Een optimistisch leven!

Heb jij wel eens gehoord van het dorp Ogimi op het eiland Okinawa? Een eiland in de Oost-Chinese Zee, waar een groep mensen leeft die ouder en gelukkiger zijn dan velen van ons zich kunnen voorstellen? Het geheim hierachter is Ikigai. Dit heeft alles te maken met je passie en je kwaliteiten. Het is de reden van je bestaan.

Passie komt van het Latijnse woord ‘passio’ en betekent hartstocht. Het gaat over een intens verlangen om te doen waar je ontzettend veel van houd. Deze spirit oftewel bruisende energie motiveert je om te doen waar je goed in bent en gelukkig van woord. Jouw passie kan zich mee veranderen met je leven.

Wat wij hiervan kunnen leren in combinatie met de Witte Kraanvogel kun je lezen in deze blog.

Aanleiding

Soms is er niet meer nodig dan een goed gesprek met een mooi mens. Ik voel mij altijd dankbaar als mensen mij vertellen over de positieve keuzes die zij maken. Oprecht met mij delen wie zij zijn en wat hen beweegt om een gezond en optimistisch leven te lijden. Het doet mij denken aan een bijzonder boek: ‘Ikigai’.

Het boek Ikigai van Francesc Miralles gaat over het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. De auteurs van dit boek trokken naar Ogimi op het eiland Okinawa om het geheim te ontdekken voor dit gezonde en optimistische leven. Wat konden zij leren van deze mensen, die nog leven in topvorm bij de leeftijd van 100 jaar en ouder?

Bij de ingang van Ogimi staat een steen met de tekst: ‘Wanneer je tachtig bent, ben je nog jong. Wanneer je negentig bent en je voorouders je uitnodigen in de hemel, vraag ze dan te wachten tot je honderd bent. Dan zul je erover nadenken.

Ikigai

De levensverwachting van de mensen in Ogimi is extreem hoog. Daarnaast zouden dit ook de meest gelukkige mensen zijn. Onderzoek wijst uit dat dit deels komt door het subtropische klimaat; een factor waar wij hier in Nederland dus minder invloed op hebben.

Een Okinawaans gezegde luidt echter: ‘Laat voedsel je medicijn zijn’ en daar hebben wij natuurlijk wel invloed op. Maar er is meer. De factoren die bijdragen aan de vitaliteit op hoge leeftijd hebben ook te maken met sociale gewoonten. Mensen met gelijke gemeenschappelijke interesses gaan een emotionele band met elkaar aan. Verder verloopt het leven er langzamer. Iedereen doet de dingen in z’n eigen tempo. Die levensstijl zorg ervoor dat men hier minder gestrest is en de mensen hier veel gelukkiger en gezonder zijn.

Stress en levensvreugde hebben dus een grote invloed op elkaar. De balans zoeken in onze hectische wereld is voor velen een dagelijkse uitdaging. Ikigai is een Japans concept dat gaat over de reden van je bestaan. Waar jij je bed voor uit wilt komen. Wat voor jou de waarde is om voor te leven (motivatie).

Het Hoge Noorden

In de serie ‘Het Hoge Noorden’ van afgelopen voorjaar zag je dit terug. In deze serie volgde Dionne Stax een jaar lang mensen die emigreerden naar Noorwegen of Zweden om daar een nieuw leven op te bouwen. Al deze mensen werden gedreven door hun passie en combineerden dit met waar zij goed in zijn. Ieder op zijn eigen manier dus!

Zij leven allemaal een leven waarin de gemakken en luxe, waaraan vele van ons zo gehecht zijn, ontbreken, maar desalniettemin zijn zij gelukkiger dan voorheen! Ook hier zie je de dynamiek tussen stress en levensvreugde weer terug. En de vier elementen Passie, Missie, Beroep en Roeping van het Japanse concept Ikigai. Dus: waar houdt je van, wat heeft de wereld nodig, waar kun je voor betaald worden en waar ben je goed in.

Al die deelnemers van verschillende leeftijden hebben gekozen om de architect te zijn van hun eigen geluk! Deze serie maakt zo goed duidelijk dat geluk niet alleen maar gaat over financiële rijkdom en materialistische zaken. Nee, het gaat erom een bestaan te creëren, waarbij jij levensvreugde ervaart. Voldoende geld hebben om dit te kunnen financieren is daar een onlosmakelijk onderdeel van.

Het boek Ikigai laat jou nadenken over je eigen karma en hoe dit zich weerspiegeld in jouw leven. Hou jij vast aan oude normen en waarden, omdat alles altijd al zo is gedaan? Of ben jij in staat deze normen en waarden te transformeren naar het nu. Durf jij op een verfrissende wijze nieuw perspectief vorm te geven op een manier die past bij jou? Het gaat over self fulfilling prophecy, de wet van de aantrekkingskracht of zoals ik het vaak noem: ‘het boomrangeffect’.

De Witte Kraanvogel

Als we het hebben over Ikigai, dan kan het niet anders of wij hebben het ook over de Witte Kraanvogel. De symboliek van de Witte Kraanvogels is namelijk een lang leven, eer en geestelijke gerechtigheid.

De Witte Kraanvogel leert ons om na te denken over onze karma. Welke offers brengen wij nu of hebben wij gebracht en wat hebben wij hiermee aangetrokken? Is onze focus nog gericht op onze doelen en dromen of verwoorden tot de verwachtingen van de wereld om ons heen? Dood en leven zijn onderdeel van hetzelfde proces. Het leert ons dat oude methoden kunnen transformeren naar het nu. Het is de basis voor nieuwe vormen, nieuwe groei en ontwikkeling.

De Witte Kraanvogel leert ons onze creatieve bronnen te eren en deze in leven te houden.

Lessen van de Witte Kraanvogel

Leer van de Witte Kraanvogel dat vanuit je passie werken en activiteiten ondernemen geen zware opgave meer zijn. Maar dat deze zich als vanzelf ontvouwen, omdat de drijfkracht komt van binnenuit. Werken en activiteit brengen dan nieuwe energie en vormen een onuitputtelijke voedingsbron. Het maakt dat je ’s ochtend je bed uitkomt om vol energie te beginnen aan de dag en aan de slag te gaan!

De Witte Kraanvogel leert ons om op zoek te gaan naar onze Ikigai. En besef dat deze mee mag veranderen met je leven. Je Ikigai oftewel passie in je jonge jaren zorgt voor ontwikkelingen en groei die in je latere leven van nut zijn. Je leert immers nooit iets voor niets!

Levensvreugde ontstaat als je een beroep doet op jouw intuïtieve vermogens binnen je traditionele normen en waarden. Als je de ene deur sluit, gaat er een andere open. Onderzoek van je mindset, je overtuigingen en emoties geven inzicht in je karma. Onderzoek dit en weef jouw eigen web.

Ware passie inspireert je tot voorbij de horizon

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Laat een berichtje achter, dan neem ik z.s.m. contact met je op.
Are You Ready To Become Your Own Crystal?

Veelgestelde vragen

Wat is het geheim van de mensen in Ogimi?

Het geheim achter hun levensstijl is Ikigai, wat draait om passie, kwaliteiten en de reden van je bestaan. Daarnaast spelen sociale gewoonten en een langzamer tempo in het leven een belangrijke rol. Het derde ingrediënt is hun eetgewoonten. Zij eten alleen wat ter plaatse verbouwd kan worden.

Welke andere culturen zijn vergelijkbaar met Okinawa?

Er zijn verschillende culturen en gemeenschappen over de hele wereld die vergelijkbare levensstijlen en levensverwachtingen als de mensen in Ogimi, Okinawa, hebben ervaren. Denk aan de Sardijnen in Sardinië, Italië, en de Seventh-day Adventists in Loma Linda, Californië, VS. Deze gemeenschappen hebben vergelijkbare kenmerken, waaronder een dieet rijk aan verse en gezonde voeding, sterke sociale banden, regelmatige lichaamsbeweging en een sterke nadruk op positieve levensdoelen.

Wat kunnen wij als westerse samenleving hiervan toepassen?

Enkele concrete stappen om elementen van het Ikigai-concept te integreren en je levensvreugde te vergroten, zijn onder andere:
– Zelfreflectie om je passies en talenten te identificeren.
– Het vinden van manieren om die passies en talenten in je dagelijks leven te integreren. Dit kan ook geleidelijk gebeuren.
– Het cultiveren van sterke sociale banden en relaties met mensen die vergelijkbare interesses delen.
– Het omarmen van een gezonde levensstijl, inclusief voeding, lichaamsbeweging en stressbeheer.
– Het stellen van doelen die betekenisvol zijn voor jezelf en de wereld om je heen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *