De Kracht van het Innerlijke Kompas: Vind je Weg Terug naar Huis

In een wereld, waarin wij constant omringt zijn met verleidingen en mogelijkheden is het lastig om op koers te blijven. Voor je het weet ben je via een zijweg ongemerkt van jouw route afgedwaald. Ben je jezelf kwijtgeraakt of verzand in een wereld die niet bij je past. Hoe vind jij je weg weer terug?

Ons innerlijke kompas gaat over ons weten, dat uitstijgt boven onze ratio en gevoelens. Het helpt ons te kijken voorbij de beperkende horizon van ons ego en het grotere plaatje te zien. In contact met ons innerlijk kompas zijn wij in contact met onze authentieke waarden. Onze doelen en interesses die richting en betekenis geven aan ons leven.

Ga mee op reis met de Duif langs oudheden, indianen en godinnen om terug te keren bij een vredig en liefdevol thuis.

Verliezen en vervreemden

Het is niet moeilijk om jezelf te verliezen in de ongekende mogelijkheden die ons elke dag omringen. Ook als jouw oorsprong zich kenmerkt als een warm, gezellig, veilig en liefdevol thuis, is een misstap zo gemaakt. De verleidingen die ons constant omringen en ons zijstraten inlokken die voor wij het weten uitkomen op plekken, waar wij nooit hadden willen komen!

Als je een warm, gezellig, veilig en liefdevol huis altijd hebt ontbeerd, ben je al verdwaald voordat je op weg ging. Hierdoor kan het soms jaren duren, voordat je beseft te zijn verdwaald, en je begint aan jouw reis naar huis.

De oorzaak om jezelf te verliezen zijn evenzoveel als de mogelijkheden om je weg terug te vinden. Het kunnen (kleine) gebeurtenissen zijn, die je van je pad brengen of relaties met anderen die je vervreemden van jezelf. 

De weg terug

De weg terug heeft alles te maken met verantwoordelijkheid, assertiviteit en discipline. Je kunt niet kiezen wat je overkomt, maar altijd wel hoe je daarmee omgaat. Door je verantwoordelijkheid te nemen voor je huidige situatie, besef je dat jij zelf de enige persoon bent die de keuze kan maken om de verandering in te zetten.

Het inzetten van deze verandering vraagt assertiviteit. Dit betekend afgestemd zijn op je eigen gevoel en je eigen mening en weten waar je grenzen liggen. Nee durven zeggen is voor sommigen een kleine stap. Van anderen vraagt het jaren om te groeien tot een moedig moment om eindelijk die lang opgebouwde angst te overwinnen.

Het vraagt discipline om de langzaam opgebouwde patronen te doorbreken. Aangeleerde en meegekregen patronen op basis van overtuigingen die achterhaald blijken anno nu. Die niet passen bij wie jij diep van binnen werkelijk bent. Het vraagt discipline om inzicht te verkrijgen in de aangeleerde en belemmerende overtuigingen die ons keer op keer de verkeerde weg op sturen.

Acceptatie en verandering

Frustratie, boosheid en angst zijn geen gemoedstoestanden die eeuwig duren. Als we accepteren dat deze bij het leven behoren, kunnen wij hier meer rationeel mee omgaan. Dit helpt ons om boven onze emotionele toestand van het moment uit te stijgen en onze verantwoordelijkheid te nemen om de verandering in te zetten.

Accepteer waar je geen invloed op hebt en richt je aandacht op waar je wel invloed op kunt uitoefenen. Neem de rust om te rouwen, zodat je met liefde los kunt laten wat je belemmert op je weg naar een warm, gezellig, veilig en liefdevol thuis. Besef namelijk dat je de warme herinneringen altijd kunt koesteren in je hart.

Geef aandacht aan je ademhaling die de basis is voor leven. Vanuit deze aandacht kan de positiviteit weer door ons heen gaan stromen. Kunnen wij weer zicht krijgen op (nieuwe) mogelijkheden en beloften voor de toekomst.

De Duif

De Duif is hét dier om van te leren, als wij het hebben over het vinden van onze weg terug naar huis. De Duif die in de stad vaak niet is geliefd, staat wel symbool voor liefde, vrede, verandering en de weg terug naar de veiligheid van ons thuis.

In de tradities van de Grieken, Publo-Indianen, Christeren en heidenen wordt de Duif gebruikt als symbool. Door de vele associaties met godinnen, staat de Duif symboliek voor het vrouwelijke; de donkere kant van het yin en yang symbool. Dit oud Chinese symbool staat symboliek voor het evenwicht tussen de twee tegengestelde krachten oftewel de kosmische dualiteit. De Duif wordt daarnaast ook geassocieerd met water; het treurlied van de Duif zou aangeven waar waterpoelen en bronnen zijn.

Een andere bijzonderheid van de Duif is gelegen in de voeding. De Duif voed zich op de grond en eet voornamelijk zaden. Dit wordt aangevuld met steentjes, die zich in haar maag ophopen om de spijsvertering te bevorderen.

Lessen van de Duif

De Duif is ons een voorbeeld in de diversiteit aan mogelijkheden die er zijn om onze weg terug naar huis te vinden. Het maakt daarbij niet uit hoe ver wij van huis zijn afgedwaald. Net als de Duif kunnen wij bij vermoeidheid beginnen met een moment van rust. Een moment om aan te sterken, zodat wij weer in contact kunnen komen met wie wij werkelijk zijn.

De Duif bevorderd haar spijsvertering met steentjes en wij kunnen dit doen door het eten van (extra) vezels. Dit verteren van voedsel kunnen wij symbolisch ook zien als het verwerken van oud verdriet. Met de ruimte en levensenergie die hiermee vrijkomt kunnen wij de weg terug naar huis weer aanvangen.

De Duif legt meestal twee eieren, wat symboliek is voor de scheppende energie; de yin. Maar de Duif voed daarnaast haar jongen met een melkachtige substantie die op moedermelk lijkt en dit staat symbool voor scheppingskracht. Daarnaast eet de Duif op de grond en onze aarde wordt ook als vrouwelijk gezien. Dit alles bij elkaar maakt dat de Duif ons voorbeeld is in het scheppen van nieuwe mogelijkheden, ongeacht onze omstandigheden van het moment of van het verleden.

Als wij bereid zijn om tot actie over te gaan en met verantwoordelijkheid en zelfdiscipline buiten onze comfortzone te stappen, zijn hele nieuwe werelden te ontdekken. Besef altijd dat je je eigen toekomst weeft.

‘Het grootste avontuur dat je kunt ondernemen, is om jezelf te ontdekken’ van Eckhart Tolle

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Are You Ready To Become Your Own Crystal?
https://bespirit.nl/

Veelgestelde vragen

Hoe vinden duiven hun weg naar huis?

Duiven maken gebruik van verschillende navigatiemethoden om hun weg terug te vinden. Zo maken zij gebruik van de stand van de zon, van het magnetisch veld rond de aarde, van geuren en van visuele aanwijzingen op de grond. Daarnaast schijnen Duiven een soort ingebouwd kompas te hebben, waardoor zij weten wanneer zij zich op de verkeerde route bevinden.

Wat is het verschil tussen een Duif en een Tortel?

Er bestaan circa 290 soorten tortels en duiven. Het verschil is dat tortels slanker zijn en een langere staart hebben. De meest voorkomende duif in Nederland is de Houtduif. Deze kennen wij van onze steden, tuinen en parken, maar komt ook voor in akkers.

Wat is de meest karakteristiek eigenschap van de Duif?

Het meest karakteristieke aan de Duif is wellicht zijn zang, die je de hele dag kunt horen, maar bij voorkeur in de overgang tussen momenten; de dagenraad en de avondschemer. Dit staat symboliek voor de overgang tussen de fysieke en spirituele (geestelijke) wereld.
Je kunt dit ook vergelijken met de overgang tussen verleden en toekomst. Door in het nu de lessen uit het verleden om te zetten in de een nieuwe koers voor morgen ga je mee met de kringloop van het leven. Hierin is het einde van het ene een nieuw begin voor het andere. Het staat dus symbool voor de bijzondere kruispunten van ons leven, waarop wij kunnen kiezen om van richting te veranderen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *