Draagkracht versus draaglast

Uitdagingen in het leven; we hebben er allemaal mee te maken. Een scheiding, het verlies van baan en inkomen of het verlies van een dierbare zijn ingrijpende gebeurtenissen. Maar in het leven kennen wij ook vele kleine uitdagingen om dagelijks of in ieder geval regelmatig mee te dealen. Onze draagkracht speelt hier een belangrijke rol in.

Onze draagkracht wordt deels bepaald door onze aanleg en geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Deels, omdat onze draagkracht wel degelijk kan worden ontwikkeld! Door ‘zaken’ die ons energie geven, zoals werk(geluk). Emotionele draagkracht gaat nog een stap dieper en gaat over de gevoelsruimte voor de uitdagingen in ons leven.

Onze draagkracht bepaald in grote mate onze draaglast, die vooral energie kost. Wil jij ook weten hoe jij jouw draagkracht kan vergroten? Lees het hieronder in de blog.

Draaglast

Alle eisen die er dagelijks aan ons gesteld worden, vanuit het werk, gezin en onze eigen mindset, bepalen samen de draaglast die wij ervaren. Wat voor de een voelt als gebukt gaan onder zorgen, legt de ander ogenschijnlijk zonder problemen naast zich neer. Waar de een denkt dat we te veel in ons gevoel hangen, denkt de ander dat wij geen gevoel hebben. Wat is waarheid?

Onze overtuigingen over wat waarde heeft en aandacht verdient speelt hier een grote rol in. Overtuigingen gevormd in onze jeugd, door onze ervaringen en tegenwoordig voor een groot deel ook door social media. Dit allemaal is van invloed in de manier waarop wij omgaan met de uitdagingen in ons leven. Dit allemaal bepaalt de draaglast, zoals wij die persoonlijk ervaren en die van invloed is op de spierspanning die ontstaat door ‘stress’momenten.

Ons gevoel wordt voor een groot gedeelte ook beïnvloed door onze mindset! Dus eens kritisch kijken naar onze mindset betreffende onze draaglast kan ons veel ‘ruimte’ opleveren! Dit is echt te leren!

Mindset

De beslommeringen van het dagelijkse leven maakt dat velen onderweg vervreemden van het kind in zichzelf. Het kind dat zich verwonderd, gelukkig is en vervuld kan zijn van zijn dagelijkse overwinningen. Het kind met zijn positieve mindset.

Dit vergeten kind in jezelf kan jou helpen om te dealen met jouw dagelijkse uitdagingen. Het kan je helpen jouw draagkracht te vergroten, waardoor jij invloed hebt op de draaglast die jij ervaart. Door (weer) ruimte te geven aan het kind in jezelf, krijgt je mindset de kans zich weer te herstellen naar die positieve mindset die zo belangrijk voor ons is.

Door het creëren van kleine momentjes van verwondering, geluk en ‘vervuld zijn’ ontstaat energie. Energie, dat van invloed is op ons gevoel! Energie, die maakt dat wij anders (leren) kijken naar de uitdagingen in ons leven. Energie, die een moment van relativering kan bieden. Hierdoor kan de last op je schouders verlichten, zodat je met lichtere tred door de dag kunt.

Training

Alles is energie en alles is continu in beweging. Verandering is alom in grote en kleine dingen. Mee kunnen bewegen en in contact met jezelf kunnen blijven is een dagelijkse uitdaging die je kunt trainen door het geven van de juiste aandacht. Door deze dualiteit te omarmen kun je kiezen en ontstaat ruimte om te ademen, te genieten en te leven!

Het trainen van je draagkracht kan op vele manieren. Fysiek, door je lichaam letterlijk sterker te maken in de sportschool, met yoga of door oefeningen thuis. Of fysiek en mentaal samen door bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen te vergroten met hardlopen of je negatieve gevoelens te leren omzetten in stootkracht.

Door fysiek en mentaal sterker te worden, creëer je ruimte om ook je emotionele draagkracht te vergroten. Gewoon omdat je sterker bent! Emotionele draagkracht kun je vergroten door te leren met je aandacht naar binnen te gaan of naar het moment van nu. Dit kan je doen met yoga, meditatietechnieken of heel gewoon door een momentje voor jezelf te creëren.

Coaching

Onze uitdagingen kunnen allerlei facetten van ons levenswiel betreffen. Voor de een liggen de uitdagingen op financieel gebied en voor de ander op het gebied van gezondheid. Dit lijkt een wereld van verschil, als je kijkt naar de aandachtsgebieden. De verbindende schakel is echter gelegen in mindset en communicatie.

Mentale draagkracht kan ontwikkeld worden met coaching en training. Het kan je leren om een grow mind te ontwikkelen en (eerdere) ervaringen om te zetten in groeimomenten. Coaching en training helpt je zicht te krijgen op je blinde vlekken, die je draagkracht op dit moment negatief beïnvloeden.

Door het zicht hierop ontstaat de ruimte om keuzes te maken naar een nieuwe mindset die wel positief van invloed is op je draagkracht. Door het vergroten van je draagkracht, voelt je draaglast al direct minder, omdat de aandacht verschuift naar mogelijkheden en oplossingen! Het geeft je dus per direct ‘Grip op je levensgeluk!’ op gevoelsniveau, maar zal ook maken dat je vaker en meer doelen (dromen en wensen) gaat verwezenlijken!

De Sialia

De Sialia is een zangvogel uit de lijsterfamilie. Tegenwoordig is dit vogeltje vrij zeldzaam dat symbool kan worden gezien voor het in contact staan met het kind in onszelf.

Sialia’s zijn zachtaardig en vallen andere vogels niet lastig. Het zijn bescheiden vogels met een pretentieloos vertrouwen en geluk. Toch zijn Sialia’s weerbaar genoeg, want als ze bedreigt worden, kunnen zij grote vogels wel degelijk op de vlucht jagen.

Het opmerkelijke van Sialia’s is hun manier van zingen. Zij zingen namelijk nogal klagerig en hebben gebogen schouders als zij op de roest zitten. Dit kan ons zeker doen nadenken over ons eigen geluid en onze eigen houding. Zijn wij klagerig en hebben of nemen wij te veel last op onze schouders?

Lessen van de Sialia

Leer van de Sialia en ga weer op zoek naar verwondering. Zoek en geniet van de kleine dagelijkse geluksmomentjes en wordt weer vervuld van je persoonlijke groei en overwinningen.

Bij de Sialia’s zijn de mannetjes helemaal blauw en de wijfjes alleen in de vleugels. De kleur blauw staat voor het keelchakra en daarmee symboliek voor creatieve expressie. Hiermee kunnen wij van de Sialia’s leren om ook onze emotionele draagkracht te vergroten. Door (weer opnieuw) ruimte te maken voor onze expressie en de manier waarop wij daar invulling aan geven.

Verhoog je energielevel en je draagkracht, zodat je meer in balans komt met de dualiteit van het dagelijks leven.

‘In communicatie met jezelf kun je machteloosheid transformeren’

Wil je meer weten over de kracht van bezieling en hoe jij die kunt verhogen?
Are You Ready To Become Your Own Crystal?
https://bespirit.nl/

Veelgestelde vragen

Wat is draaglast?

De draaglast die je ervaart kan bestaat uit allerlei factoren. Lichamelijke belemmeringen en/of beperkingen. Dagelijkse stresssituaties, zoals lange reistijden, files, druk op het werk of spanning binnen het gezin of je relatie. Het zijn factoren die je energie kosten!

Hoe kan ik mijn draaglast positief beïnvloeden?

Om de balans tussen draagkracht en draaglast te verbeteren kun je ook werken aan het verlagen van je draaglast. Denk hierbij aan het stellen van prioriteiten in je dagelijkse werkzaamheden of het maken van haalbare planningen. Ook het leren minder hoge eisen stellen aan jezelf (streven naar perfectie) heeft hier invloed op. Ook nu is de kern je mindset, maar blijft jouw situatie uniek. De kunst van stressregulatie speelt hier een cruciale rol bij.

Wat is een chakra?

Chakra’s worden ook wel energiecentra genoemd. Chakra komt uit het Sanskriet en betekent cirkel of wiel. Wij kennen zeven hoofdchakra’s in ons lichaam. De energie van elk chakra kun je positief beïnvloeden met bepaalde klinkers en woorden, gecombineerd met ademhaling. Positieve beïnvloeding van de chakra’s heeft een positieve invloed op emoties en ons mentale en fysieke systeem. Chakra’s hebben invloed op organen, hormonen en bloedsomloop.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *