De vakantieperiode is voor velen van ons weer voorbij. Een goed moment om de kracht van ‘Switch Off Time’ onder de loep te nemen. Vaak gaan we in zo’n razend tempo door ons hectische leven, dat we bij het begin van onze vakantie eerst een paar dagen ziek zijn. Klinkt dat bekend?
Wat is ‘Switch Off Time’?
Switch Off Time is die essentiële tijd waarin je jezelf de ruimte geeft om tot rust te komen. Het is de periode waarin je de stress van je dagelijkse routine loslaat en nieuwe inzichten opdoet die je verder helpen. Dit is de tijd om terug te keren naar je innerlijke rust, om met geduld en kalmte een nieuwe fase van groei en ontwikkeling in te zetten.
Switch Off Time is ontzettend belangrijk, maar in onze moderne maatschappij wordt het steeds moeilijker om echt even ‘uit’ te staan. Veel mensen staan zelfs tijdens hun Switch Off Time nog ‘aan’, wat uiteindelijk onze gezondheid ondermijnt. Wil jij leren hoe je deze cruciale vaardigheid kunt herwinnen? Dan is het tijd om actie te ondernemen.
Triatlon van Holten: Een Les in Balans en Rust
Toen ik de kans kreeg om voor de krant te schrijven, mocht ik over de Triatlon van Holten berichten. Dit bijzondere evenement zet het kleine dorpje Holten, aan de voet van de Holterberg, volledig op zijn kop. De wereldtop van de triatlon komt naar Holten om belangrijke punten binnen te halen. Voor de lokale bewoners is het ook een groot evenement, met velen op de wachtlijst om deel te nemen.
Het parcours bestaat uit 500 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen (waarbij een helling van 10% tweemaal bedwongen moet worden), en 5 kilometer hardlopen over een uitdagend terrein. Een fysieke uitdaging die gedegen voorbereiding vereist.
Mijn Ervaring: Van Niet-Sporter naar Triatleet
Inmiddels weet je dat ik wel van een uitdaging hou. Tijdens mijn eerste verslag van de Triatlon van Holten besloot ik dat ik het evenement zelf wilde meemaken om er echt van binnenuit over te kunnen schrijven. Het enige probleem? Ik kon absoluut niet hardlopen. Na vijf minuten was ik al buiten adem, met een steek in mijn zij.
Maar zoals het toeval het wilde, vond ik een tijdschrift met een artikel over hoe je in zes weken kunt leren 6 kilometer hard te lopen. De uitdaging was geboren. En wat een ervaring werd het! Hoewel ik aanvankelijk niet veel vertrouwen had, bleek ik tot veel meer in staat dan ik ooit had gedacht.
Door stiekem in het bos te trainen, leerde ik de basis van hardlopen. Binnen zes weken kon ik 6 kilometer rennen, een prestatie waar ik ontzettend trots op was. De grootste verrassing? Na een week rust liep ik diezelfde 6 kilometer ineens veel sneller en met minder moeite. Dat was mijn eerste kennismaking met de kracht van rust: de druk om te presteren viel weg, en ik presteerde juist beter.
Rust als Sleutel tot Succes
Na deze persoonlijke doorbraak sloot ik me aan bij de trainingen die speciaal voor de Holtense amateurs van de Triatlon van Holten werden georganiseerd. Hier leerde ik niet alleen de technieken om sneller en sterker te worden, maar opnieuw ook de onmiskenbare kracht van rust.
In de groep merkte ik dat sporters vaak blessures kregen als ze te hard trainden. De trainers gaven dan regelmatig het advies om het rustiger aan te doen, of zelfs helemaal te stoppen voor een bepaalde periode. Het patroon was duidelijk: wie rust nam, herstelde sneller en presteerde daarna beter.
De Levensles van Rust
Deze les van rust heb ik in de rest van mijn leven meegenomen. Wat aanvankelijk een vage waarheid leek, werd een krachtig instrument. Niet alleen in sport, maar op alle vlakken van mijn leven.
Als je even stopt en loslaat wanneer je het overzicht verliest, kom je vaak sneller en makkelijker tot een oplossing. Even pauzeren in een gesprek als de emoties hoog oplopen, voorkomt kwetsingen die anders alleen maar grotere afstand zouden creëren. Het principe ‘beter elke dag een beetje leren, dan één dag alles ineens’ is hier zeker van toepassing.
De Luiaard: Het Symbool van Innerlijke Rust
De luiaard symboliseert als geen ander kalmte, geduld en innerlijke rust. Dit dier, dat bekendstaat om zijn traagheid, is in feite een meester in energiebesparing. Hij hangt voornamelijk in bomen, verplaatst zich nauwelijks, en dat beschermt hem tegen roofdieren. Deze besparing in energie gebruikt de Luiaard voor het verteren van zijn voeding; blaadjes die moeilijk te verteren zijn en weinig energie opleveren.
Wat weinig mensen weten, is dat de luiaard wel degelijk snel kan zijn—in het water. Hij peddelt soepel naar de overkant van een rivier of eiland wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij de zoektocht naar een partner. De luiaard maakt gebruik van zijn snelheid op het juiste moment, precies zoals jij je Switch Off Time kunt gebruiken om je energie op de juiste manier in te zetten.
Wat ook minder bekend is, is als een Luiaard door een roofdier wordt aangevallen hij verrassent uit de hoek kan komen. De luiaard kan dan hard uithalen met zijn lange armen en zelfs van zich af bijten. Een bijt van een Luiaard is niet iets wat wenselijk is, want dat kan echt serieuze bacteriële infecties veroorzaken. Over het algemeen zijn Luiaards echter niet bedreigend, waardoor zijzelf juist bedreigt worden. Toeristen willen met hen op de foto, hetgeen vooral de Luiaard heel veel stress oplevert; zelfs zoveel dat dit levensbedreigend is en daarom ook officieel verboden.
Lessen van de Luiaard
De luiaard is een levend voorbeeld van hoe belangrijk het is om tijd te nemen voor jezelf. Om weer balans te vinden tussen ons hectische bestaan en onze innerlijke rust.
Het dier moedigt ons aan om te vertragen, om ruimte te maken voor reflectie en om onze opgedane kennis en ervaringen te integreren. Laat de luiaard je inspireren om naar je innerlijke wijsheid te luisteren en meer balans in je leven te vinden. Zo kun je optimaal genieten van de kleine momenten van geluk.
‘Goede sporters rusten op tijd!’
Rust is essentieel, zowel in sport als in het dagelijks leven. Het helpt je om je volledig potentieel te benutten zonder jezelf uit te putten. Bij Bespirit leer je hoe je de kracht van rust kunt omarmen en zo je mooiste leven kunt leiden. Wil je weten hoe? Bezoek Bespirit en ontdek hoe ik je kan helpen om balans en innerlijke rust te vinden, zodat jouw innerlijke kristal kan stralen en een positieve impact kan maken op de wereld.
https://bespirit.nl/
Veelgestelde vragen
Een luiaard heeft kromme klauwen van soms wel tien centimeter lang die hij om een boomtak kan krullen. Hierdoor kan een luiaard ondersteboven hangend slapen, tot wel tien uur per dag, zonder uit de boom te vallen.
De luiaard heeft een grote maag met speciale bacteriën die hem helpen zijn moeilijk verteerbare voedsel om te zetten in energie. Dit proces kan soms weken duren.
Met onze ademhaling kunnen wij leren om te vertragen – zowel fysiek als mentaal. Wil jij leren hoe je dit kunt toepassen? Vraag dan gratis groeigesprek aan en vermeld daarbij ‘ademhaling’.