen van creativiteit. Combineer dit met de mythe van de zee, die staat voor de schepping van al het leven, en een bijzondere reis naar de oorsprong van echte vernieuwing kan beginnen!

De walvis is te verdelen in twee soorten. Enerzijds kennen we de tandwalvis met zijn scherpe tanden, die leeft in kuddes en leeft van vissoorten. Anderzijds kennen we de baardwalvis die geen tanden heeft. Deze laatste zeeft het zeewater en voedt zich met plankton. Walvissen staan erom bekend dat zij een groot vermogen tot redeneren hebben, en ook in staat zijn tot creatief denken!

Neem bijvoorbeeld de bultrug (een baardwalvis), die bekend staat om zijn bijzondere zangkunst. En weet dat deze bultrug elk broedseizoen veranderingen in zijn zangkunst doorvoert! Veranderingen die overeenkomen met de specifieke omstandigheden van die periode! Als je daarnaast beseft dat de walvis ook gebruik maakt van sonar en echolocatie, besef je dat dit dier een ware inspiratie is voor de grote vraagstukken van nu.

Lessen van de Walvis

De walvis kan ons leren om te breken met onze conventionele manier van denken. Deze klassieke, gebruikelijke denkpatronen hebben ons gebracht tot waar we nu zijn. Een prachtige wereld met ongekende mogelijkheden, maar inmiddels ook met een paar heuse uitdagingen! En als wij blijven doen wat wij altijd deden, blijven wij krijgen wat wij altijd kregen. Dus tijd voor verandering en het vermogen van redeneren in combinatie met de creativiteit van de walvis in bezit te nemen!

Ook wij kunnen ons geluid, net als de bultrug, leren aanpassen aan de omstandigheden van nu. De kracht van de stem is ongekend, als je beseft dat die de muziek laat horen van wie wij zijn (op dat moment). Met onze klank, intonatie en volume hebben we invloed op onze omgeving en kunnen we (on)bewust de beweging in gang zetten. Het lied van onze ondernemingen kan de melodie gaan vormen voor toekomstige groei.

In combinatie met sonar en echolocatie kunnen we leren hoe wij de feedback van ons handelen kunnen omzetten in creatieve ideeën. Ideeën die onze eisen dienen en die onze natuur dienen. Om verborgen lessen helder en zichtbaar te krijgen en op die manier doelen te versnellen. Het Bijbelse verhaal van ‘Jonas in de Walvisbuik’ kan dan vertaald worden als ’terugkeren naar de oorsprong en van daaruit vernieuwing en groei laten ontstaan’. Walvissen springen namelijk eens in de zoveel tijd met hun gehele lijf uit het water omhoog. Een spectaculair gezicht voor wie dat mag aanschouwen. Laat het een inspiratie zijn om vanuit de diepten van oude (en wellicht vergeten) kennis vol inspiratie en creativiteit onze nieuwe ideeën met de wereld te delen!

‘De weg naar duurzaamheid voert naar ongekende hoogten’

Wil je leren hoe je jouw volledige potentieel kunt benutten en je mooiste leven kunt leven? Bezoek Bespirit en ontdek hoe ik je kan helpen. Samen kunnen we jouw innerlijke kristal laten schijnen en een positieve impact maken op de wereld om ons heen.
https://bespirit.nl/

Veelgestelde vragen

Hoe werkt sonar en echolocatie?

Echolocatie gaat over de resonantie van geluidgolfjes. Alles is energie en ons lichaam bestaat uit oneindig kleine energiegolfjes. De frequentie van deze energiegolfjes hebben invloed op onze omgeving. Het initieert nieuwe bewegingen en/of versterkt bestaande bewegingen. Maar afhankelijk van de resonantie geeft het ons ook belangrijke informatie over de wereld om ons heen.

Gebruik van mantra’s?

Een mantra wordt ook wel meditatiespreuk genoemd. Het kan bestaan uit klanken, woorden en spreuken. Een mantra is opgesteld in het Sanskriet en wordt in het Oosten al duizenden jaren gebruikt. In plaats van mantra’s kan je ook werken met affirmaties. Mantra’s zijn een voorbeeld als het gaat om de invloed van onze stem en hoe wij hiermee verandering kunnen initiëren.

Hoe kun je leren luisteren?

Ontwikkel de verheven kunst om te luisteren in de breedste zin van het woord! Luister dus niet alleen naar het gesproken woord, maar ook naar de non-verbale signalen en de klank van de stilte. Luister en voel ook de verbinding, resonantie en harmonie die met communicatie gepaard gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *