Kwestie van Geluk? Discipline en Paradoxen

In onze hedendaagse samenleving zijn de mogelijkheden eindeloos, maar dit zorgt ook voor een toenemende druk op onze tijd. We willen meer uren in de dag om aan alle deadlines te voldoen, maar tegelijkertijd verspillen we talloze uren aan online activiteiten. Dankzij de technologie zijn we steeds meer 24 uur per dag beschikbaar. Dit moet ons leven gemakkelijker maken, maar leidt vaak tot afleiding en stress. Dit vraagt om discipline om de focus op de juiste zaken te houden.

Discipline gaat verder dan alleen de wil om iets te doen. Het is minder afhankelijk van de emotionele toestand van een moment en draait om de beloning op de lange termijn. Discipline betekent het verschil tussen iets willen en iets volhouden. Dit vraagt inzicht in onszelf en kennis van de verwachtingen van anderen. Als je iets vanuit je passie doet, wordt het ontwikkelen van discipline veel makkelijker.

Maar discipline kan nog meer opleveren! Het kan je meer grip op het leven geven dan je denkt. In deze blog ontdek je hoe discipline je helpt om de ultieme uitdagingen te doorstaan.

De paradox van ons moderne leven

We leven in een maatschappij waarin vrijwel alles vierentwintig uur per dag beschikbaar is. Hoewel het aantal uren in onze werkweek voor velen is verminderd, lijken we het steeds drukker te hebben. In de toegenomen uren ‘vrije tijd’ hebben we steeds meer verplichtingen die onze aandacht vragen.

Dit begint al bij kinderen, die meer verplichtingen buiten school hebben dan ooit tevoren. Tijd voor huiswerk is er nauwelijks, omdat ze na school allerhande activiteiten hebben, zoals sport, muziekles en soms ook medische ondersteuning. Voor veel ouders is het een uitdaging om alles efficiënt op elkaar af te stemmen. En voor gescheiden ouders (een aantal dat toeneemt) ligt de druk vaak nog hoger.

Technologische ontwikkelingen moeten ons leven gemakkelijker maken, maar zorgen ook voor veel afleiding. Als je vierentwintig uur per dag beschikbaar bent door je mail op je telefoon en smartwatch, wordt het afstand nemen van je werk lastig. Zelfs als je zegt: “Ik lees alleen maar, ik reageer niet,” werkt dit niet in je hoofd. Je brein is een antwoordmechanisme en gaat dus al aan het werk.

De Gevolgen van Tegenstellingen

Deze tegenstellingen hebben grote gevolgen. We zien een toename van burn-outs, zelfs op jonge leeftijd, vanwege de druk waaraan we denken te moeten voldoen. Deze druk komt van onze omgeving: het gezin, het sociale milieu waarin we opgroeien, de school, en het nieuws dat ons via social media bereikt.

In onze vrije tijd willen we de druk compenseren, maar ook die keuze is reuze, waardoor velen zwichten voor de verleiding om overal aan mee te doen. Vervolgens wordt dit breed gedeeld op social media. Het gaat erom wie de grip heeft: jij of social media.

Een andere consequentie is dat we steeds minder geduld hebben. We willen direct resultaat zien van onze inspanningen. Tijdens coaching hoor ik vaak dat mensen moeite hebben met meditatie, omdat hun gedachten constant afdwalen. Dit is niet vreemd, gezien velen zelden terugschakelen, waardoor ons systeem geen tijd krijgt om alle prikkels te verwerken. Wanneer je dan gaat mediteren (of slapen), denkt je brein: “Yes, nu mag ik!”

Karma en geduld

Ongeduld staat de werking van karma in de weg. We hebben geen tijd meer om uit ons hoofd te stappen en naar ons gevoel af te dalen. We zeggen onze affirmaties, maar vergeten ze op gevoelsniveau in te vullen. We maken een keuze zonder de weg daar naartoe bewust af te leggen. Het gaat om het ontwikkelen van het potentieel dat nodig is om een doel te bereiken.

Oefening is een belangrijk onderdeel van ontwikkeling, maar we hebben hier steeds minder geduld voor. We zien anderen iets doen en willen dat zelf ook, en wel zo snel mogelijk. Geld is vaak nodig voor deze wensen, en we willen dit met zo min mogelijk moeite. Zo belanden velen in een ratrace die eindigt in een burn-out, tenzij we vroegtijdig balans vinden tussen activiteit en rust.

Balans vinden: Yin en Yang

Yin en Yang zijn concepten uit de Chinese filosofie die staan voor dualiteit en aanvulling. Het principe is gebaseerd op het streven naar evenwicht tussen tegengestelde krachten om zo harmonie te bereiken. Denk aan rust versus activiteit of wijsheid versus dwaasheid. Een andere wijsheid uit China is de Tao Te Ching van Lao-tse. Dit boek bevat 81 korte versen over hoe de dingen van nature zijn en hoe je in harmonie kunt zijn met het leven.

Een bijzonder vers uit de Tao Te Ching gaat over ‘Als een kind’. Dit vers behandelt de paradox tussen de kinderlijke onschuld en de intellectuele wereld. Deze paradox helpt je voorbereid te zijn op de lessen van Coyote, vergelijkbaar met een ‘Proeve van bekwaamheid’ in levenslessen.

Neem een doel voor ogen dat je wil bereiken. Zet de koers uit en ga op pad. In onze wereld zijn we vooral gericht op het bereiken van dat doel, terwijl het werkelijke succes ligt in de ontwikkeling en groei die je onderweg doormaakt. Coyote komt op je pad om te testen of die groei echt een onderdeel van jou is geworden.

Wie of wat is Coyote?

Coyote is familie van de hondachtigen en kleiner dan de grijze wolf. Coyote staat symbool voor wijsheid en dwaasheid, is speels, intelligent, trouw en heeft een groot aanpassingsvermogen.

Coyote jaagt tegenwoordig vooral ’s nachts om andere jagers te vermijden en maakt gebruik van ultieme samenwerking. Ze jagen op basis van estafette zodat ze om beurten kunnen uitrusten. Indien nodig, werken ze zelfs samen met dassen. Dit aanpassingsvermogen heeft Coyote in staat gesteld zijn territorium te vergroten.

Maar wie of wat is dan Coyote zul je je afvragen? Wel, Coyote is net als de wolf familie van de hondachtigen. Maar Coyote (ook wel prairiewolf genoemd) is doorgaans kleiner dan de grijze wolf. Hij is dunner gebouwd, heeft een smaller gezicht en een spitsere snuit. De andere verschillen zijn dat Coyote langere oren heeft en een grotere hersenschedel.

Lessen van Coyote

Van Coyote kunnen we leren evenwicht te vinden tussen dwaasheid en wijsheid. Humor en relativeringsvermogen kunnen de zwaarte uit onze taken en omstandigheden halen, waardoor ons leven lichter voelt. Succesvolle mensen hebben geleerd hun werk met plezier te doen en vertrouwen op de weg voor hen, zelfs als de einder nog in mist is gehuld. Ze vertrouwen op hun vermogen om met uitdagingen om te gaan.

Coyote leert ons tegenstrijdigheden te verenigen en invloed te hebben op de keuzes die we dagelijks maken. Flexibiliteit en vertrouwen helpen ons de beste opties te kiezen, ook als dit moeilijk is. Ga vol vertrouwen op weg om je doelen te bereiken en geniet van elk moment. Dit zal resoneren en de wetten van karma in werking zetten.

‘Zij die groot zijn weten dat alles streeft naar evenwicht’

Wil je leren hoe je jouw volledige potentieel kunt benutten en je mooiste leven kunt leven? Bezoek Bespirit en ontdek hoe ik je kan helpen. Samen kunnen we jouw innerlijke kristal laten schijnen en een positieve impact maken op de wereld om ons heen.
Doe je mee? https://bespirit.nl/

Veelgestelde vragen

Wat is Synergie?

Synergie is een ultieme vorm van samenwerken. Bij synergie bereik je als team meer in een kortere tijd dan de afzonderlijke leden alleen zouden kunnen bereiken. Je kunt het zien als 1 + 1 = 5.

Wat betekent Consciëntieus?

Consciëntieus gaat over gewetensvolle acties ondernemen en die nauwgezet uitvoeren. Dit vraagt om goede zelfbeheersing en discipline.

Wat is relativeren?

Relativeren betekent anders kijken naar dingen en gebeurtenissen. Dit vraagt het vermogen om objectief te zijn en de dingen in de juiste proporties te zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *